“І я там був, вареники їв, капусняком запивав”, — так гордо міг би сказати кожен, кому пощастило у неділю, 8 травня, відкривати новий туристичний сезон у Збаразькому замку. Адже втрапили усі гості цьогорічного фестивалю не на одне, а відразу на кілька свят — “Капусняк-фест” та “Вареник-фест”, свято замку, Всеукраїнський фестиваль “Козацька слава”, святкування Дня міста… Гостей свята розважали показові виступи лицарського клубу “Збаразька дружина”, виступи творчих колективів України, майстер-класи, фольклорно-етнографічні виставки та оригінальні виступи майстрів сцени. Працювали містечко народних ремесел, польова кухня. Брязкали зброєю новітні лицарі, текли капуснякові ріки, шкварчали шкварки на варениках, туристичні фірми презентували свою діяльність, діти забавлялися на дитячих майданчиках та атракціонах. А у нещодавно відреставрованих залах Збаразького замку відкрилася персональна фотовиставка заслуженого журналіста України, фотомайстра Василя Бурми “Замки та лицарі”. Понад сотню світлин об’єднала минувшина – замки та фортеці нашого краю.
Про те, що “свята не буває забагато”, розповів журналістам начальник відділу туризму Тернопільської облдержадміністрації Назар Яворський: “Цьогоріч ми запланували майже чотири десятки туристичних фестивалів на теренах області. Майже всі заплановані на цей рік туристичні імпрези матимуть свої “родзинки” і не повторюватимуть одна одну. А ще однією їх особливістю стане те, що відбуватимуться свята-фестивалі на територіях замків та фортець, яких у нашій області чи не найбільше в Україні. Таким чином хочемо повніше показати туристичний потенціал нашого краю, привабити туристів до відвідин Тернопілля”.
“На реконструкцію замків торік ми виділили понад 9 мільйонів гривень, значна частина яких пішла на відновлення та реконструкцію Збаразького замку, — сказав зі сцени голова облдержадміністрації Степан Барна. — На майбутнє разом з проведенням таких свят ми поставили собі за мету спрямувати ще близько 10 млн. гривень на облаштування під’їздів до замків та покращення умов для туристів.”
А завершальним “акордом” цьогорічного “Вареник- та Капусняк-фесту” стали майже шість тисяч з’їдених вареників та понад двісті літрів капусняку — схоже, в учасників козацьких забав і апетити воістину козацькі…
Джерело: НОВА Тернопільська газета
