– Найпростіше – канапки з оселедцем. Але це вже якщо зовсім не вистачає часу. А ще можна приготувати чудову закуску з оселедця з картоплею, що, власне, я і наполегливо пропоную вам зробити найближчим часом. Щоб ця страва вийшла максимально смачною, спробуйте приготувати маринований оселедець самостійно – це зовсім нескладно».
1 заморожений оселедець, 10 середніх картоплин, 20 г кропу, 2-3 ст. л. соняшникової олії, за смаком сіль та перець.
Маринад для оселедця: 500 мл води, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 100 мл оцту, 10 горошин чорного перцю.
Оселедець розморозити в холодильнику, після чого видалити нутрощі та зябра. Приготувати маринад для оселедця. У невеликій мисці з’єднати 500 мл води, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру і 100 мл оцту. Перемішати, поки цукор не розчиниться. Перелити в невелику каструлю, додати 10 горошин чорного перцю, довести до кипіння, а потім остудити до кімнатної температури.
Оселедець покласти в ємність, що підходить за розміром, і залити маринадом, так, щоб він практично повністю покрив тушку. Залишити в холодильнику на одну добу. Наступного дня очистити оселедець від шкіри і кісток, залишивши тільки філе, і дрібно його порізати.
Розігріти духовку до 180 градусів. Картоплю добре промити і розрізати на дві частини. Викласти у форму для запікання або на деко, застелене пергаментом, полити олією (1-2 ст. л.), посолити і поперчити за смаком. Запікати в духовці до готовності протягом 35-40 хвилин, поки картопля не стане м’якою. Готову картоплю дістати з духовки і дати охолонути до кімнатної температури. Дістати з кожної половинки запеченої картоплі м’якоть за допомогою звичайної столової ложки. Картопляні човники відкласти.
Дрібно порізати картопляну м’якоть ножем. Вона знадобиться для приготування начинки. У невеликій мисці змішати подрібнений оселедець, картоплю і дрібно посічений кріп. Додати 1 ст. л. соняшникової олії і добре перемішати. Наповнити сумішшю половинки картоплі безпосередньо перед подачею на стіл.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера