І не тільки тому, що люди все охочіше купують її в супермаркетах, замість того, щоб важко вирощувати вручну, а передусім через запит великих компаній, які виготовляють чипси та фрі. Найбільший виробник картоплі в Україні — компанія «Контінентал Фармерз Груп». Цьогоріч «контіненталівці» збирають урожай з 1,8 тис. га, надалі планують розширювати площі. Компанія вирощує картоплю у Тернопільській і Львівській областях, має власні картоплесховища загальною місткістю понад 100 тис. тонн, крохмальний завод. Нещодавно відкрили нове унікальне картоплесховище площею понад 6 тис. кв. м, місткістю — 16 тис. тонн у селі Чуква Самбірського району на Львівщині. У будівництво інвестували 111,4 мільйона гривень. Завдяки системі вентилювання і контролю температури повітря у картоплесховищі вдається забезпечити довгострокове зберігання врожаю — від вересня до червня.
Картопля — живий організм, який потребує комфорту
Аналогів картоплесховища в Чукві наразі нема в Україні. Проєкт компанія «Контінентал Фармерз Груп» запозичила у США, де вже протягом двох років успішно застосовують таку систему зберігання картоплі.
— Вирощування картоплі в Україні переходить на професійний рівень. Приємно, що наша компанія є флагманом у цьому напрямку, плануємо збільшити площі під культуру, збудувати ще один склад, — заявив під час відкриття картоплесховища Генеральний директор компанії «Контінентал Фармерз Груп» Георг фон Нолкен. — І хоча за площами висаджування картопля не є для нас пріоритетом: поки що збираємо врожай із майже 2 тис. га, а загальний банк землі — 200 тис. га. Проте є важливий фактор — додана вартість від картоплі залишається в Україні. Цьогоріч ми зібрали понад 70 тис. тонн картоплі, 60% у нас замовили підприємства з виробництва чипсів, решта — насіннєві і столові сорти. Загалом 90% картоплі реалізуємо на внутрішньому ринку.

Наші клієнти — міжнародні компанії, виробництво яких представлено в Україні. Вирощування картоплі має іншу філософію, ніж зернові та олійні культури. Клієнти очікують на високу якість продукту. Коли покупець відкриває пачку чипсів, то хоче, щоб вони були світлого кольору, однакового розміру, без плям. Для забезпечення цього має бути ретельний контроль за картоплею. У чипсовій картоплі важливе дотримання рівня цукру, тому пильнуємо на полі та створюємо ідеальні умови на складі. Картопля — це живий організм, який потребує комфорту. Все це забезпечено у картоплесховищі в Чукві — технічно унікальному об’єкті з досконалою системою клімат-контролю. «Контінентал» інвестує у розвиток виробництва — в інфраструктуру, логістику, а також у створення робочих місць.
— «Контінентал Фармерз Груп» — соціально відповідальна компанія. У Чукві долучилася до будівництва дитячого садка, до відновлення дороги. Компанія дбає про розвиток населених пунктів, у яких обробляє землі, — наголосив на зустрічі заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.
Географія картоплі залежить від кількості опадів у регіоні
У 2021-ому році компанія «Контінентал» засадила чипсовою картоплею 1031 га, столовою — 342 га, насіннєвою — 433 га. Географія вирощування на Тернопільщині така: у Козові започатковують виробництво насіннєвої картоплі, у Васильківцях садять столову і чипсову, на Львівщині: у Батятичах — насіннєву, у Вирові — столову і чипсову, в Забужжі й Чукві — чипсову.

— Зростає попит на якісну картоплю, тому розширюємо виробництво, — зазначив керівник кластера «Картопля» компанії «Контінентал Фармерз Груп» Орест Кравчук. — Вирощуємо 11 сортів столової картоплі: Carrera, Colomba, Red Scarlet, Sifra, Arizona, Riviera, Soraya, Baltic Rose, Belmonda, Lilly, Soraya, 6 сортів чипсової: Arsenal, Opal, Pirol, Lady Claire, Karlena, Madison та сорт Fontane для картоплі фрі. Близько 30 тис. тонн чипсової картоплі у нас закуповують компанії PepsiCo, Snack Produktion, Онега, Белпродукт. Столову картоплю (16 тис. тонн у сітках по 20 кг) постачаємо в українські мережі супермаркетів (Сільпо, Metro, Novus, COOP Ukraine, АТБ, Ашан, SPAR). Наш кластер «Картопля» не має постійного земельного банку — мігруємо між кластерами, адже необхідна сівозміна. Не всі попередники підходять для подальшого вирощування картоплі. Має бути максимально рівне поле, щоб не траплялися змиви, щоб бульба не підмокала. Важливим чинником для чипсової картоплі є кількість опадів. У зв’язку з глобальними кліматичними змінами ситуація нині нестабільна. Центральна Україна отримує дуже мало опадів, Західна наразі в нормі. Достатньо дощів випадає у Самбірському районі, тому тут робимо акцент на картоплю. «Контінентал» — основний постачальник насіннєвої картоплі переробним компаніям, а також провідний постачальник послуг із насіннєвого розмноження європейської насіннєвої картоплі на українському ринку. Наступного року розпочнемо вирощувати насіннєву картоплю на Козівщині, де на наших землях майже 20 років не садили картоплю — ґрунт чистий від збудників хвороб. Під час вирощування насіння картоплі важливо враховувати сусідство — має бути просторова ізоляція, а ще культура може повертатися на те ж поле не раніше, ніж через п’ять років.
Напрямок картоплярства в компанії «Контінентал Фармерз Груп» фахово розвиває голландець Віллем Намменсма. Іноземець уже кілька років живе в Україні, знає наші перспективи в агросекторі, вивчив українську мову.
— Головне для картоплі — тримати її у холоді, — підкреслив Віллем Намменсма. — Викопавши картоплю, акуратно доправляємо її в склади, засипаємо у камери. Висушуємо за допомогою вентиляції, щоб вилікувати поранення, а далі створюємо стабільний температурний режим — у межах плюс 4-8 градусів. У таких умовах картопля не в’яне і не гниє. У новому сховищі в Чукві є досконала система підлогової вентиляції, що забезпечує тривале зберігання картоплі. Врожай перебуває у чудовому стані до десяти місяців! Цьогоріч у «Контінентал» маємо гарний урожай картоплі: замість очікуваних 28 тонн із гектара копаємо по 42-43 тонни. Будемо з картоплею!
Джерело: НОВА Тернопільська газета