На території колишньої колгоспної ферми діє органічне господарство «Жива Земля Потутори», яке місцеві мешканці називають «маленькою Швейцарією». Саме завдяки інвесторам зі Швейцарії вдалося втілити на Бережанщині екопроєкт — вирощування трав для чаїв, пряних культур, зернових і зернобобових, а також розвинути тваринництво. Директором господарства «Жива Земля Потутори» є місцевий мешканець Іван Бойко, а господинею біодинамічної ферми, авторкою композиції чаїв і спецій — швейцарка Крістіна Лібергер.
Нещодавно «НОВА…» побувала на господарстві в Потуторах. Урожай вже зібрано, поля зорані, худоба на зиму — в стайні, проте робота й далі кипить на складах, де зберігають сушені трави і прянощі. Іван Бойко радо зустрів журналістів і розповів про українсько-швейцарське господарство.
— Ваше господарство було одним із перших органічного напрямку в Україні. Як виникла така ідея?
— Господарство в Потуторах зареєстроване у 2007-ому. Співзасновниками були я і швейцарський фермер Райнер Закс. На той час я працював викладачем Бережанського агротехнічного коледжу, їздив у відрядження за кордон, там і познайомився з однодумцями. Згодом ми з Райнером віддали свої частки товариству «Жива Земля Швейцарія». Засновником «Жива Земля Потутори» є швейцарська асоціація, мета якої — пропагувати ідею органічного і біодинамічного виробництва. Представником інвестора у нас є Крістіна Лібергер. Швейцарка зареєстрована як приватний підприємець. Господарство «Жива Земля Потутори» тісно співпрацює з фермерським господарством «Лисоня Біо», яке я заснував ще до співпраці з іноземцями. Це своєрідна кооперація.
![](http://nova.te.ua/wp-content/uploads/2019/12/69847239_2652001584864470_4259503523403661312_n.jpg)
Обробляємо 400 га землі, вирощуємо зернові й зернобобові культури, розвиваємо молочний напрямок. Прянощі і чаї — це хобі Крістіни, що переросло в бізнес. На батьківщині швейцарка була вчителем садівництва і городництва у вальдорфській школі, город і грядки — її стихія. Нам допомагають близько 20 працівників, у сезон — більше.
— Чому саме в Потуторах заснували господарство?
— Іноземних інвесторів привіз у рідне село! Я народився в Потуторах, тут закінчив школу, працював у колгоспі. Згодом навчався у вузі, в аспірантурі в Києві, але повернувся додому. 24 роки викладав у Бережанському агротехнічному коледжі, який реорганізовано в інститут, проте вже три роки не працюю. На жаль, нині в аграрних вузах не потрібні практики, тільки теоретики… Викладацька праця для мене була моральним задоволенням.
— Швейцарці вже стали вашими друзями…
— Райнер приїжджав до нас читати лекції, так ми подружили. Мої колеги-іноземці — надзвичайно прості люди. Українці мають хибне уявлення про швейцарців: думають, що вони або мають свій банк, або сидять на мішку з грошима. Мої швейцарські друзі — не багатії, вони ідейні люди, які шукають кошти в різних фондах, у приватних осіб для того, щоб інвестувати в сільське господарство і довести, що можна обійтися без хімії, можна вирощувати здорову їжу.
![](http://nova.te.ua/wp-content/uploads/2019/12/14311216_1806489339583459_1780070532623477099_o.jpg)
Коли ми започатковували екогосподарство, не було ще чітких законів щодо землеробства, ми були «вагоном, який рухався попереду потяга». Без підживлення врожаї, звісно, були низькі, ціни в нашій державі нестабільні, але це наша місія, яку продовжуємо. Нині в Україні вже є органічні агрохолдинги, які обробляють навіть по 5-10 тисяч гектарів. У нашому господарстві невеликі обсяги, орієнтуємось на внутрішній ринок.
![](http://nova.te.ua/wp-content/uploads/2019/12/71096963_1806949412782265_2022483572652244992_o.jpg)
— Іноземні інвестори розуміють українські реалії?
