Понеділок, 08 грудня 2025
• Під завалами загинула працівниця видавництва “Богдан” Ірина Чорненька • Чоловік на фронті, а дружина з сином рятувались від ракети в Тернополі • Від ракетного удару загинула працівниця Тернопільської ОВА • Страшні наслідки російської атаки на Тернопіль: 33 загиблих, 6 зниклих безвісти • Віталій і синочок Давидко загинули через російську атаку на Тернопіль • Росія вдарила по двох житлових будинках у Тернополі • Школярка з Тернополя стала лауреаткою премії імені Павла Тичини • Нападав на людей і грабував, а потім втік в Іспанію: судитимуть тернополянина • У ресторані “Пролісок” невідомі побили скло і пошкодили майно • Лялька-мотанка має глибоке коріння в українській культурі • На Шумщині виділили город у… зоологічному заказнику «Людвище» • Сила не має статі: тернопільська нацгвардійка розповіла про власний шлях у війську • Які громади на Тернопільщині найбільше допомагають захисникам? • У Кременці чоловік мало не загинув через удар дерев’яною балкою • Чорнобривці — на чай для захисників • Кардинал із Тернополя з українцями в Австралії здійняли гігантський прапор України • Олександр Вовкотеча із Підволочиська очолив Службу військового капеланства ЗСУ • У Бережанах пенсіонер вчадів через замикання настільної лампи • Священник із Вишнівецької громади розробив мобільний додаток для покаяння • Тернопільська «Посмішка» — серед найкращих на всеукраїнському фестивалі мистецтв
Піст – на радість!

Опубліковано: 2 Грудня о 14:00 92


5 оригінальних ідей до Різдвяного посту.


Фаршировані капелюшки

Склянка гречки, 1 кг великих печериць, 2 цибулини, олія, сіль і перець – за смаком.

Гречану крупу відварити у підсоленій воді до готовності. Печериці промити, відрізати ніжки. Капелюшки розкласти на змащеному олією деку. Цибулю і ніжки грибів дрібно порізати, обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати в сковороду гречану крупу, посолити, поперчити і обсмажувати кілька хвилин. Капелюшки печериць заповнити начинкою і запікати в духовці протягом 20 хвилин при температурі 190 градусів.

Паштет з сочевиці та печериць

350 г зеленої сочевиці, 300г печериць, 1 цибулина, 4 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. меленого насіння льону, сіль та перець за смаком, спеції (мускатний горіх, паприка, майоран, орегано).

Сочевиця — надзвичайно корисний продукт, багатий вітамінами, мінералами і амінокислотами, здатний навіть замінити тваринний білок. Тому сочевиця дуже смакує вегетаріанцям, а під час посту страви із неї радимо приготувати усім. Скажімо, паштет із сочевиці та печериць.

Отож, сочевицю треба добре промити та зварити до готовності. Якщо залишилась вода, злити та додати 1 ст. л. олії, перемішати. Цибулю почистити, нарізати на кубики і обсмажити на олії. Додати нарізані печериці і протушкувати до готовності. Всі складники змішати і зробити блендером пюре. Прямокутну форму застелити пергаментом і викласти пюре. Пекти в духовці при 180 гр. 40-50 хв.

Мафіни із скумбрією

1 склянка борошна, 0,5 склянки розсолу, 0,75 ч. л. соди, 1 скумбрія, петрушка, цибуля зелена, олія.

Ці пісні мафіни і не здаються зовсім пісними, дуже смакують як самі у вигляді закуски, так і доповненням до перших страв, салатів.

Спочатку потрібно запекти скумбрію, трішки присоливши. Готову почистити і вибрати кісточки.

У просіяне борошно додати соду і потрошку вливати розсіл. Вимішати ложкою. Тісто має бути, як на оладки. Якщо постите не надто строго, можете до тіста додати яйце. Потім до тіста додати порізану на шматочки рибку і подрібнену зелень. Добре перемішати і викладати у змащені олією формочки. Викладати майже до верху, бо мафіни сильно не піднімаються. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хв. Виймати з духовки, коли мафіни зарум’яняться.

Капустяні конвертики

Капустина, склянка гречаної крупи, цибулина, морквина, кріп і петрушка, олія, сіль, перець.

Дуже дрібно порізати цибулю і моркву, обсмажити на олії. Зварити гречану крупу, остудити, змішати з цибулею. Акуратно розділити капустяне листя, одне за одним. Покласти у киплячу воду і проварити. Готове листя покласти у друшляк, щоб стекла вода. Якщо на листках є товсті прожилки, їх необхідно зрізати ножем або відбити молоточком.

На середину листя покласти фарш, згорнути конвертиками, обсмажити.

Овочевий плов по-грецьки

400 г капусти, 200 г рису, 2 цибулини, 1 склянка томатного соку, 3 ст. л. оливкової олії, сіль, перець, приправи.

Розігріти в глибокій сковорідці олію. Цибулю нарізати півкільцями, капусту тонко нашаткувати. Покласти в сковорідку цибулю, трохи обсмажити. Додати до цибулі капусту і смажити, помішуючи, поки капуста не стане світло-коричневого кольору. Додати лавровий лист і спеції (кмин, коріандр, паприку, грецькі трави – що любите). Додати промитий рис, томатний сік і приблизно 150-200 мл окропу. Посолити, довести до кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і тушкувати хвилин 25, до готовності рису. Перед подачею посипати зеленню.


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: ,

Нещодавно опубліковане

Внаслідок жахливого ракетного удару по Тернополю 19 листопада, загинула працівниця видавництва "Богдан" Ірина Чорненька...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:22


Трагічний ранок 19 листопада назавжди змінив життя родини Геляс у Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:11


Галина Мацьків загинула під завалами зруйнованого російською ракетою будинку в Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 9:00


22 листопада о 18:00 у Тернополі завершили пошуково-рятувальні роботи після масованого російського удару...


Рубрика: , , Опубліковано: о 20:16


Внаслідок ракетної атаки ворога на Тернопіль 19 листопада трагічно загинули Віталій Долиняк та його маленький син Давидко...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:52


Найпопулярніше цього тижня

Теми дня
23 Листопада
22 Листопада
19 Листопада
10 Листопада
24 Жовтня