А щоб додати страві трохи новизни, я рекомендую хрусткий арахіс і трішечки кагору, який ідеально підкреслить смак печені, – радить відомий український кухар Євген Клопотенко. – Така печеня зі свинячими реберцями ідеально підходить як для святкового, так і для повсякденного меню».
600 г свинячих реберець, 100 г кореня селери, 1 цибулина, 1 морквина, 4 картоплини, 2 зубці часнику, 4-6 ст. л. сметани (при подачі), 100 г солоного смаженого арахісу, 1 дрібка зерна коріандру, 20-30 мл кагору, 2 ст. л. олії (для смаження), сіль за смаком.
Свинячі реберця нарізати середніми шматочками і натерти сіллю. Морквину очистити і нарізати невеликими кубиками (меншими, ніж наріжете картоплю). Одну цибулину очистити і нарізати півкільцями. Корінь селери нарізати такими ж кубиками, як і моркву. Розігріти сковороду з 2 ст. л. олії та обсмажити шматочки м’яса на середньому вогні приблизно 10 хвилин. Так утвориться апетитна скоринка, а всередині м’ясо залишиться соковитим. За бажанням додати до м’яса 20-30 мл кагору і почекати, поки алкоголь випарується. Це робити не обов’язково, але я рекомендую все ж додати, кагор підкреслить смак страви і зробить печеню ще більш ароматною.
У ту ж пательню, в якій смажилося м’ясо, викласти моркву і селеру. Припустити кілька хвилин на середньому вогні. Потім додати цибулю і розчавлені два зубці часнику. Готувати ще кілька хвилин, овочі не повинні бути повністю готовими. Картоплю очистити і нарізати великими кубиками. Овочі і м’ясо зі сковорідки перекласти в ємність для запікання. Зверху на м’ясо викласти картоплю, трохи присолити. Додати дрібку зерен коріандру. Вони нададуть страві особливого аромату. Влити в ємність трохи води – так, щоб вона піднялася на одну третину висоти каструлі або сотейника, закрити кришкою і запікати в духовці при 180 градусах приблизно 40 хвилин. За 10 хвилин до готовності додати арахіс (80-100 г). Мені подобається, коли горішки залишаються трохи твердими. При подачі додайте в кожну порцію по 1 ст. л. сметани.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера