Вважається, що таким чином господині безпосередньо перед святом зекономлять час і силу, бо клопотів на кухні тоді вистачає і без кексу. Окрім того, різдвяний кекс із сухофруктами та горішками від тривалого зберігання стає ще смачнішим і насиченішим.
За цим рецептом різдвяний кекс виходить помірно солодким, з насиченим смаком і пряним ароматом. За бажанням такий кекс можна з’їсти відразу, а можна загорнути у кілька шарів пергаментного паперу і при температурі +6, тобто у холодильнику, зберігати до самих свят.
200 г борошна, 4 яйця, 50 мл вершків, 300 г горіхів (фундук, мигдаль), 200 г кураги, 150 г родзинок, 100 г цукру, 50 г цукрової пудри, 100 мл рому (коньяку, лікеру), прянощі за смаком (кориця, мускатний горіх, імбир), 1 ст. ложка олії, 10 г розпушувача, дрібка солі.
Сухофрукти добре промити і обсушити. Курагу нарізати маленькими шматочками, змішати з родзинками, залити ромом і залишити настоятися на ніч. Можна також використовувати інші сухофрукти – які вам найбільше до смаку.
Горіхи очистити і обсушити 5 хвилин в розігрітій духовці.
Збити яйця з цукром, сіллю і вершками до однорідної пишної маси. Акуратно вмішати в яєчно-молочну суміш просіяне борошно з розпушувачем.
Сухофрукти обкачати в борошні. Додати до тіста горіхи, сухофрукти, улюблені прянощі за смаком і акуратно перемішати тісто.
Викласти тісто у змащену олією форму для випікання (або ж застелити її пергаментним папером), заповнивши на дві третини. Накрити тісто і дати йому постояти 30 хвилин при 40 °С, можна, наприклад, у теплій духовці.
Випікати 40-50 хвилин при 180 °С. Перевірити готовність дерев’яною паличкою.
Готовий кекс повністю остудити на решітці і посипати цукровою пудрою. Найскладніше у цьому рецепті – втаїти цю випічку від рідних, якщо ви все ж вирішите зберігати різдвяний кекс з сухофруктами і горіхами до самих свят.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: Різдво, реценти, рецепт номера