Гречка у зеленому чаї з томатами і ковбасками
100 г гречаної крупи, 200 мл завареного зеленого чаю,
50 г копчених ковбасок, 2 помідорки черрі, жменька тертого пармезану (для посипання), олія.
Заварити зелений чай. Обирайте нейтральні сорти чаю, що не дають сильної гіркоти. У невеличку каструлю засипати крупу, залити зеленим чаєм та поставити варитися на середній вогонь.
Коли гречка у зеленому чаї закипить, додати ковбаску, порізану невеличкими шматочками, і варити до готовності. На невеличкій сковороді з олією обсмажити томати, нарізані великими кубиками. Готову кашу викласти на тарілку, додати томати та посипати пармезаном.
Гречаники з томатним соусом
300 г курячого фаршу, 125 г гречки, 50 г сала, 250 мл води, 2 яйця, третина чайної ложки чорного меленого перцю, 3-4 ст. л. манки (для панірування), 3-4 ст. л. олії, 0,5 ч. л. солі.
Для томатного соусу: 2-3 ст. л. томатної пасти, 200 мл води, 3-4 зубчики часнику, половинка перчини (гіркої), 1 яблуко, 1 ч. л. розчинної кави, дрібка цукру, дрібка солі.
Залити гречану крупу водою, посолити за смаком і варити на середньому вогні приблизно 15 хвилин. Завжди звертайте увагу на інструкції на упаковці, вони можуть відрізнятися залежно від виробника.
Посікти ножем сало. Коли гречка охолоне, додати до неї 300 г курячого фаршу і подрібнене сало. Трохи посолити і поперчити. Надати гречаникам форму, як на котлети. Запанірувати гречаники в манці. Застелити деко пергаментом і змастити олією. Викласти гречаники і запікати в духовці при температурі 180 градусів 15-20 хвилин.
Для томатного соусу натерти на крупній тертці одне яблуко. Перекласти на пательню разом з 2-3 ст. л. томатної пасти і 200 мл води. Нарізати тонкими слайсами половинку гіркої перчини і додати до соусу разом із дрібкою цукру і дрібкою солі. Тушкувати 2-3 хвилини і додати 1 ч. л. розчинної кави. Перемішати соус і довести до потрібної консистенції.
Подавати готові гречаники разом з томатним соусом.
Бігос з гречкою
1-2 шт. курячого філе, 300 г гречки, 300 г квашеної капусти, 600-700 мл води, 50 г вершкового масла, 1 ч. л. зіри, сіль, перець за смаком.
Підготувати всі інгредієнти і посуд для приготування бігосу. В моєму варіанті ця страва готується в духовці, для цього ви можете використовувати металеву, скляну або керамічну форму.
Помити і зачистити 1-2 курячих філе від плівок і зайвого жиру. Нарізати м’ясо однаковими середніми кубиками. Перекласти курку в форму для запікання з високими бортиками. Викласти у форму квашену капусту. Всипати промиту гречану крупу і акуратно розподілити по всій формі. Додати 50 г вершкового масла, нарізавши його маленькими кубиками. Щоб це було зручно робити, беріть холодне масло щойно з холодильника. Розподілити шматочки масла між інгредієнтами, змащуючи краї форми. Масло має добре просочитися у кожну частину бігосу. Влити у форму 600-700 мл води, додати 1 ч. л. зіри, посолити і поперчити за смаком. Запікати бігос у духовці 20-30 хвилин при температурі 180 градусів до моменту, поки гречка не поглине всю воду. Готову страву перемішати.
Джерело: НОВА Тернопільська газета