Фантазії не вистачає, що приготувати на вечерю? Картопля була вчора, макарони-рис-гречка вже теж обридли… Стоп, з гречкою можна спробувати щось новеньке. Точніше, стареньке, але яке ви давно чомусь не готували. Гречаники наминатимуть усі! Навіть ті, хто неймовірно корисну гречку незаслужено недолюблює.
400 г вареної гречаної каші, 400 г курячого філе, 1 яйце, 1 цибулина, борошно, сіль, перець, олія.
Отож, спочатку треба приготувати гречану кашу – найкраще в казані або будь-якій товстостінній каструлі. У результаті така каша рівномірно провариться і буде розсипчастою. Ідеальна пропорція для приготування гречаної каші 1:2 (крупа/вода). На дві склянки крупи необхідно взяти одну чайну ложку солі. Сіль додати в киплячу воду, а потім всипати крупу. Варити кашу краще під закритою кришкою, приблизно 15 хвилин. Вершкове масло до каші можна не додавати. Остиглу гречану кашу подрібнити в блендері. Можна також пропустити її крізь дрібну сітку на м’ясорубці.
Цибулю посікти, на олії підсмажити до прозорості і додати курячий фарш. Готувати до напівготовності. Викласти в окрему посудину, додати одне яйце, посолити і поперчити за смаком. З сіллю не переборщіть, адже гречку ми вже солили. Вимісити фарш руками. Додати подрібнену гречану масу до фаршу, добре перемішати і кілька разів відбити його, підбираючи фарш руками і з силою кидаючи в миску або на обробну дошку. Руками сформувати невеликі круглі котлетки приблизно
5 см в діаметрі, покласти їх на тарілку або обробну дошку і широким ножем приплюснути, формуючи биточки однакової товщини. Кожен гречаник обкачати в борошні (надлишки борошна бажано скинути). В окремій мисці збити яйця і занурити в них котлетки. Смажити на пательні. Гречаники чудово смакуватимуть зі сметаною або з грибною підливою. Якщо ж ви постите, замість м’ясного фаршу можна додати до гречки тушковані з цибулькою печериці. Теж смакота!
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера, рецепти