Піст – особливий період, коли є унікальна нагода очистити душу й тіло. Про користь пісних страв для нашого організму й говорити не доводиться, адже ми відмовляємося від жирної і важкої їжі. Але це не означає, що пісний стіл – нудно і несмачно. Навпаки, як переконаний відомий український кухар Євген Клопотенко, це нові виклики, можливості та відкриття нових смаків і граней їжі, що допоможуть вам з користю для здоров’я експериментувати на кухні!
Салат із селерою
100 г моркви, 100 г кореня селери, 100 г яблук, 30 мл оливкової олії, 20 мл лимонного соку, 1 ч. л. гірчиці (якщо любите – французьку, із зернами, або ж класичну), сіль за смаком.
Моркву, селеру та яблука помити, почистити і нарізати соломкою. Можна зробити це ножем, але зручніше використовувати спеціальну тертку для нарізки соломкою. Приготувати заправку для салату. Для цього змішати оливкову олію, лимонний сік і гірчицю. Полити заправкою салат і добре перемішати.
Квасоля з грибами
400 г червоної квасолі, 200 г печериць, сіль, перець за смаком, олія.
Квасолю промити, залити водою і поставити варитися. Головне – не розварити її, нехай буде трохи твердою. Гриби промити, обсушити і почистити. Нарізати великими шматками – навпіл або четвертинками. Гриби смажити 3-4 хвилини до рум’яної скоринки, щоб рідина в них залишилася і вся до кінця не випарувалася. Додати квасолю, посолити, поперчити і перемішати.
Паста з квасолі а ля хумус
250 г білої квасолі (сирої), сік одного лимона, 75 г кунжуту (або 50 г пасти тахині), 1 головка часнику, 40 мл соняшникової або оливкової олії, дрібка паприки, дрібка зіри, 1 ч.л. цукру, 0,5 ч.л. солі, 3 г чебрецю.
Квасолю замочити на 2 години в гарячій воді, додавши 1 ч.л. соди. Воду злити і промити холодною водою. Квасолю відварити з чебрецем протягом 30 хвилин (пропорція води 1:4). Процідити, але відвар не виливати.
Кунжут обсмажити на пательні на маленькому вогні протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім подрібнити його до пастоподібного стану в ступці. Можна також використовувати готову пасту тахині.
Дрібно нарізати часник. Змішати квасолю, пасту з кунжуту, часник, паприку, зіру, сіль і цукор. Додати сік одного лимона. За допомогою блендера довести суміш до однорідної консистенції. Додати олію і 5 столових ложок води, в якій варилася квасоля, знову перебити в блендері. Подавати з лавашем і стеблами селери.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера