2 картоплини, 1 буряк, 1 куряче стегенце, 50-100 г консервованого горошку, 2 яйця, майонез.
Картоплю, буряк і яйця відварити й порізати кубиками. Стегно відварити і порізати великими шматочками. Все змішати в мисці, додати зелений горошок і майонез. Злегка посолити і поперчити. Зверху прикрасити тертими жовтками і зеленню.
Швидкий омлет з сиром і овочами
2 яйця, 100 г твердого сиру, 150 г будь-яких овочів, олія, сіль, спеції за смаком.
Розбити яйця в миску, злегка збити, посолити, поперчити. На розігріту сковороду налити олію. Зробити середній вогонь, влити яйця. Перші 10 секунд «ворушіть» лопаткою яєчну суміш з усіх країв. Зменшити вогонь до мінімального і дати постояти омлету ще хвилину. Не закривайте омлет кришкою і не перевертайте його.
Вимити і дрібно нарізати будь-які овочі: помідори, цибулю, відварену картоплю, відварену цвітну капусту, а також гриби та ін. Твердий сир натерти на тертці з середніми вічками. Вимкнути вогонь, викласти овочі та сир на один бік омлету, акуратно підчепити омлет лопаткою з одного боку і скласти удвічі. Подавати на стіл гарячим.
Теплий осінній овочевий салат
4 баклажани, 4 болгарські перчини, 4 цибулини, 4 помідори, 1 морквина, 3 ч. л. солі, 1 пучок петрушки, 3 ст. л. оливкової олії, 1 ч. л. цукру, спеції за смаком.
Баклажани очистити і нарізати пластинами завширшки 0,5 см. Залишити їх у підсоленій воді на 30 хв.
Порізати всі овочі так, як вам подобається, зазвичай груба нарізка пасує в таких стравах.
Баклажани обсмажити в олії до готовності. Викласти на тарілку. На окремій сковороді обсмажити цибулю на сильному вогні 2-3 хв., додати решту овочів і на сильному вогні, додаючи олію і постійно помішуючи, довести овочі до стану, коли овочі майже готові, але хрумтять, додати цукор. Наприкінці додати шматочки помідорів, як тільки вони зм’якнуть, зняти з вогню, посолити. Спеції додати за смаком. Дрібно посікти петрушку. Овочі викласти на баклажани, посипати посіченою петрушкою, залишити на 10 хвилин просочитися. Салат подавати теплим.
Пиріг з грибами і сиром
100 г вершкового масла, 250 г сметани, 400 г борошна, 150 г твердого сиру, 3 яйця, 1 кг печериць, сіль, перець за смаком.
Збити два яйця, 150 г сметани, розм’якшене масло, сіль, додати борошно. Замісити тісто, накрити його серветкою і залишити на 15 хвилин. Вимішувати тісто доти, поки воно не перестане липнути до рук.
Очистити і дрібно нарізати гриби, обсмажити на вершковому маслі. Дві третини грибів змішати з жовтком і сметаною, посолити. Розділити тісто на дві частини: більшу частину розкачати по діаметру форми + бортики, викласти в форму, посипану борошном. На тісто викласти гриби без сметани, зверху — гриби зі сметаною. Посипати зверху натертим на тертці з великими вічками твердим сиром. Розкачати меншу частину тіста, накрити ним начинку, защипнути руками краї, змастити білком. Запікати в духовці при 180°С 40 хвилин.
Відкритий пиріг з куркою
50 г вершкового масла, 1 яйце, 2 склянки борошна, 1,5 ч. л. солі.
Начинка: 200 г курячого філе, 3 цибулини, 1,5 ч. л. солі, 100 г збираної сметани, 20 г вершкового масла, сіль, перець за смаком.
Заливка: 2 плавлені сирки «Дружба», 300 г збираної сметани, 2 яйця, дрібка суміші ароматних трав.
Зі вказаних інгредієнтів замісити тісто і поставити до холодильника на 15 хв. Обсмажити нарізану півкільцями цибулю на вершковому маслі на пательні. Додати дрібно нарізане куряче філе, обсмажити, додати сметану, посолити, поперчити і тушкувати протягом 10 хв.
Натерти на дрібній тертці плавлений сир і додати його до попередньо збитих яєць. Додати до сиру сметану, все ретельно збити у блендері до однорідності.
Змастити вершковим маслом форму для випікання, рівномірно розподілити в ній тісто. Викласти на тісто начинку, залити заливкою, присипати ароматними травами. Поставити форму в попередньо розігріту до 200ºС духовку на 20 хвилин.
Сирна перепічка
2 плавлені сирки, 250 мл кефіру, 2 яйця, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ч. л. соди, 2-2,5 скл. борошна, 3 сосиски, олія, зелень.
До кефіру додати збиті яйця, сіль, соду і борошно. Замісити тісто. Cосиски, плавлені сирки нарізати невеликими шматочками, зелень посікти. Тісто розділити на маленькі частини і розкачати на кружальця розміром з млинець. Викладати начинку купкою ближче до краю та заліпити краї на кшталт чебурека. Смажити на олії до золотистої скоринки.
«П’яні» печені яблучка
4 зелені великі яблука, 250 г малини, 7 ст. л. цукру, 1 ст. л. кориці.
Для соусу: 2 ст. л. меду, 50 г рому, 1 ч. л. кориці, 120 г 33% вершків.
Акуратно зрізати з яблучок верхівки (вони ще знадобляться) і за допомогою ножа витягнути м’якоть, відступаючи від шкірочки на півсантиметра. Подрібнити м’якоть і малину (заморожену або варення — тоді цукру потрібно значно менше) окремо в блендері до пюреподібного стану. Викласти ці інгредієнти в яблука окремо один від одного, розмежовуючи шари цукром і корицею.
Влити в кожне яблуко вершки (по столовій ложці), накрити верхівками і поставити їх в розігріту до 180 ° С духовку на 20 хв.
Для приготування соусу розтопити в каструлі мед, влити в нього ром. Дочекавшись закипання, додати корицю й вершки і варити суміш, поки не загусне. Зняти верхівки з яблук, залити яблука соусом. Після цього знову «закрити» яблука верхівками і подавати на стіл.
Джерело: НОВА Тернопільська газета