Інгредієнти для паляниці:
молоко — 0,5 л;
яйця курячі — 4 шт.;
мак — 0,5 склянки;
сода харчова (гашена оцтом) — 0,5 ч. ложки;
борошно — 4 склянки;
цукор — 3-4 ст. ложки.
Макова маса:
мак — 1 склянка;
цукор — 0,5 склянки;
мед — 3-4 ст. ложки;
вода (окріп).
За 1-2 дні наперед спекти паляницю, а вже на Спаса втерти мак і заправити.
Приготування:
Яйця розмішати з цукром, додати молоко, мак і розмішати. Просіяти борошно, додати соду і замісити тісто. Розкачати пласт завтовшки 1,5 см, перекласти на деко, наколоти виделкою чи ножем і випікати в духовці 25 хвилин при температурі 190-2000C. На Спаса запарити мак окропом у макітрі, як вистигне вода, злити воду і втерти мак. Додати цукор і ще раз все добре розтерти. Нарізати в макітру з маком паляницю кубиками. Додати мед і запарити окропом. Дати вистигнути і насолоджуватися.
Джерело: НОВА Тернопільська газета