П’ятниця, 13 червня 2025
• 50 троянд – для Чорткова: діти з прифронтових територій висадили клумбу • На Зелені свята на Тернопільщині пройшла гроза із градом • Повернуть храмові історичне обличчя. На Тернопільщині реставратори виявили унікальний розпис • У підземеллі Бережанського замку невдовзі оживе… минуле • У Ланівцях відкрили “Соляну вежу”, яка не має аналогів в Україні • Діти загиблих Героїв можуть безкоштовно відвідувати атракціони в Тернополі • Танцювальний колектив із Тернополя переміг на міжнародному фестивалі у Туреччині • У Кременці зустрінуть воїна Назара Вашкевича, який повернувся з полону • Тернополян просять не доторкатись уламків безпілотників і ракет • Росія вдарила по Тернополю “Калібрами” і “Шахедами” • Чоловікам до 24 років можуть дозволити виїзд за кордон • Фотографія Василіянського монастиря у Бучачі здобула перемогу на міжнародному конкурсі • Аварія на Об’їзній: загинув 32-річний чоловік із Борщівщини • Офіцер Нацгвардії Тарас Євтіхов завітав на свято останнього дзвоника • На Тернопільщині все більше розвивається жіноче підприємництво • Аварія на Кременеччині: четверо людей потрапили до лікарні • Колумбієць не злякався війни і переїхав жити до коханої в Україну • Експерти встановлюють причини масштабної пожежі у Тернополі • У Тернополі триває унікальна виставка «Україна в Антарктиці: дослідження і незламність» • На горі Лисоня на Бережанщині вшанували Героїв України
Хліб наш щоденний: який і скільки

Опубліковано: 17 Грудня о 16:00 98


У магазинах ви можете бачити хліб, на упаковці якого написано «для фітнесу», «корисний», «мультизерновий» і т. д. Виробники запевняють, що такий хліб кращий і корисніший від звичайного житнього або пшеничного.


І коштує він дорожче, аніж простий батон чи український хліб, тому що вироблений з цільного зерна (цільнозерновий) або ж у його складі багато злакових (багатозерновий).

На що потрібно звертати увагу при виборі корисного хліба?

Теоретично різниця між ними наче невелика, але:

– цільнозерновий хліб: його головний компонент – борошно, що містить всі частини цілого зерна. Перевагою такого хліба є високий вміст харчових волокон, які підтримують нормальну роботу кишечника, служать харчуванням для мікрофлори кишечника і допомагають краще контролювати почуття голоду. У такому хлібі вищий вміст білка, вітамінів групи В і мінералів, ніж у виробах з борошна тоншого помелу. Тому він більш цінний продукт для здорового харчування. Є ще хліб з пророслих зерен пшениці. Він за своїм складом буде ще більш багатим на вітаміни і мінерали.

– багатозерновий хліб зовні виглядає досить здоровим. Але часто виявляється, що більша частина його складу – пшеничне борошно вищого сорту. Це, як правило, звичайний хліб, в який, крім пшеничного і житнього борошна, входить ще борошно кількох (не менше трьох) злаків.

Часто, щоб він здавався більш корисним, додають солод або квас, щоб надати коричневого кольору, як у житнього хліба, а зверху посипають насінням. Як правило, додають насіння соняшнику, гарбуза, льону, кунжут або мак. Це може заплутати багатьох споживачів.

Для того, щоб вибрати більш корисний хліб, звертайте увагу на склад. Не лінуйтеся читати етикетку! На першому місці в списку інгредієнтів буде вказане борошно з цільного зерна або мітка whole grain. У складі хліба має бути мінімум інгредієнтів, E-компонентів і невелика кількість солі (не більше 1 г на 100 г продукту).

Якщо обирати між хлібом звичайним і цільнозерновим, перевагу потрібно віддавати цільнозерновому. А якщо хліб багатозерновий, то бажано, щоб в складі була частина борошна грубого помелу.

Але тим, у кого є захворювання ШКТ, треба бути обережними: такий хліб може подразнювати шлунок і кишечник, викликати здуття і дискомфорт. Іноді допомагає уникнути таких проявів ретельне його пережовування. І для людей з непереносимістю глютену такий хліб теж не підходить, як втім і будь-який, до складу якого входять пшениця, ячмінь і жито.

З’їдати багато хліба не треба. Всю потребу організму у вуглеводах покривати хлібом не варто. Щодня можна вживати близько 100-150 г хліба.

Світлана Фус, дієтолог


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Нещодавно опубліковане

Діти з півночі, сходу та півдня України висадили у Чорткові 50 троянд...


Рубрика: , , Опубліковано: о 20:21


Сьогодні, 8 червня, на Зелені свята на Тернопільщині після 30-ти градусної спеки пройшла гроза із градом....


Рубрика: , Опубліковано: о 19:50


У храмі Пресвятої Трійці в м. Бережани під час реставраційних робіт відкрито живопис початку ХХ століття, який тривалий час залишався під пізнішими шарами фарби...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 19:32


У Бережанському замку працюють над облаштуванням в підземеллі нової локації. Робоча група хоче відтворити епоху, якою "дихають" мури, атмосферу, що панувала в часи володіння там шляхтичів Синявських, показати традиції та дух того періоду...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 19:15


4 червня у Ланівцях відбулася особлива подія — урочисте відкриття унікального оздоровчо-туристичного простору “Соляна вежа”, що не має аналогів в Україні...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:36



Теми дня
8 Червня
7 Червня
6 Червня