Погода сприяє, тож поспішають викопати бульбу і помістити в сховище. У «Контінентал» вправно жнивують і водночас дбають про продовольчу безпеку в нинішній складний час.
— Компанія – один із провідних виробників картоплі в Україні. Щорічно вирощує культуру на площі близько 2 тис. га у Львівській і Тернопільській областях, постійно вдосконалюючи технології і розширюючи виробничі потужності. На полях «Контінентал» росте картопля чипсових, продовольчих і насіннєвих сортів, яку реалізовують на внутрішньому ринку.
— Вирощуємо десятки сортів картоплі, які дають щедрий врожай на українській землі. Із промислових сортів культивуємо такі, як «Рів’єра», «Коломба», «Мелоді», чипсових — «Леді Клер», «Піроль», «Опал», насіннєвих — «Піроль», «Опал», «Леді Клер», «Рів’єра», — розповідає керівник кластера «Картопля» Компанії «Контінентал Фармерз Груп» Андрій Беднарський, який займається цим напрямком впродовж 15 років. — На даний час ми зібрали врожай картоплі на четвертині площ. Середня врожайність продовольчої картоплі становить 47 тонн із гектара, чипсової — 36, насіннєвої — 30. Цього сезону плануємо зібрати близько 65 тисяч тонн картоплі та за сприятливої погоди завершити викопування у другій декаді жовтня. Хоча цьогоріч довелося працювати у складних погодних умовах, та все ж маємо добрий результат. Через холодну затяжну весну ми висаджували картоплю майже на місяць пізніше, ніж планували. Проте подальші погодні умови сприяли швидкому розвитку культури. Свої корективи, щоправда, внесло посушливе літо. Тернопільщина отримала опадів на 20% менше від сусідньої Львівської області. Через спеку ми змушені були також відтермінувати збір врожаю. У нашому кластері на Львівщині більш сприятливі ґрунти для вирощування картоплі, тому там трішки менші затрати на обробіток. На Тернопільщині родючий ґрунт, але важкий — після збору врожаю проводимо заходи для оптимізації його структури. Впродовж сезону вносимо калійні й азотні добрива. Найкращі попередники для картоплі — соя і зернові культури.
Зібраний врожай картоплі транспортують на складські потужності «Контінентал». Компанія володіє сучасними картоплесховищами на Львівщині й Тернопільщині. До копання картоплі залучають власну техніку — дворядні картоплезбиральні комбайни «Grimme» та самохідні чотирирядні комбайни «Grimme». Вивозять із поля на вантажівках із низькими бортами, щоб уникнути травмування бульб.
— Картопля — «другий хліб» для українців, тому значні площі виділяємо під цю культуру, — зазначає польовий менеджер кластера «Картопля» Іван Сідлович. — Викопуємо корч й радіємо, якщо там великі здорові бульби. Щоб мати добрий врожай, щоразу вдосконалюємо технології, переймаємо європейський досвід. Стараємось мінімалізувати фактори, які негативно впливають на якість картоплі. Для цього впродовж сезону працює команда наших спеціалістів. Зібраний врожай картоплі веземо з поля в сховище, де її сортують і складають на зберігання або відправляють для реалізації. Наша компанія має сучасні картоплесховища, в яких підтримують необхідні температуру й вологість, тому ми впевнені в довготривалому зберіганні врожаю. Вже готуємо ґрунт після озимої пшениці під наступну посадку картоплі — проводимо лущення, оранку, культивацію, нарізаємо гребні, щоб краще трималась волога. Картопляні «жнива» тривають, а ми вже думаємо про наступний сезон — живемо полем і дбаємо про врожай.
Джерело: НОВА Тернопільська газета