Ото вже Тернопіль ковба-а-сило! Пахло ще від вокзалу, а уже на сам майдан на голодний шлунок і потикатися нічого було, — там стільки смакоти ароматної чигало, що тільки й встигай слинку ковтати! Зрештою, навіщо тільки слинку: на фестивалі “Тернопільська брама” наїдків вистачило усім: і власникам тугих гаманців, і любителям “халяви”… Тим більше, що у ролі “халяви”, яку роздавали усім охочим, було не що-небудь, а ковбаса! І не яка-небудь, а… рекордна! Причому — офіційно зареєстрована! Проте про все за порядком…
Ковбаса — завдовжки з хмарочос…
Фестиваль “Тернопільська брама”, що відбувався у місті цими вихідними, 6-7 травня, — перший із чималої низки “хлібо-видовищних” свят, що чекають на тернополян упродовж травня. Проте перший млинець видався не глевким: на дійстві, що позиціонувало себе як свято локальної їжі та культури, вистачало і їжі, і культури її споживання. “І я там був, ковбасу їв”, — саме так може гордо сказати кожен гість “Тернопільської брами”: свої амбітні плани із встановлення кулінарного рекорду – найдовшої в Україні ковбаси — генеральний партнер свята “Тернопільський м’ясокомбінат” не просто виконав — перевиконав! Зготували замість запланованих 400 аж 547 метрів “баси-баси” і, як і обіцяли, усіх охочих нею пригостили! “На роздачі” навіть сам генеральний директор компанії “Агропродсервіс”, ініціатор рекорду Іван Чайківський стояв. А гастрономічне досягнення зафіксували представники Національної книги рекордів України.
– Маємо сьогодні рекорд України – найдовшу ковбасу, що складає 547 метрів і 8 сантиметрів, — зазначила керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. – Попередній рекорд був встановлений у Черкасах у 2014 році – найдовша домашня ковбаса, яка мала 345 метрів. Сьогодні ця першість переходить до Тернополя. Маємо ковбасу такої довжини, що, мабуть, цей рекорд важко буде комусь найближчим часом побити…
А й справді, уявіть, що довжина цієї ковбаси більша за найвищий хмарочос Європи і складає майже десять 10-поверхових будинків! Можете уявити собі кота, який наважився б цю ковбасу вкрасти?
Свиняче м’ясо, бараняча черева…
У книжці “Зварю тобі борщику” знаної української письменниці Зірки Мензатюк в оповіданні “Ковбаса” є майже крилата фраза: “От краса — ковбаса! Якби ковбасі крила, то кращої птиці не було б, а якби їй ноги, то й кращого звіра не знайшлося б”. Над приготуванням “найкращого звіра” вісім кулінарів працювали понад чотири години.
— Аби ковбасу було зручно транспортувати і доводити до готовності, фахівці Тернопільського м’ясокомбінату спорудили спеціальний барабан, на який “намотували” готовий виріб, – зазначає технолог Любов Козіцька. – Для цього обрали ковбасу із назвою “Кабаносі” з групи “мисливських” ковбас. Приготували її з високоякісного м’яса свинини, у натуральній оболонці з баранячої череви, додавши тільки натуральні спеції — білий і чорний перець, сіль, коріандр…
А «на закуску» — музика!
До слова: нині в Україні на одну людину припадає в середньому 50 кілограмів ковбасних виробів у рік (4 кілограми в місяць). Так ось, рекордною тернопільською ковбасою впродовж року могли б харчуватися четверо середньостатистичних ковбасолюбів. Вага готового виробу склала понад 247 кілограмів – вважайте, як одна добре вгодована свиня!
На щастя, єдиними свиньми на святі виявилися складові ковбаси: при безкоштовній роздачі ніщо не нагадувало “бліни на лопаті” й усе відбулося цивілізовано і без незручних моментів, попри те, що у черзі до “баси-баси” люд стояв різношерстий — від вокзальних безхатьків і скромненько вдягнутих бабусь із полотняними торбинками до цілком респектабельних паннусь та сімейних підрядів… Хто ж десятьма дегустаційними сантиметрами не наївся — їжі на святі було багато, на всі смаки і гаманці. За словами голови “Гільдії рестораторів Тернопільщини” Михайла Гросуляка, “Тернопільська брама” покликана відкрити гастрономічний Тернопіль для України, тому кожен із тернопільських рестораторів репрезентував на святі якусь особливу страву. Тут вам і демократична “пайда” — печений на дровах хліб, намащений смальцем та посипаний зеленню, і ребра по-махабундськи — соковита пряна страва, яка спершу довго маринується, потім вудиться і аж тоді запікається на дровах у фірмовому соусі… Запивали смаколики крафтовим пивом та новопрезентованою “Тернівкою”.
Але що ми все про “хліб” та й про “хліб”? Та ж видовищ на фестивалі було не менше: щоб побільше ковбаски у себе втрамбувати, гості фесту підстрибували під драйвові композиції “Los Colorados”, запальні пісні фіналістів нацвідбору “Євробачення” гурту “Сальто Назад” та тернопільських рокерів із гурту “Mr. Freeeman”, які підкорили шоу “Х-фактор”… А після мегапотужних танцювальних майстер-класів просто неб а можна було не турбуватися про наїджені зайві кілограми!
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: Тернопіль, Тернопільська брама, фестиваль