Ні, ми не будемо масно жартувати, запитуючи, чи ви вже уху їли? По-перше, тому що насправді не уха, а юшка, і то ще й яка: за особливим рецептом Ольги Франко, проте у сучасній інтерпретації — на концентрованому бульйоні з річкової риби, коропом присмачену, зеленню закришену, з ароматним деревним димком…) А по-друге, тому що знаємо, що всі три тонни смакоти – і навіть 9 «бонусних» літрів розмели умить! І якщо ви юшки не їли, то, значить, на «Коропфесті» не були! А якщо на святі не були, то ТАААке пропустили!…
«…І я там був, коропа їв, рибною юшкою запивав, паельєю з морепродуктами закушував, — так гордо розповідатимуть про свої враження учасники та гості фестивалю «Коропфест», який цьогоріч «поміняв прописку» і «дебютував» у Тернополі. Фестивалю, пояснюють організатори, стало затісно в його попередньому районному форматі і він переїхав до Тернополя — «себе показати, людей подивитися…» У попередні роки, аби скуштувати «коропа по-коропецьки», доводилося їхати… звичайно ж, у Коропець на Монастирищину, але цьогоріч «гора прийшла до Магомета»… А «магометів», себто гостей свята (і то не якого-будь, а аж чотириденного — з 6 до 9 липня!) вистачало! Три дні парк ім. Т.Шевченка драйвував, Купала зустрічав, віночки пускав, співав-танцював, рибні смаколики — паелью з риби, фаршировану скумбрію, коропа печеного куштував, під драйвові ритми запальних OT VINTA відривався-скакав… Словом, смачно фестивалив! Як, власне, і було задумано, кажуть організатори.
Для рекордної юшки — рекордний казан
«А нащо то той екскаватор, не знаєте, га? — дивувалася спрагла «риби і видовищ» фестивальна публіка. — Чи то юшку мішати, чи ним її черпати?..» На щастя, ні до «блінів з лопати», ні до юшки з ковша ескаватора не дійшло: виявляється, супертехніка була потрібна для того, аби перевезення та переміщення рекордної посудини (казан з пічкою, зазначив співорганізатор «Коропфесту» Михайло Гросуляк, заважили на 3-4 тонни) для рекордної рибної юшки. А ще з висоти ковша найбільш «обезбашенні» фотографи могли проводити фотозйомку))).
І, звісно ж, оскільки жоден цьогорічний фестиваль у Тернополі не обходиться без нового гастрономічного рекорду, то й тут «Коропфест» задніх не пас… Узагалі представнику Національного реєстру рекордів України Лані Вітровій давно пора статус почесної тернополянки презентувати: щодва-три тижні вона у нашому місті як не рекордну ковбасу вимірює, то «вишиванку» чи шпундру… Тепер-от — рибна юшка!
Майже півтонни риби, 500 кг картоплі, 100 кг цибулі та моркви, 10 кг приправ, 15 літрів «екологічного самогону» (куди ж без нього!) та шестигодинна праця шести кухарів — і рекорд, а заодно і юшка, — Є!
Тернопільські ресторатори майже на дві тисячі літрів побили попередній «юшковий» рекорд, що належав Запоріжжю, наваривши аж 3009 літрів рибної юшки! А що вона засмакувала тернополянам, стало зрозуміло по тому, з якою (теж, мабуть, рекордною) швидкістю розходилися тара з юшкою!
А оскільки фестиваль позиціонував себе як рибний, то недивно, що їжі було — море, а вражень — океан!
«Розтрясти» щедро наїджене гостям фестивалю допомогли танцювальні майстер-класи та запальні танці під виступи гуртів OT VINTA, “308”, “Медовий полин”, Gloria Band, “Шосте Чуття” та ін. Завершальний акорд свята — видовищне вогняне шоу і запуск небесних ліхтариків.
Уже незабаром — ГонЧарські чари
А оскільки свята не буває забагато, то уже за тиждень тернополяни зустрічатимуть фестиваль… чого ми там ще не їли і не пили? О! Фестиваль Вина та Сиру 21-23 липня в парку “Топільче” на Козацькому острові! А днем раніше у тому ж таки парку “Топільче” стартує і перший фестиваль гончарів, який об’єднає професіоналів зі всієї України! Під час дійства будуть відбуватися конкурси майстерності гончарів, майстер-класи для охочих та ярмарок рукотворів, де можна буде придбати авторські роботи учасників фестивалю. А також під час свята майстри своєї справи виготовлять скульптуру-глека і в ніч з суботи на неділю будуть його випалювати. Такого у нашому місті ще не було! Тож приходьте, дивіться та надихайтеся ГонЧарами!
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: «Короп-фест», Тернопіль, фестиваль