Середа, 26 червня 2024
• Сергій Притула просить про донати на свій день народження • Помер лідер дисидентського руху з Тернополя Дем’ян Чернець • У Тернополі відбулася зустріч із родинами загиблих бійців бригади «Лють • Пережила трагедію операції “Вісла”: довгожителька з Тернопільщини святкує 100-літній ювілей • Смертельна аварія на Кременеччині: син і батько перекинулись на автомобілі • Із Заліщиків до Києва – на дивані! Винахідник вирушив у тур-збір на потреби ЗСУ • На “Рогатці” в Тернополі облаштували кільцевий рух • «Україна – наш дім»: переселенці знайшли прихисток в соціальному житлі в Чорткові • 1000 доларів хабара – за успішне закінчення навчання у виші Тернополя • Народному хору «Заграва» із Тернополя – 35 років • Замість весілля – похорон. Наречена захисника з Тернополя одягнула білу сукню… • Аварія у Тернополі: автобус врізався в стовп • Волонтери з Бережан зібрали 2,5 тонни макулатури задля донатів • 34 тисячі гривень видурили у пенсіонерки з Тернопільщини • “Пишаємось нашим татом!” Донька захисника з Тернопільщини зворушила привітанням • Шантажували подружжя і вимагали 4 тисячі доларів • “Тонко відчував своїх моделей”. Передчасно обірвалось життя відомого фотографа з Тернополя • “Пришвидшував” виготовлення паспортів: судитимуть чоловіка із Чорткова • Картину Івана Марчука продали за 300 тисяч доларів • Затримали тернополянина, який продав… гранату
Перевірені паски від почаївської господині Тетяни Козак

Автор: Опубліковано: 29 Квітня о 9:52 373


Ясна, наче сонце, ніжна, мов хмаринка!.. У чудової господині з Почаєва Тетяни Козак — четверо дітей, господарство і город. Попри те вона встигає ще й доволі часто чаклувати над кулінарними шедеврами.


У записничку Тані – перевірені рецепти тортів і пляцків, пиріжків й булочок, салатів, закусок і м’ясних страв. А до великодніх свят – звичайно ж, і пасок. Кількома рецептами надзвичайно смачних пасок та улюбленого сирника Тетяна Козак люб’язно ділиться з читачами «НОВОЇ…». За цими рецептами, зауважує вона, без особливих клопотів спечуть паску навіть ті, хто вперше береться за цю справу. «Ці пасочки дуже смачні, рецепти не надто складні і перевірені безліч разів. Не хвилюйтеся, все вдасться! – запевняє господиня. – Радісного Великодня усім і – смачної паски!»

Паска «Сирна»
Дуже ніжна, волога, з легкою текстурою, надзвичайно смачна. А ще сирна паска довго залишатиметься свіжою і не черствітиме.
З даної порції виходить дві пасочки у формі діаметром 16 см.
800 г борошна, 450 г кисломолочного сиру, 100 вершкового масла, 200 г цукру (в міру солодка) або 350 г цукру (більш солодка), 140 мл молока, 3 яйця,  3 жовтки, 0,5 ч. л. солі, 1 пачка (12 г) сухих дріжджів або можна спробувати свіжі (35 г), 150-200 г родзинок, 1 пачка ванільного цукру.
Приготування опари:
1. Сухі дріжджі + тепле молоко розмішати ретельно, додати цукор (1 ст. л.) від загальної кількості, борошно (4-5 ст. л.) від загальної кількості, все ретельно перемішати, накрити харчовою плівкою, залишити у теплому місці на 15-20 хв. Повинно збільшитись у 2,5 раза.
2. Сир перетерти через сито або ж збити блендером чи пропустити через м’ясорубку.
3. Яйця, жовтки, сіль, ванільний цукор, цукор, що залишився, збити міксером. Додати сир, збити до однорідності, додати м’яке вершкове масло, опару, що підійшла. Все ретельно перемішати міксером на середній швидкості.
4. Обов’язково просіяти борошно. Додавати не все одразу, а невеликими частинами. Замісити тісто.
Далі вимішувати на столі приблизно 10 хв. Тісто буде липкуватим – так повинно бути. Потім тісто потрібно викласти у харчовий пакет, не сильно зав’язати кінці – залишити трішки вільного місця для підйому тіста. Покласти у холодильник на ніч – на 8-12 год.
Наступного дня дістати тісто з холодильника, залишити в теплому місці, щоб зігрілося. Далі необхідно додати промиті й просушені родзинки, перемішати їх з невеликою кількістю борошна і вмісити у тісто.
Поділити тісто на необхідну кількість частин (це залежить від того, якого розміру у вас форми). Можна випікати у металевих або паперових формах.
Заповнити тістом половину форми, накрити чистою тканиною. Залишити у теплому місці для підйому тіста. Перед випіканням змастити верх пасок яйцем і випікати при температурі 180°С до готовності. Приблизно 30 хв. потрібно випікати маленькі пасочки, 40-50 хв. – більші. Можна перевірити за допомогою дерев’яної шпажки, яка повинна бути суха.
Хай все вдається! Смакуйте на здоров’я!

