Четвер, 21 листопада 2024
• Зупинилося серце захисника із Чортківської громади • Воїн із Теребовлянщини отримав високу відзнаку від президента • Переселенка із Запоріжжя обійняла високу посаду в громаді на Тернопільщині • 18 листопада на Тернопільщині вимикатимуть електроенергію • Понад 400 маскувальних сіток відправили на фронт волонтери із Великої Березовиці • Аварія у Тернополі: автомобіль “Toyota” проїхав на червоний сигнал світлофора • Понад 12 млн гривень взяв киянин за неякісні спальні мішки для тернопільських шкіл • Молодь із Борщева проводить благодійні ярмарки для підтримки воїнів • “Ділки” з Тернопільщини незаконно переправляли чоловіків через кордон • На Тернопільщині жінки складають половину кандидатів до лав Сил оборони • “Її вишиванки – гордість усієї родини”. Віра Присіч із Тернопільщини відсвяткувала 90-річчя • Артистці з Бережан Інні Калинюк присвоїли високе звання • Трагедія у Копичинцях: третя смерть через гриби… • Тернопільські поліцейські врятували 72-річну тернополянку • У пожежі на Кременеччині загинув чоловік • У Тернопільській духовній семінарії відбулася зустріч освітян та священників • П’яний водій у Тернополі повалив дорожній знак • “Зібрали рекордну суму”. У школі на Тернопільщині провели благодійний ярмарок • Працівники Тернопільської митниці склали 62 протоколи про порушення митних правил • 13 громад стали новими учасниками «Марафону лип» від «Контінентал»
Пісний борщ від Євгена Клопотенка

Опубліковано: 23 Березня о 16:00 317


Він перемагає віруси!.


Відомо, що будь-який вірус передусім перемагає не якась суперпігулка, а сильний імунітет, на який безпосередньо впливають спосіб життя і харчування. Одна із страв, що завжди додавала українцям здоров’я, – безумовно, борщ. Нині спробуйте приготувати поліський борщ за рецептом відомого кухаря Євгена Клопотенка. «Цей варіант борщу я знайшов в одному селищі на Поліссі, де зі мною ним поділився один дідусь, – розповідає Євген. – І, знаєте, цей рецепт заслуговує на увагу, бо він такий насичений за смаком та кольором, а ще такий ароматний – це просто шаленство! Впевнений, що цей борщ неодмінно буде вам до смаку».

2 л води, 2 невеличких буряки, 1 цибулина, 3-4 картоплини, половинка болгарської перчини, половинка морквини, 200 г квашеної капусти (з розсолом!), 2 ст. л. томатної пасти, 1-2 ст. л. меду, сіль і перець за смаком.

Приготувати відвар з буряка: почистити один буряк, розрізати його навпіл, залити водою і варити 40 хвилин до готовності. Додати до відвару пів цибулини і готувати далі. Картоплю нарізати дрібними кубиками і додати до бурякового бульйону. Половину морквини нарізати соломкою і додати в каструлю до бульйону. Нехай все продовжує варитися.

Приготувати засмажку. Для цього половинку болгарської перчини і другу половину цибулини нарізати кубиками і припустити на пательні з невеликою кількістю олії до м’якості протягом 3-5 хвилин. Додати томатну пасту (2 ст.л.) і протушкувати ще 2-3 хвилини.

Вийняти з бульйону буряк, дати йому трохи охолонути і нарізати довільними шматочками. Він дуже гарячий, тому нарізайте дуже акуратно, щоб не обпектися. Покласти нарізаний буряк у бульйон і туди ж відправити засмажку. Якщо всі овочі готові, додати до борщу квашену капусту з розсолом. Проварити три хвилини і покуштувати. Тепер настав час заправити борщ сіллю, перцем та медом (1-2 ст. л.).

Готовий борщ можна залишити на 20 хвилин, щоб він настоявся і наситився ароматами. А можна відправити в духовку з температурою 180 градусів, щоб він протомився протягом 15-20 хвилин. Подавати можна відразу ж гарячим. Хоча ідеального смаку, як каже народна мудрість, він набере тільки на наступний день!

До речі

Борщ –  це ідеально збалансована страва. У ньому міститься велика кількість корисних для організму речовин в оптимальному співвідношенні.

Овочі та приправи дають борщу велику кількість вітамінів і мінералів – вітаміни групи В, вітаміни С, К, органічні кислоти, фолієву, пантотенову кислоти, амінокислоти, каротиноїди, мінеральні солі. Окрім того, в овочах багато клітковини. Завдяки термічній обробці вона перетворюється в м’який для кишечника обмінний сорбент. На термічно обробленій клітковині розвиваються корисні для травлення мікроорганізми і виробляють половину добової дози вітамінів групи В.

Завдяки цьому в організмі:

* активізується вуглеводний обмін у клітинах;

* підвищується рівень енергетики;

* прискорюється обмін речовин.

Вітамін К, що виробляється на такий мікрофлорі, підсилює здатність печінки очищати кров. Юшка (відвар, бульйон) активізує травлення і контролює в’язкість крові, розріджуючи її. Якщо ви готуєте борщ з м’ясом, то білки, що містяться в ньому, – джерело амінокислот, які беруть участь в обмінних процесах.

Борщ – відмінний детоксикатор, що очищає організм від токсинів. Складові борщу виводять з організму токсини, важкі метали, радіонукліди, нейтралізують пестициди, гербіциди, деактивують нітрати.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Нещодавно опубліковане

У Чортківській громаді чергова болюча втрата - 19 листопада зупинилося серце 54-річного військовослужбовця Павла Савки із села Росохач....


Рубрика: , Опубліковано: о 21:09


Головний сержант — командир гармати 45-ої окремої артилерійської бригади Збройних Сил України, мешканець с. Кровинка Теребовлянської громади Віталій Сирляк відтепер повний кавалер ордена «За мужність»...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:01


У Чортківській міській раді високу посаду обійняла переселенка із Запоріжжя Алеся Васильченко...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 10:00


У понеділок, 18 листопада, внаслідок ракетного обстрілу обʼєктів енергетики, за розпорядженням НЕК «Укренерго» на Тернопільщині запроваджується графік погодинних вимкнень...


Рубрика: , Опубліковано: о 22:04


Уже понад рік у Великій Березовиці, що біля Тернополя, плетуть маскувальні сітки і відправляють на фронт...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:00



Теми дня
20 Листопада
17 Листопада
15 Листопада
12 Листопада