Середа, 04 грудня 2024
• Виписали з лікарні двох дітей, які отруїлися грибами у Копичинцях • Підпалили приміщення сільської ради біля Тернополя на замовлення… спецслужб росії • 12-річний хлопчик потрапив під колеса автомобіля • “Це була зразкова сім’я…” Ворожий безпілотник забрав життя тернополянина Віталія Ременця • Нічна атака “шахедом” по Тернополю: загинув 45-річний чоловік, є також важкопоранені • Латвійські партнери передали два автомобілі для військовослужбовців Тернопільщини • “Обірвалося на полі бою молоде життя …” Загинув захисник Євгеній Гнидка • Вбивство у Тернополі: грабіжник увірвався в будинок і зарізав подружжя… • Ресторани Тернополя забезпечують військових додатковим харчуванням • Вчителів запрошують взяти участь у проєкті «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність в освіті» • Бучацька громада прощається із захисником Русланом Грицівим • 199 дітей цьогоріч розшукували поліцейські на Тернопільщині • Четверта смерть через гриби: сім’я на Тернопільщині втратила 13-річну дівчинку • У Тернополі віддали шану жертвам голодоморів в Україні • У Тернополі виступить “Лісапетний батальйон” • У Тернополі автобус наїхав на 23-річного хлопця • Зупинилося серце захисника із Чортківської громади • Воїн із Теребовлянщини отримав високу відзнаку від президента • Переселенка із Запоріжжя обійняла високу посаду в громаді на Тернопільщині • 18 листопада на Тернопільщині вимикатимуть електроенергію
Кекс до Різдва печемо… вже!

Опубліковано: 12 Грудня о 10:24 124


Рецепт класичного дрезденського штолена.


Впродовж останніх років в Україні все більшої популярності набуває традиційний німецький різдвяний кекс штолен. Цей продовгуватий пиріг, вкритий зверху білою пудрою, символізує немовля Ісуса, загорнутого у білі пелюшки.
Історія цієї випічки походить ще з далекого ХІV століття. Кекс був такий смачний, що у 1491 році сам Папа Римський Інокентій VIII офіційно дозволив використовувати у рецепті масло навіть під час Різдвяного посту.
Найвідомішим і найсмачнішим вважається дрезденський штолен, який продають на Різдвяних ярмарках. У багатьох родинах рецепти століттями передаються з покоління в покоління і надзвичайно цінуються.

Дрезденський штолен – дуже насичений і ароматний кекс, до якого додають багато сухофруктів і горіхів, вимочених у ромі (не хвилюйтеся, після випікання дітям теж можна це їсти). Спробуйте приготувати його самі. Це не так складно, як може здаватися, а результат вразить усіх ваших рідних.
Важливий момент: щоб смак і аромат штолена був найбільш виразним, його потрібно вистояти близько місяця. Тому пекти цей різдвяний кекс бажано вже!
Ця випічка може бути як дріжджовою, так і бездріжджовою. Пропонуємо вам рецепт класичного дрезденського штолена із дріжджами.
Тісто цього кекса солодке і жирне, піднімається воно важко, тому важливо дати йому настоятися і дочекатися, поки опара гарно підійде. Тісто має збільшитися, тільки потім його обминають. Штолен перед випічкою повинен полежати і трохи збільшитися.

Інгредієнти на 2 кекси: 200 г вершкового масла (150 г для тіста і 50 г для просочування), 2 яйця, цедра 2 лимонів, 300 г суміші цукатів, родзинок, горіхів (мигдаль), 100 мл рому, 500 г (+2 столові ложки для опари) борошна, 0,2 л молока, 200 г цукру (з них 150 г в тісто, 50 г у вигляді цукрової пудри для посипання), п’ята частина чайної ложки солі, 1ч. ложка сухих дріжджів (або як написано на упаковці з розрахунку на 500 г борошна), спеції (всього спецій разом 1ч. л.): ваніль, мелений імбир, мелений мускатний горіх.
Влити 100 г рому в суміш із цукатів, родзинок і горіхів і настояти 6-12 годин.
Перемішати 150 г цукру, всі сухі спеції, ваніль, цедру лимонів і сіль.
150 г масла нагріти до кімнатної температури, воно повинно бути м’яким (масло можна трохи нагріти, але так, щоб воно не перетворилося на топлене). Половину молока (100 мл) добре перемішати з яйцями.
Приготувати опару: 100 мл теплого молока (35 градусів) гарненько перемішуємо з дріжджами, з 2 ст. л. борошна і з 1 ст. ложкою цукру, відставляємо на 20 хв. у нехолодне місце без протягів (наприклад шафа, мікрохвильова піч, каструля з кришкою).
З підготовлених сумішей приготувати тісто: змішати масло, цукор зі спеціями, молоко з яйцями, опару, що вже підійшла, і 500 г борошна. Змастити долоні олією. Вимішувати тісто близько 10 хвилин. Воно повинно стати еластичним і не приставати до рук. Тісто буде трохи клеїтися, адже воно солодке і вологе. Головне, щоб не прилипало до долонь шматками на дотик. Забивати борошном, додаючи багато зайвого, не рекомендується – тісто після випічки буде сухим і несмачним.
Поставити тісто в тепле місце, щоби підійшло, приблизно на 2 години.
Тісто, що підійшло, обминаємо і додаємо замочені та проціджені родзинки з цукатами і горіхами. При вимішуванні тіста змащувати руки олією.
Розділити тісто на дві частини, щоб вийшли два кекси. Розкачати тісто завтовшки 1 см у формі овалу. Скласти тісто вдвоє. Верхню частину загорнути ще раз.
Викласти штолен на змащений олією пергамент. Необхідно дати тісту трохи зійти – залишити штолен на 30-40 хв.
Випікати близько 1 години за температури 160 градусів.
Розтопити 50 г вершкового масла. Як тільки штолен буде готовий (перевірити можна дерев’яною паличкою — вона має бути сухою), щедро змастити маслом всю поверхню штолена, крім низу. Густо посипати цукровою пудрою.
Коли кекс охолоне, загорнути його у пергамент, потім у фольгу і заховати у сухе місце настоюватися 2-3 тижні.
Перед подачею ще раз посипати цукровою пудрою.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

За інформацією ДУ “Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” другого грудня 2024 двох дітей, які, після отруєння грибами, перебували на лікуванні в НДСЛ “Охматдит” м. Київ виписали з лікувального закладу...


Рубрика: , Опубліковано: о 16:05


У ніч з 29 на 30 листопада у селі Петриків Тернопільського району навмисне підпалили приміщення сільської ради...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 15:09


Про травмованого дванадцятирічного хлопчика надійшла інформація на спецлінію Заліщицького відділення поліції 2 грудня близько 9 ранку...


Рубрика: , , Опубліковано: о 12:16


У ніч з 1 на 2 грудня під час російської атаки на Тернопіль ворожий безпілотник влучив у багатоповерхівку...


Рубрика: , , Опубліковано: о 22:29


У ніч на понеділок, 2 грудня, російські окупанти завдали удару по багатоповерхівці в Тернополі. Внаслідок атаки загинув 45-річний чоловік, ще троє людей доправили до лікарень...


Рубрика: , Опубліковано: о 8:53



Теми дня
3 Грудня
2 Грудня
30 Листопада
28 Листопада