«Цього року свято Воскресіння Христового, на жаль, багато хто з нас не зможе зустріти фізично разом зі своїми родинами. Проте ми повинні пам’ятати, що це свято є найбільшим джерелом любові, добра і світла, яке завжди нас наповнює та об’єднує духовно з нашими близькими. Тому нам потрібно терпляче і дуже відповідально в теперішній час очікувати на свято Воскресіння, щоб радісно, всім разом, хоча й на певній відстані, заспівати «Христос Воскрес!», – вважає тернопільська кулінарка Марічка Городецька. – Один із традиційних символів цього свята – паска, яка водночас є й смачним кулінарним виробом. Залюбки поділюся своїм перевіреним рецептом пасочки із читачами «НОВОЇ…». Паска, приправлена любов’ю, вдається завжди! Раджу також тернопільським господиням спробувати спекти для рідних медовий хлібчик, а відомим тортом «Наполеон», спеченим за рецептом, який пропоную, впевнена, вам захочеться поласувати і пригостити близьких ще не раз!»
Паска від Марічки
1 кг борошна (рівно!), 400 мл молока, 10 жовтків, 100 г «мокрих» дріжджів, 200 г масла (найкраще 83% жирності), 300 г цукру, 100 г родзинок, 0,5 ч. л. соли, цедра з одного лимона.
Спочатку треба приготувати опару. Для цього дріжджі розвести у теплому молоці, додати 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі. Після того, як суміш підросте, додати решту цукру, жовтки, лимонну цедру, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності, наприкінці додати розтоплене, але охолоджене масло. Вимішувати приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук. Лише тоді додати промиті родзинки. Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на третю частину посудини, в якій будете випікати, і дати знову піднятись удвічі. Духовку нагріти до 180 градусів. Маленькі пасочки випікати близько 15-20 хв., великі – 23- 30 хв.
Хлібчик медовий
Особливість цього хліба в тому, що тісто зовсім не потрібно місити, тільки з’єднати інгредієнти. Час приготування – 1 година (+12 годин для бродіння).
Для однієї хлібини: 400 г борошна, 300 мл теплої води, четвертина ч. л. сухих дріжджів, 1 ст. л. меду (можна замінити на цукор), 0,5 ч. л. солі.
Просіяти борошно, додати сіль, дріжджі, мед, залити водою та перемішати ложкою. Накрити харчовою плівкою та рушником і залишити тісто на ніч (12 годин) при кімнатній температурі.
Хліб потрібно випікати у гарячій формі. Для цього треба взяти форму з кришкою (наприклад, гусятницю), поставити її порожню у духовку, увімкнути на 250 градусів і прогріти впродовж 20 хв.
Тісто викласти на стіл, посипаний борошном. Воно має бути рідке й липкувате. Добре його припорошити борошном, скласти конвертом і залишити на 15 хв. Тоді вийняти з духовки гарячу форму з кришкою, посипати її борошном, викласти тісто, накрити кришкою та випікати 30 хвилин при температурі 230 градусів. Тоді забрати кришку і довести хлібчик до рум’янцю – це ще 15 хвилин.
Готовий хліб перекласти на решітку, щоб охолов.
Торт «Наполеон»
Тісто: 150 мл холодної води + 20 мл горілки, 450 г пшеничного борошна, 270 г вершкового масла, 2 жовтки. Крем: 600 мл молока, 2 яйця, 200 г цукру, 40 г кукурудзяного крохмалю, 1 пачка ванільного цукру,100 г вершкового масла, 300 мл вершків (30-36%).
Холодне масло потерти на буряковій тертці, намагаючись якомога менше торкатися його, додати всі інші інгредієнти, замісити тісто і поставити на 1-2 год. на холод (працювати дуже швидко).
Тим часом заварити крем. Яйця, цукор, крохмаль та ванільний цукор змішати. Молоко нагріти, додати гаряченьким до яєчної суміші, знову перелити в банячок і варити до загустіння.
Охолодити. Збити вершки та змішати з холодною заварною масою. Тонко розкачати коржі та вирізати під форму вашого тортика. Випікати коржі при температурі 180-200 градусів 5 хвилин. З даної порції у мене виходить 12-13 коржів діаметром 20 см. Раджу приготувати подвійну порцію. Перемастити коржі. Часто я даю поміж коржами карамелізовані груші або яблучка.
Спробуйте, вам обов’язково сподобається!
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера