Цей десерт у США часто прикрашає стіл під час осінніх свят, а також на Різдво. Основна відмінність у приготуванні американського гарбузового пирога від нашого — багато спецій. Кориця, імбир, гвоздика, мускатний горіх… Завдяки такій різноманітності найніжніша вершково-гарбузова начинка набуває надзвичайного пряного аромату.
Для тіста: 300 г борошна, 1 яйце, 100 г вершкового масла, 50 г маргарину, 1 ст. ложка цукру, 0,5 ст. ложки оцту (або лимонного соку), щіпка солі,100 мл холодної води.
Для начинки: 500 г гарбуза, 350 мл жирних вершків, 50 г цукру, 120 г коричневого цукру, 2 яйця, 0,5 ч. ложки кориці, спеції за смаком: імбир, мускатний горіх, кардамон, гвоздика, духмяний перець, щіпка солі.
Приготування:
Гарбуз помити, очистити від насіння і волокон. Викласти на застелене папером для випічки деко і поставити у розігріту до 180°С духовку приблизно на годину. Поки запікається гарбуз, приготувати основу для пирога. Змішати просіяне борошно, сіль і цукор. Холодні масло і маргарин посікти ножем і додати у борошно. Ножем подрібнити масло з борошном так, щоб у тісті залишалися невеликі шматочки масла. Яйце трохи збити виделкою, додати у тісто і перемішати. Змішати оцет із дуже холодною водою, влити у тісто і швидко перемішати.
З тіста сформувати приплюснутий корж, загорнути його в плівку і покласти в холодильник на 30 хвилин, щоб воно охололо.
Для начинки із запеченого гарбуза зняти шкірку і перемолоти блендером до однорідного стану. Змішати усі сипучі інгредієнти: обидва види цукру, сіль, корицю та інші спеції. Яйця збити виделкою, додати у суміш і перемішати. Потім додати гарбузове пюре, вершки і знову перемішати.
Тісто помістити між двома шарами пластикової плівки і акуратно розкачати на круглий тонкий корж.
Традиційний американський гарбузовий пиріг із корицею випікають у неглибокій формі з пологими краями діаметром приблизно 23 см. За допомогою плівки акуратно викласти тісто у форму, підрівняти краї, сформувати бортики, виделкою або пальцями роблячи защіпки. В кількох місцях наколоти основу виделкою. На тісто вилити начинку і поставити форму у розігріту до 180°С духовку на годину. Готовність пирога перевіряти дерев’яною паличкою. Нехай охолоне, потім треба поставими його у холодильник на 3 години. Подавати американський гарбузовий пиріг із корицею зі збитими вершками та духмяним чаєм.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера