«Поркета – страва досить калорійна, тому я вирішив трохи відтінити її смак за допомогою зеленого соусу на основі петрушки і лимонного соку, – зауважує відомий український кухар Євген Клопотенко. – Повірте, апетитна скоринка і ніжний смак запеченого «генеральського» сала зі спеціями неодмінно припадуть вам до душі».
2 кг «генеральського» сала з м’ясним прошарком, 100 г оливок без кісточок, 100 г волоських горіхів, 3-4 мариновані зелені перчини, 1 пачечка сухого орегано, 6 зубців часнику, 4 ст. л. гірчиці у зернах, 1 цибулина,
1 пучок петрушки, 150 мл олії, сік половини лимона, кілька скибок сухого білого хліба, 3 ст. л. бальзамічного оцту, сіль за смаком.
Оливки і горіхи викласти на дошку і дрібно посікти ножем. Перекласти начинку в мисочку. Сало розкласти на поверхні стола шкіркою донизу. Натерти сало сіллю і щедро посипати орегано (знадобиться вся упаковка). Добре розтерти спеції по всій поверхні сала.
Рівномірно розкласти начинку з оливок з горіхами на шматку сала, залишивши трохи місця по краях. Три зубці часнику розрізати навпіл і теж розподілити по поверхні сала. З часником рулет стане особливо ароматним.
Мариновані перчини викласти цілими. Змастити все 1 ст. л. гірчиці в зернах. Згорнути сало в рулет і акуратно перев’язати його кулінарною ниткою з усіх боків, щоб рулет не розпався.
Викласти рулет у форму для запікання, попередньо змащену невеликою кількістю оливкової олії. Додати в форму зубчики часнику, що залишилися, і цибулю, розрізану уздовж навпіл. Випікати рулет в духовці при температурі 190 градусів 1,5 години.
Приготування соусу
Для соусу помити пучок петрушки і видалити стебла. Листя петрушки в пучку розрізати на кілька частин і покласти в чашу блендера. Додати олію (150 мл), 2 зубці часнику, кілька скибок сухого хліба (приблизно 100 г), сік половини лимона і сіль. Збити весь вміст до однорідності.
Для другого соусу розігріти сковороду і на невеликому вогні протушкувати 2-3 хвилини 3 ст. л. гірчиці в зернах з бальзамічним оцтом (3 ст. л.). Помішувати соус, поки не випарується оцет.
Готовий рулет розрізати на порційні шматочки і подавати з двома видами соусу.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера