І, навіть незважаючи на погодні примхи, «перший млинець» не вдався глевким!
Як зазначають у Тернопільському туристично-інформаційному центрі (а саме ТІЦ став організатором свята), з давніх-давен у місті святкували обжинки. Відбувались вони набагато пізніше, аніж в довколишніх селах. Люди святкували завершення польових робіт, раділи щедрому врожаю, обмінювалися і продавали дарунки землі, а головне — по-справжньому забавлялися! На «відновлених» обжинках тернополяни та гості міста не лише смачних страв та терпких напоїв скуштували, а й удосталь розважились!
Запальні танці, аби не змерзнути — без проблем і навіть у режимі нон-стоп! Упродовж усіх днів фестивалю відбувався танцювальний марафон тривалістю в 30 хвилин без перерв та зупинок. У суботу і неділю гостей фестивалю розважали зразковий ансамбль класичного танцю “Перлина” (керівник Світлана Рудак) і ансамбль народного танцю “Галичанка” (керівник Зоряна Михальчук). Також кожен охочий міг безкоштовно поспівати у “Відкритому караоке”— свої вокальні дані тут демонстрували і дорослі, і малеча, і навіть поважного віку дідусі та бабусі. А що вже казати про креативні фотозони, яких було аж сім і які «окупували» не лише гості фесту, а навіть вподобали як локації для фотосесії тернопільські молодята!
Чи не найвидовищніший та найзворушливіший конкурс «Обжинків» — костюмований парад домашніх улюбленців. Майже десяток собак різних порід, морська свинка і навіть шиншила — усі в яскравих та кумедних «сукнях» чи комбінезонах.


Як розповів «НОВІЙ…» представник ТІЦ Олександр Хома, переможцем костюмованого параду стала шиншила Шустрик, друге і третє місця — у собачок Елі та Бруни. По завершенні конкурсу усі учасників параду отримали заохочувальні подарунки, а переможці – приємні призи!
Але що ми все про видовища та й видовища, «хліба» теж вистачало! Як вам, скажімо, «смачні» майстеркласи з виготовлення хачапурі чи приготування вареників на парі? «Пробудити» в собі приспаний талант кулінара під егідою професійних кухарів міг кожен охочий.

І, звичайно, «родзинка» свята — конкурси на найкраще соління та квашення і найсмачнішу консервацію за домашнім рецептом… Восьмеро ґаздинь дивували суддівську колегію власними “закрутками”.


По завершенні конкурсу трійка переможців отримала грошові подарунки у розмірі 1000 грн., 500 грн. та 300 грн. відповідно, а також було розіграно приз глядацьких симпатій від засновниці ТМ «FruitArt» Ольги Навроцької! Найсмачнішою консервацією стали «Яблука з перцем від вуйни Касі» тернополянки Катерини. Рецепти призових «лєгумінів» будуть опубліковані у книжці «Тернопільські смаколики», зазначають у туристично-інформаційному центрі.

Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: "Обжинки"
