«Коли я приїхала до Тернополя, то мені не вистачало такого місця, куди б я могла прийти до знайомих чи друзів. Тому я хотіла створити в Тернополі місце, куди зранку приходитиму, і мене будуть раді бачити. І щоб так само себе почували й інші наші відвідувачі», — каже співзасновниця «Друга» Саша Родіна.
Для ШоТам Саша розповіла про важливість здорової їжі, дружніх офіціантів у закладі та про те, чому іноді варто собі дозволяти тортики та чипси.
Робота в ІТ, організація весіль і мрія про власний заклад з їжею
Саша Родіна з Сум за освітою програмістка. Ще студенткою та після завершення навчання жінка працювала у сфері ІТ, але каже, що їздила на роботу й страждала, поки чоловік не порадив спробувати щось інше.
З дитинства Саша любила писати сценарії та організовувати заходи для рідних, тому вирішила спробувати займатися цим. Так вона створила власну весільну агенцію та п’ять років організовувала весілля для жителів Сум. З часом разом з подругою почала займатися організацією також великих заходів.
Перед початком повномасштабної війни Саша вирішила робити щось кардинально інше. І хоч вона не любить готувати, але захотіла з подругою запустити власний заклад харчування. 23 лютого 2022 року вони віддали аванс технологу.
Перші тижні після початку повномасштабного вторгнення Саша з чоловіком залишалися в Сумах, але коли в сусідні будинки влучили російські ракети й там загинули люди, вирішили виїжджати. Чоловіку підприємиці запропонували роботу в Тернополі, тому поїхали туди.
До власного закладу привела йога
Перші пів року Саша просто допомагала своєму чоловіку, адже зовсім не мала сил на створення чогось власного, хоча мріяла про це. Допомогли заняття з йоги, які позитивно вплинули на жінку.
Вона захотіла, аби інші теж зрозуміли, що завдяки заняттям з йоги можна вийти зі стану апатії, тому вирішила організувати про це івент на даху одного з бізнес-центрів Тернополя. Так вона познайомилася з директором центру Віктором, який запропонував Саші вакансію івент-менеджерки. Проте жінка вирішила не повертатися до організації заходів, а розвивати ідею з кав’ярнею, яку мала ще в Сумах.
Виявилося, що в бізнес-центрі є приміщення коворкінгу, де працював бариста, який безкоштовно готував каву для резидентів. Так Саша та Віктор спільно почали працювати над кав’ярнею в Тернополі.
Здорова їжа — це не лише капуста, гречка та варене філе
Саша ділиться, що і їй, і співзасновнику закладу Віктору близький здоровий спосіб життя. Але це не означає, що вони вважають якусь їжу поганою та забороняють її собі.
«Колись у мене був розлад харчової поведінки — я ділила їжу на “хорошу” і “погану”, а потім зривалася. Тому добре розумію, як це складно морально. Тому ми хотіли робити здорову їжу без зашквару — щоб було багато овочів, зелені, і щоб вона була смачна. Ми хотіли розвінчувати міф, що здорова їжа несмачна. Це не лише гречка, капуста та варене філе», — каже Саша Родіна.
У приготуванні їжі «Друг» дотримується трьох основних правил. Перше — це використання великої кількості овочів, адже вони корисні для мікрофлори кишечника.
«Я за те, аби їсти, що подобається. Можливо, люди навіть не знають, що деякі продукти настільки смачні, наприклад, гарбуз чи броколі. Якщо їх правильно приготувати, то вони мають неймовірний смак», — стверджує Саша.
Також у кав’ярні «Друг» усю їжу тестують за «правилом живота» — аналізують самопочуття після кожної страви: чи нема важкості, чи хочеться спати.
«А третє важливе наше правило полягає в тому, що аби колись не їсти ліки як їжу, варто зараз їсти їжу як ліки. Я завжди харчуюся тільки свіжою їжею, і ми мріємо, аби так робили всі люди. Для мене здорове харчування — це хороша менталочка. Водночас я за те, щоб іноді їсти все, що хочеться — чипси, торт чи десерти, — і не вважати це поганою їжею, адже від цього може розвинутися розлад харчової поведінки», — каже Саша Родіна.
