Середа, 02 квітня 2025
• На війні загинув працівник Західноукраїнського національного університету Андрій Луцик • «Чотири рази мене ледь не вбили». Гвардієць на псевдо Меч про бої на Донеччині, віру та гумор на війні (ВІДЕО) • Поет Сергій Жадан провідав воїнів у лікарні в Тернополі • Понад 17 тисяч доларів взяв поліцейський на Тернопільщині за… “квиток” для ухилянта • Школяру із Кременця подарували гіроскутер за те, що не піддався вербуванню росією • Вдарила табуреткою, а потім зарізала ножем… Жахливе вбивство у Тернополі • Понад 160 писанок – доробок тернопільських майстрів Лесі та Юрія Цікалів • У Тернополі 14-річна школярка готувала теракт біля будівлі поліції • Після Маріуполя й полону нарешті — додому! • Три роки полону: додому повернувся Іван Романюк із Підволочиської громади • На Луганщині загинув 29-річний Микола Тимошик із Тернопільщини • На Тернопільщині знайшли мертвими двох чоловіків • На тренінгу від НСЗУ Тернопільщину представила заступниця генерального директора Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні Надія Фарійон • 35 років рятував людей. Пожежник Степан Кунцьо з Тернопільщини святкує 90-річчя • Теребовлянську громаду оштрафували майже на пів мільйона гривень через забрудненням земель • Посварився з дівчиною і почав надсилати незнайомкам інтимні фото • Лелек із лози виготовили студенти у Кременці • Листівки для поранених воїнів намалювали юні тернополяни • Згорів столітній храм. У селі на Тернопільщині моляться просто неба • З 15 березня у Тернополі відновлюється опалювальний сезон
Пісний борщ від Євгена Клопотенка

Опубліковано: 23 Березня о 16:00 320


Він перемагає віруси!.


Відомо, що будь-який вірус передусім перемагає не якась суперпігулка, а сильний імунітет, на який безпосередньо впливають спосіб життя і харчування. Одна із страв, що завжди додавала українцям здоров’я, – безумовно, борщ. Нині спробуйте приготувати поліський борщ за рецептом відомого кухаря Євгена Клопотенка. «Цей варіант борщу я знайшов в одному селищі на Поліссі, де зі мною ним поділився один дідусь, – розповідає Євген. – І, знаєте, цей рецепт заслуговує на увагу, бо він такий насичений за смаком та кольором, а ще такий ароматний – це просто шаленство! Впевнений, що цей борщ неодмінно буде вам до смаку».

2 л води, 2 невеличких буряки, 1 цибулина, 3-4 картоплини, половинка болгарської перчини, половинка морквини, 200 г квашеної капусти (з розсолом!), 2 ст. л. томатної пасти, 1-2 ст. л. меду, сіль і перець за смаком.

Приготувати відвар з буряка: почистити один буряк, розрізати його навпіл, залити водою і варити 40 хвилин до готовності. Додати до відвару пів цибулини і готувати далі. Картоплю нарізати дрібними кубиками і додати до бурякового бульйону. Половину морквини нарізати соломкою і додати в каструлю до бульйону. Нехай все продовжує варитися.

Приготувати засмажку. Для цього половинку болгарської перчини і другу половину цибулини нарізати кубиками і припустити на пательні з невеликою кількістю олії до м’якості протягом 3-5 хвилин. Додати томатну пасту (2 ст.л.) і протушкувати ще 2-3 хвилини.

Вийняти з бульйону буряк, дати йому трохи охолонути і нарізати довільними шматочками. Він дуже гарячий, тому нарізайте дуже акуратно, щоб не обпектися. Покласти нарізаний буряк у бульйон і туди ж відправити засмажку. Якщо всі овочі готові, додати до борщу квашену капусту з розсолом. Проварити три хвилини і покуштувати. Тепер настав час заправити борщ сіллю, перцем та медом (1-2 ст. л.).

Готовий борщ можна залишити на 20 хвилин, щоб він настоявся і наситився ароматами. А можна відправити в духовку з температурою 180 градусів, щоб він протомився протягом 15-20 хвилин. Подавати можна відразу ж гарячим. Хоча ідеального смаку, як каже народна мудрість, він набере тільки на наступний день!

До речі

Борщ –  це ідеально збалансована страва. У ньому міститься велика кількість корисних для організму речовин в оптимальному співвідношенні.

Овочі та приправи дають борщу велику кількість вітамінів і мінералів – вітаміни групи В, вітаміни С, К, органічні кислоти, фолієву, пантотенову кислоти, амінокислоти, каротиноїди, мінеральні солі. Окрім того, в овочах багато клітковини. Завдяки термічній обробці вона перетворюється в м’який для кишечника обмінний сорбент. На термічно обробленій клітковині розвиваються корисні для травлення мікроорганізми і виробляють половину добової дози вітамінів групи В.

Завдяки цьому в організмі:

* активізується вуглеводний обмін у клітинах;

* підвищується рівень енергетики;

* прискорюється обмін речовин.

Вітамін К, що виробляється на такий мікрофлорі, підсилює здатність печінки очищати кров. Юшка (відвар, бульйон) активізує травлення і контролює в’язкість крові, розріджуючи її. Якщо ви готуєте борщ з м’ясом, то білки, що містяться в ньому, – джерело амінокислот, які беруть участь в обмінних процесах.

Борщ – відмінний детоксикатор, що очищає організм від токсинів. Складові борщу виводять з організму токсини, важкі метали, радіонукліди, нейтралізують пестициди, гербіциди, деактивують нітрати.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Нещодавно опубліковане

З 18 березня 2025 року набуло чинності рішення Уряду щодо розширення можливостей для працевлаштування людей з інвалідністю...


Рубрика: , , Опубліковано: о 0:22


На війні загинув випускник і працівник Західноукраїнського національного університету Андрій Луцик...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:20


Володимир Мамедов на псевдо Меч – гвардієць тернопільського підрозділу 2 Галицької бригади Нацгвардії...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:34


Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня вже вкотре перетворилася на осередок мистецького гарту, у простір, наповнений творчим натхненням та позитивною енергетикою, аже в стінах медичного закладу відбулася знакова, навіть історична подія — лікарню відвідав відомий український письменник, поет, перекладач, музикант, волонтер і військовослужбовець Сергій Жадан, а з ним — його творчий побратим, (а тепер ще й побратим по зброї), музикант і композитор, учасник гурту «Жадан і собаки» — Євген Турчинов...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:26


Одержав 17 500 доларів США за документи, що дають змогу виїхати за кордон під час воєнного стану - у зловживанні впливом підозрюють поліцейського на Тернопільщині...


Рубрика: , , Опубліковано: о 15:13



Теми дня
30 Березня
24 Березня
21 Березня
20 Березня