1 кг борошна, пачечка дріжджів (100 г), півлітри молока, півпачки масла, 150-200 г цукру (залежить, чи хочете солодші, чи прісніші), пів чайної ложечки солі, півкелішка горілки або 2 ст. ложки спирту, 8-10 жовтків (або 8 жовтків і 2 цілих яйця), ванільний цукор, стерта цедра цитрини чи помаранча.
1. Розтерти масло з цукром до білого, потім додавати по одному жовтку і втирати, щоб цукор розчинився, додати туди ванільний цукор і цедру.
2. Дріжджі розвести теплим молоком, дати ложку цукру і кілька ложок борошна – дати розчинитися.
3. Пересіяти борошно в велику миску, як розчина забродить – влити її в борошно.
У миску з борошном додати розчину і терті жовтки з цукром, посолити, додати горілку і вимісити тісто. Має вийти м’яким, але відставати від рук. Поставити миску з тістом в тепле місце, щоб росло, накрити рушником. Ходити на пальчиках.
Як підійде двічі в об’ємі – обім’яти і робити пампушки. Я роблю пампушки так: розтачую шар тіста, потім вирізаю шклянкою кружальця, ставлю на середину начинку і накриваю другим кружальцем, а потім зліплюю по периметру. Або: розтачати пласт тіста, на половині розкласти «квадратно-гніздовим способом» начинку, наприклад вишеньки, накрити другою половиною тіста і шклянкою повирізати пампушки.
Зроблені пампушки розкласти на стільниці, накрити і дати ще раз підрости, аж тоді смажити. Якщо не дати вирости – будуть засильно рости під час смаження і можуть тріскатися.
Перед смаженням здмухніть з кожної пампушки зайве борошно, особливо знизу – тоді в баняку буде менше чому горіти.
Смажити пампушки треба в добре розігрітій олії (1800), але вогонь під банячком має бути невеликим. Банячок для смаження має бути досить широким і бажано з грубим дном, під дно добре поставити розсікач, щоб нагрівання було рівномірне. В баняк з олією додати моркву, розрізану поздовж навпіл – вона забиратиме на себе всю сажу. Пампушків на один сеанс смаження має бути стільки, щоб вони вільно плавали і мали місце ще трішки вирости. Опускати в олію пампушки треба тим боком, що ріс (верхнім), відразу накрити покришкою на 2-3 хвилинки, а як підсмажаться з одного боку, то відразу перевернути і вже не накривати.
Посмажені пампушки виймати на тацю, застелену паперовими рушничками, щоб забрати зайву олію. Посмажені і вистуджені пампушки припудровуємо «цукром-пудром».
Найбільше я люблю пампушки з рожею або вишнею. Але колись мене частували пампушком з (увага!) бананом – і це божественно. Тому не бійтеся експериментувати. Ну, і «правильні галицькі пампушки» мають білі пасочки на талії.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: Пампушки, рецепт номера