Гранат і гранатовий сік дуже корисні для організму, адже цей фрукт містить багато вітамінів і мінералів. Особливо корисно його вживати в зимову пору року, адже він чудово зміцнить імунну систему і вбереже від застуд.
Гранатовий сік містить більше антиоксидантів, ніж зелений чай. Він підвищує рівень гемоглобіну, апетит, регулює роботу шлунка.
Для імунітету
Гранат містить вітаміни С, В6, В12, Р, клітковину, мінеральні речовини та мікроелементи: калій, магній, кальцій, фосфор, йод, залізо, марганець, натрій. А тому фрукт активізує імунну систему організму, захищаючи його від вірусів. У гранаті міститься половина денної норми вітаміну С, тому він ефективно допомагає організму впоратися з вірусними захворюваннями.
Щоб зміцнити свій імунітет, достатньо щодня з’їдати четвертинку одного граната.
Для крові
У складі граната є фолієва кислота, яка бере активну участь у функції кровотворення. Гранат також сприяє підвищенню гемоглобіну.
Для серця
У гранаті міститься речовина пунікалагін, що нейтралізує вільні радикали і підвищує антиоксидантний статус. Він дуже важливий для здоров’я серця. Якщо ви маєте серцеві захворювання або постійно страждаєте від стресів – обов’язково додайте до свого раціону гранат.
Для краси шкіри
Гранат містить багато вітаміну Е, який називають «жіночим вітаміном». Разом з вітаміном А він захищає клітини шкіри від процесів передчасного старіння. Гранат також має потужний відбілюючий ефект, тож його можна використовувати у боротьбі з веснянками і пігментними плямами.
Для схуднення
Харчові волокна в складі граната є потужними «двигунами» для травлення. Завдяки їм шлунок буде швидше переробляти їжу, сприяючи схудненню. До того ж калорійність граната – всього 72 Ккал на 100 г продукту.
Коли не варто
* Гранатовий сік заборонено пити при виразці шлунка і гастритах з підвищеною кислотністю. І взагалі не забувайте, що пити його можна тільки розведеним водою.
* Не рекомендують пити гранатовий сік дітям до 1 року.
* Гранат протипоказаний тим, хто страждає від закрепів, геморою та тріщин в області заднього проходу.
* Обережними варто бути з відварами з кори граната. Вона містить токсичні речовини, які при передозуванні підвищують артеріальний тиск, викликають судоми, блювоту. При перших ознаках необхідно викликати лікаря.
* Свіжовичавлений гранатовий сік згубно впливає на емаль зубів через вміст в ньому різних кислот. Щоб уникнути проблем з емаллю, варто розводити сік водою (всі вітаміни при цьому збережуться), а також старатися пити його через соломинку.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: корисне харчування