Четвер, 21 листопада 2024
• Зупинилося серце захисника із Чортківської громади • Воїн із Теребовлянщини отримав високу відзнаку від президента • Переселенка із Запоріжжя обійняла високу посаду в громаді на Тернопільщині • 18 листопада на Тернопільщині вимикатимуть електроенергію • Понад 400 маскувальних сіток відправили на фронт волонтери із Великої Березовиці • Аварія у Тернополі: автомобіль “Toyota” проїхав на червоний сигнал світлофора • Понад 12 млн гривень взяв киянин за неякісні спальні мішки для тернопільських шкіл • Молодь із Борщева проводить благодійні ярмарки для підтримки воїнів • “Ділки” з Тернопільщини незаконно переправляли чоловіків через кордон • На Тернопільщині жінки складають половину кандидатів до лав Сил оборони • “Її вишиванки – гордість усієї родини”. Віра Присіч із Тернопільщини відсвяткувала 90-річчя • Артистці з Бережан Інні Калинюк присвоїли високе звання • Трагедія у Копичинцях: третя смерть через гриби… • Тернопільські поліцейські врятували 72-річну тернополянку • У пожежі на Кременеччині загинув чоловік • У Тернопільській духовній семінарії відбулася зустріч освітян та священників • П’яний водій у Тернополі повалив дорожній знак • “Зібрали рекордну суму”. У школі на Тернопільщині провели благодійний ярмарок • Працівники Тернопільської митниці склали 62 протоколи про порушення митних правил • 13 громад стали новими учасниками «Марафону лип» від «Контінентал»
«Коропфест»: море юшки і океан вражень!

Автор: Опубліковано: 13 Липня о 10:00 60


Майже півтонни риби, 500 кг картоплі,  100 кг цибулі та моркви, 10 кг приправ, 15 літрів «екологічного самогону» (куди ж без нього!) та шестигодинна праця шести кухарів — і рекорд, а заодно і юшка, —  Є.


Ні, ми не будемо масно жартувати, запитуючи, чи ви вже уху їли? По-перше, тому що насправді не уха, а юшка, і то ще й яка: за особливим рецептом Ольги Франко, проте у сучасній інтерпретації — на концентрованому бульйоні з річкової риби, коропом присмачену, зеленню закришену, з ароматним деревним димком…)  А по-друге, тому що знаємо, що всі три тонни смакоти – і навіть 9 «бонусних» літрів розмели умить! І якщо ви юшки не їли, то, значить, на «Коропфесті» не були! А якщо на святі не були, то ТАААке пропустили!… 

«…І я там був,  коропа їв, рибною юшкою запивав, паельєю з морепродуктами закушував, —  так гордо розповідатимуть   про свої враження учасники та гості фестивалю «Коропфест», який цьогоріч «поміняв прописку» і «дебютував» у Тернополі. Фестивалю, пояснюють організатори, стало затісно в його попередньому районному форматі  і він переїхав до Тернополя — «себе показати, людей подивитися…» У попередні роки, аби скуштувати «коропа по-коропецьки», доводилося їхати… звичайно ж, у Коропець на Монастирищину, але цьогоріч «гора прийшла до Магомета»… А «магометів», себто гостей свята (і то не якого-будь, а аж чотириденного —  з 6 до 9 липня!) вистачало! Три дні парк ім. Т.Шевченка драйвував, Купала зустрічав, віночки пускав, співав-танцював, рибні смаколики —  паелью з риби, фаршировану скумбрію, коропа печеного куштував, під драйвові ритми запальних OT VINTA відривався-скакав… Словом, смачно фестивалив! Як, власне, і було задумано, кажуть організатори.

Для рекордної юшки — рекордний казан

«А нащо то той екскаватор, не знаєте, га? — дивувалася спрагла «риби і видовищ» фестивальна публіка.  — Чи то юшку мішати, чи ним її черпати?..» На щастя, ні до «блінів з лопати», ні до юшки з ковша ескаватора не дійшло: виявляється, супертехніка була потрібна для того, аби  перевезення та переміщення рекордної посудини (казан з пічкою, зазначив співорганізатор «Коропфесту» Михайло Гросуляк, заважили на 3-4 тонни) для рекордної рибної юшки. А ще з висоти ковша найбільш «обезбашенні» фотографи могли проводити фотозйомку))).

І, звісно ж, оскільки жоден цьогорічний фестиваль у Тернополі не обходиться без нового гастрономічного рекорду, то й тут «Коропфест» задніх не пас… Узагалі представнику Національного реєстру рекордів України Лані Вітровій давно пора статус почесної тернополянки презентувати: щодва-три тижні вона у нашому місті як не рекордну ковбасу вимірює, то «вишиванку» чи шпундру…  Тепер-от — рибна юшка!

Майже півтонни риби, 500 кг картоплі,  100 кг цибулі та моркви, 10 кг приправ, 15 літрів «екологічного самогону» (куди ж без нього!) та шестигодинна праця шести кухарів — і рекорд, а заодно і юшка, —  Є!

Тернопільські ресторатори майже на дві тисячі літрів побили попередній «юшковий»  рекорд, що належав Запоріжжю, наваривши аж 3009 літрів рибної юшки! А що вона засмакувала тернополянам, стало зрозуміло по тому, з якою (теж, мабуть, рекордною) швидкістю розходилися тара з юшкою!

А оскільки фестиваль позиціонував себе як рибний, то недивно, що їжі було — море, а вражень — океан!

«Розтрясти» щедро наїджене гостям фестивалю допомогли танцювальні майстер-класи та запальні танці під виступи гуртів OT VINTA, “308”, “Медовий полин”, Gloria Band, “Шосте Чуття” та ін. Завершальний акорд свята  — видовищне вогняне шоу і  запуск небесних ліхтариків.

Уже незабаром — ГонЧарські чари

А оскільки свята не буває забагато, то уже за тиждень тернополяни зустрічатимуть фестиваль… чого ми там ще не їли і не пили? О! Фестиваль Вина та Сиру 21-23 липня в парку “Топільче” на Козацькому острові! А днем раніше у тому ж таки парку “Топільче” стартує і перший фестиваль гончарів, який об’єднає професіоналів зі всієї України! Під час дійства будуть відбуватися конкурси майстерності гончарів, майстер-класи для охочих та ярмарок рукотворів, де можна буде придбати авторські роботи учасників фестивалю. А також під час свята майстри своєї справи виготовлять скульптуру-глека і в ніч з суботи на неділю будуть його випалювати. Такого у нашому місті ще не було!  Тож приходьте, дивіться та надихайтеся ГонЧарами!


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Нещодавно опубліковане

У Чортківській громаді чергова болюча втрата - 19 листопада зупинилося серце 54-річного військовослужбовця Павла Савки із села Росохач....


Рубрика: , Опубліковано: о 21:09


Головний сержант — командир гармати 45-ої окремої артилерійської бригади Збройних Сил України, мешканець с. Кровинка Теребовлянської громади Віталій Сирляк відтепер повний кавалер ордена «За мужність»...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:01


У Чортківській міській раді високу посаду обійняла переселенка із Запоріжжя Алеся Васильченко...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 10:00


У понеділок, 18 листопада, внаслідок ракетного обстрілу обʼєктів енергетики, за розпорядженням НЕК «Укренерго» на Тернопільщині запроваджується графік погодинних вимкнень...


Рубрика: , Опубліковано: о 22:04


Уже понад рік у Великій Березовиці, що біля Тернополя, плетуть маскувальні сітки і відправляють на фронт...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:00



Теми дня
20 Листопада
17 Листопада
15 Листопада
12 Листопада