Офіціанти дружньо сідають за стіл до відвідувачів, аби прийняти замовлення
Зараз у кав’ярні постійно організовують якісь заходи, додали в меню рамен, бо відвідувачі дуже просили про це, а ще відкриватимуть терасу. Саша каже, що «Друг» слухає своїх відвідувачів, тому враховує їхні прохання.
Найбільше гості закладу зараз люблять замовляти рамен, який тут готують за всіма правилами азійської кухні, зокрема, варять бульйон 25 годин. А ще всі обожнюють пюре з котлетою, бо це смак дитинства, та морквяні панкейки, бо ця легка страва руйнує стереотипи про моркву як продукт.
Спеціально до відкриття тераси професійний кухар з Києва розробив для закладу серію корисних бургерів. «Бургери для мене є емоційною їжею, яку варто їсти, коли хочеться себе порадувати», — ділиться Саша.
За майже два роки своєї роботи заклад уже знайшов постійних друзів. Багато з них приїжджають сюди спеціально.
Власниця розповідає, що команда дбає про естетику й атмосферу закладу. «В нас офіціанти сідають до гостей і по-дружньому запитують, що ті сьогодні їстимуть. Мені завжди не подобалося класичне обслуговування в ресторанах, коли офіціанти відразу забирають тарілку, щойно людина доїсть. Так нема відчуття, що можна собі спокійно посидіти й розслабитися», — вважає Саша Родіна.
У закладі можна залишити «бойові» замість чайових
Співзасновниця закладу каже, що відвідувачі дуже відчувають настрій кав’ярні. А ще вважає, що якби працювала тут офіціанткою, то точно б хотіла мати ту свободу, яку зараз мають працівники «Друга». Цю свободу передають і відвідувачам закладу.
«Ми прибрали барну стійку в залі, тому тепер людина може просто підійти до баристи та спілкуватися, поки їй готують каву. Або навіть приготувати її самостійно з допомогою нашого баристи. Ми хочемо дати людям відчуття, ніби вони приходять до себе додому, тому можуть почуватися комфортно», — стверджує Саша.
Також для відвідувачів «Друга» зробили кран з питною водою в залі, з якого за потреби можна набрати собі додатково води під час їжі.
На початку існування закладу перший бариста запропонував проводити благодійні кінопокази, а виручені кошти передавати на потреби армії. Тепер відвідувачі можуть залишити в закладі «бойові» на монобанку, які потім передають знайомим військовим. Також «Друг» часто долучається до соціальних ініціатив місцевих благодійних фондів. Наприклад, до Великодня тут готували пасочки для самотніх бабусь і дідусів у Тернополі.
Місце, де можна бути собою та різним
Саша каже, що найскладніше за час існування «Друга» — берегти баланс між роботою та особистим життям. «Коли я приїхала до Тернополя, то мені не вистачало такого місця, куди я б могла прийти до знайомих чи друзів. У Сумах я відвідувала багато різних закладів, тому здавалося, що там мене знали вже всі баристи. Тому я хотіла створити в Тернополі місце, куди приходитиму зранку, і мене будуть раді бачити. І щоб так само себе почували й інші наші відвідувачі», — розповідає Саша Родіна.
Зараз «Друг» є для Саші місцем самореалізації, в яке хочеться завжди повернутися. Жінка приходить сюди й працювати, і поспілкуватися з колегами та друзями. «Це таке місце моєї боротьби з собою, адже бізнес — це постійний челендж. З одного боку “Друг” є місцем моєї сили, а з іншого — він висмоктує всю мою енергію», — каже Саша.
Завдяки закладу за майже два роки Саша отримала професійний ріст і стала більш собою. Жінка мріє, щоб це місце було таким і для інших. «Я хочу, щоб люди тут завжди почувалися вільно. В один день можуть прийти з ноутбуком попрацювати, в інший — забігти після тренування в спортивних штанах або нарядитися в красиву сукню та посидіти з вином на терасі. Це місце, де можна бути собою та дозволяти собі бути різним. Я теж навчилася цього саме тут», — підсумовує співзасновниця «Друга» Саша Родіна.
Джерело: НОВА Тернопільська газета