Паска «Олександрійська»
(на топленому молоці)
Ідеальний варіант для зайнятих господинь. Проста у приготуванні, без довгих замісів тіста. Неймовірно смачна, ніжна, ароматна, повітряна і довго не черствіє.
Інгредієнти на 2 паски для форми діаметром 9 см.
Заготівля опари на ніч: 1 яйце + жовток, 100 г цукру, 1 ч. л. сухих дріжджів (15-20 г свіжих), 125 мл топленого молока, 80 г вершкового масла, 50 г родзинок.
Додатково (через 8-12 годин у заготовку): 250-300 г борошна, 0,5 ч. л.
ванільного цукру, щіпка солі, 1 ст. л. коньяку.
Всі продукти повинні бути кімнатної температури.
1. У тепле молоко додати дріжджі, перемішати.
2. В окрему миску викласти розм’якшене масло, яйце і жовток, цукор. Перемішати вінчиком до однорідного стану.
3. У масу додати дріжджову суміш і підготовлені родзинки (вимиті і просушені), перемішати. Накрити миску з масою харчовою плівкою і залишити на столі на 8-12 годин.
4. Вранці перемішати, додати коньяк, сіль, ванільний цукор, просіяне борошно і знову перемішати.
5. Отримане тісто вимісити руками в мисці хвилин 10, домагатися консистенції нелипкого тіста не потрібно, воно залишиться в’язким і липким.
6. Розкласти тісто ложкою у форми, змащені смальцем чи маслом. Накрити плівкою і забрати в тепле місце на 1-1,5 години до збільшення вдвічі-втричі.
7. Випікати паску при 200 С 10 хвилин, потім температуру знизити до 180 С
і випікати ще 25-40 хвилин. Потрібно орієнтуватися по своїй духовці!
Раджу порцію збільшити в кілька разів, тому що це справді дуже смачно!

Сирник
Цей сирник – мій улюблений. Він завжди вдається дуже ніжним і бездоганно нарізається. Для основи – шоколадне пісочне тісто. Можна і без основи – кому як подобається. Діаметр форми для зазначених інгредієнтів – 24 см. На фото сирник на півтори порції (діаметр форми – 27 см). І без шоколадної глазурі, щоб показати, який він красивий.
Сирна маса: 1 кг домашнього кисломолочного сиру, 8 яєць, 100 г масла, 60 г манки, 200 г цукру, цедра лимона, 50 г кукурудзяного або картопляного крохмалю, 1 пакетик ванільного цукру, родзинки за смаком.
Корж: 250 г борошна, 120 г масла,
1 яйце, 100 г цукру, 2 ст. л какао, 1 ч. л. розпушувача, 1 ст. л. сметани.
Шоколадна глазур: 4-5 ст. л. сепараторної сметани, 2 ст. л. какао, 1 ст. л.
цукру, 50 г масла. Все змішати і поставити на вогонь, постійно помішуючи. Довести до кипіння, але не кип’ятити!
Приготування сирної маси
До сиру додати жовтки, цукор, манку, крохмаль, масло, ванільний цукор і все збити блендером. Довго не потрібно збивати, щоб надто не насичувати повітрям, інакше при випіканні сирник буде сильно підійматися, а потім осідати.
Додати родзинки. Збити окремо охолоджені білки з щіпкою солі до піни. Збиті білки обережно з’єднати за допомогою лопатки з сирною масою.

Корж
Усі складові рецепту змішати. Тіста виходить на два таких сирники.
Одну частину я використовую, а другу частину залишаю на наступний раз у морозилці.
Пергаментом вистелити дно форми, боки змастити маслом. Тісто викласти у форму і розподілити за допомогою склянки по формі, боки не потрібно. Залишити форму з тістом у морозилці на 30 хв. Потім викласти на корж сирну масу, розрівняти рівномірно по всій формі за допомогою лопатки.
Випікати при температурі 180°С 45-55 хв. Орієнтуйтеся на свою духовку.
Середина готового сирника злегка колишеться. Залишити сирник до повного охолодження при кімнатній температурі. Щоб краще нарізався перед подачею на стіл, можна залишити в холодильнику на деякий час.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Особливості гральних автоматів в онлайн казино на гривні парік 24...


Рубрика: Опубліковано: о 15:49


Відомий телеведучий та волонтер Сергій Притула з Тернопільщини нині святкує день народження...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:21


Відійшов у вічність тернополянин Дем’ян Іванович Чернець - громадсько-політичний діяч, колишній політв’язень, що зазнав репресій за участь у боротьбі за незалежність України у XX столітті, заступник голови Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:12


Аби підтримати родини загиблих бійців об’єднаної штурмової бригади Національної поліції «Лють» на зустріч з ними прийшли заступник командира бригади «Лють» В’ячеслав Вусінський, начальник Головного управління Національної поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко та виконувач обов'язки голови Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Важинський...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:05


21 червня свій 100-річний ювілей святкує мешканка с.Долина Теребовлянської громади Пелагія Іванівна Козачок...


Рубрика: , , Опубліковано: о 8:54



Теми дня
22 Червня
21 Червня
20 Червня
19 Червня
17 Червня