— Завдяки тому, що тут є Крістіна, знаходимо компроміси. Швейцарка вже трохи стала українкою, а я — швейцарцем (сміється, — авт.).
![](http://nova.te.ua/wp-content/uploads/2019/12/gromadske-radio.jpg)
Між нами часто виникають дискусії щодо господарки. Загалом улюблена «робота» швейцарців — палкі дискусії (сміється, — авт.), але вони не гніваються. Наступного дня зустрічають з усмішкою — це результат демократії, цивілізації. Українці, натомість, можуть гніватися, не спілкуватися роками. Швейцарці не в усьому мене розуміють, вони трохи консервативні. Якщо щось запланували, то це має бути зроблено, а якщо не запланували, то цього не може бути. Мені довго доводилося переконувати, що потрібно започаткувати молочний напрямок. Іноземці дивуються нашій імпровізації: з нічого робимо щось і виживаємо без підтримки держави.
— Швейцарка Крістіна приїхала працювати в маленьке українське село, тому про неї багато говорять. Ви ж залишаєтеся у тіні. Це вас не зачіпає?
— Зовсім ні! Приємно, що Крістіна стала обличчям нашого господарства! Для мене головне — розвиток господарства, а не власний імідж.
— Раніше у вашому господарстві працювали й інші швейцарці. Знаю, що дехто навіть знайшов свою долю в Потуторах…
— Жила у нас молода сім’я Єва-Марія і Мануель із дитиною, трудилися на фермі, проте наші реалії важкі для іноземців. Швейцарці працюють і хочуть бачити результат, а в Україні не завжди все гладко. Ця сім’я пройшла відбір у Швейцарії на управляючих фермою, тому повернулася додому. Ще у нас жив агроном-
іноземець, який оженився на дівчині з Потуторів, але вони теж перебралися до Швейцарії. Приїжджала до нас швейцарська волонтерка, згодом вийшла заміж за тракториста з Потуторів, теж виїхали за кордон. «Жива Земля Потутори» — це екологічно-навчально-соціальний проєкт (усміхається, — авт.). До слова, пропагуємо екологію у різних напрямках: збираємо сміття у лісосмугах і ровах, кожної першої і третьої п’ятниці селом їздить трактор і забирає сміття біля господарських дворів.
— Скільки худоби у вашому господарстві? Де реалізуєте молоко?
— Маємо 40 дійних корів. Чотири роки тому збудували доїльний зал і молочну кімнату. Молоко переміщається від тварини через молокопровід у прийомну колбу і відразу перекачується до холодильника, тобто доїння відбувається без контакту з руками, з повітрям. Наше молоко якісне, чисте, тому на нього є попит серед мешканців Бережан. Реалізуємо на ринку в райцентрі, в торгових точках. Середній добовий надій від наших корів — 300-350 л, це небагато, бо кормова база проста, не використовуємо преміксів.
— «Жива Земля Потутори» — це ще й агротуризм. Хто у вас гостює?
— До нас приїжджають сім’ї, щоб придбати овочеву, молочну і м’ясну продукцію, чаї, спеції, а ще відпочити на мальовничій природі, побути на фермі. Нещодавно у нас гостювали кияни, вони були в Львові, чули раніше про Крістіну, тож і нас не оминули. Навідуються в наше господарство вихованці вальдорфських шкіл Києва, Одеси, Дніпра, щоб пройти сільськогосподарську практику. Діти повертаються додому захоплені! Готелю у нас поки що нема, але ми облаштували дві кімнати на двадцять осіб, є кухня, їдальня. У Тернополі наші чаї можна придбати у кав’ярні «Колєжанка», у «Сільпо» в «Подолянах».
Реалізовуємо також продукцію у Києві, Одесі, Луцьку. Спершу Крістіна шукала ринок збуту, а тепер її шукають! Працює «сарафанне радіо», маємо сторінку в Фейсбуці, розробляємо сайт — Потутори помалу стають відомими!
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: Бережанщина, Потутори, ферма