Вона працює у міській бібліотеці №2, тож презентації нових книг, зустрічі з письменниками, тематичні зустрічі для читачів та ін. — її стихія, головна мета якої — прищепити людям любов до читання. Попри те, пані Надія, як кожна жінка, знаходить час й на кулінарні експерименти, де також полюбляє випробовувати різні новинки. Кілька з них пропонуємо нині читачам “НОВОЇ…”. Неймовірно смачний сирник, домашні цукати та зігріваючий напій на основі лікеру “Старий Таллінн” — саме те, що потрібно для зимової пори!
Сирник з ананасами
Тісто: 6 жовтків розтерти з однією склянкою цукру. Одну пачку маргарину потерти на тертці, з’єднати з жовтками, додати 3 склянки борошна, 1 ст. ложку порошку до печива і замісити тісто.
Сир: 1 кг сиру, 100 г масла, 4 жовтки, 1 склянка цукру, 1 польський пудинг (вершковий або ванільний), 4 білки (збити), все ретельно вимішати або збити блендером.
Тісто розділити на три частини і винести на холод. Дві частини викласти на дно і стінки. Зверху — сирну масу, консервовані ананаси, порізані шматочками. 6 білків збити з 6 столовими ложками цукру і залити ними сир. Третю частину тіста потерти зверху. Випікати годину при температурі 200 градусів.
Домашні цукати
Шкірки апельсинів дрібно нарізати та залити водою. Воду щодня міняти, а шкірки мають стояти 5-6 днів у відкритій ємності. Варити у великій кількості води 20 хвилин, далі воду злити і налити свіжої, аби покривала шматочки. Додати до (орієнтовно) шкірки з одного апельсина 4-5 столових ложок цукру і ще варити, поки цукор не розчиниться. Коли вода википить, посипати ще трохи цукром, вимішати та перекласти в банку, яка щільно закривається, зберігати в холодильнику.
Зігріваючий напій
На 0,5-літровий графинчик мені знадобилось: 300 мл концентрованого яблучного соку (роблю його за допомогою соковарки. З магазинних підійде той, що максимально натуральний), 1 столова ложка цукру, 100 мл окропу, 100 мл міцного лікеру або рому ( я брала “Старий Таллінн”), кілька плястерок апельсина, паличку кориці, бадьян в зірочках.
Сік підігріти, але не дати закипіти, додати апельсини та бадьян. Цукор розчинити в окропі та додати сироп до соку. Додати паличку кориці і влити лікер. Я паличку залишила мокнути — аромат чудовий!
Надія Качуровська, м. Тернопіль
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: зима, смачний кошик