Салат з огірками і пастою чилі
«Цей неймовірний і оригінальний салат я придумав спеціально для тих, хто полюбляє гостре, – розповідає відомий український кухар Євген Клопотенко. – Адже для заправки цих огірків я використовую три види гостроти – перець чилі, мелений червоний перець і часник. Це прямо буде – ух, як смачно і гаряче!»
1 ч. л. пластівців перцю чилі, 1 ч. л. меленого червоного перцю, 2-3 зубці часнику, 3 ст. л. олії, 2 великих огірки, 5-7 гілочок кінзи, 1-2 ст. л. смаженого солоного арахісу, сіль за смаком.
Приготувати пасту чилі. Для цього в мисочці з’єднати перець чилі в пластівцях і мелений червоний перець. Часник дрібно посікти, додати в мисочку до перцю. Дуже сильно розігріти олію і залити нею суміш перців з часником. Розтерти масу ложкою до стану пасти.
Огірки нарізати тонкими слайсами. Кінзу добре промити, відокремити листя від стебел і дрібно посікти. Додати зелень кінзи до огірків.
Додайте до салату смажений солоний арахіс. Заправте пастою чилі й акуратно перемішайте. Кількість пасти використовуйте за смаком. Я люблю, щоб було гарячіше! Спробуйте і посоліть за смаком. Відразу ж подавайте до столу!
Салат з броколі і беконом
«Якщо ви любите прості салати, то цей варіант вам обов’язково сподобається. У ньому три основних інгредієнти – ніжна броколі, хрусткий бекон і ароматний арахіс. Цей рецепт я придумав абсолютно випадково, він мене просто підкорив, і тепер салат із броколі з беконом – один з моїх найулюбленіших. Упевнений, що й вам сподобається».
1 невелика головка капусти броколі, 4 довгі смужки бекону, 1-2 ст. л. смаженого арахісу, 1 шт. перцю чилі, 1 ст. л. лимонного соку (сік половини лимона), 1 ст. л. гірчиці у зернах, сіль та перець за смаком, 1 ст. л. запашної соняшникової або оливкової олії.
Розігріти сковороду гриль або звичайну сковороду без олії і обсмажити 4 довгі смужки бекону до апетитної золотистої скоринки. Готовий бекон перекласти на тарілку і дати остигнути.
За допомогою ножа відокремити суцвіття броколі від ніжок. Якщо суцвіття виходять дуже великими, можна порізати їх ще на кілька частин.
Викласти суцвіття броколі на сковороду гриль і обсмажити 5-7 хвилин. Ще один варіант – запекти в духовці протягом 10 хвилин. Вибирайте, що вам більше до душі. Головне, щоб суцвіття капусти добре приготувалися і водночас залишилися трохи хрусткими. Перекласти готову капусту в салатницю і додати порізаний на шматочки бекон. Полити салат соком половини лимона, посолити і поперчити за смаком. Нарізати перець чилі тонкими кружальцями і додати до салату. За бажанням можете приготувати цей салат без гострого перцю. Додати в салат гірчицю в зернах і смажений арахіс. Заправити ароматною олією і добре перемішати.
Заливний пиріг з цибулею та яйцем
Для тіста: 400 мл кефіру, 150 г вершкового масла (і 20 г для обсмаження цибулі), 2 ст. л. цукру, 2 яйця, 280 г борошна (приблизно дві склянки), 1 ч. л. розпушувача (не амонійного), дрібка солі.
Для начинки: 3 яйця, 100 г зеленої цибулі (один пучок).
У каструлі розтопити 150 г вершкового масла на слабкому вогні. Додати 2 столові ложки цукру і дрібку солі, перемішати до повного розчинення цукру.
У мисці збити 2 яйця і додати їх в каструлю з маслом і цукром. Влити кефір, додати розпушувач і борошно. Перемішати до однорідного стану. Для начинки зварити круто 3 яйця і посікти невеликими кубиками. Пучок зеленої цибулі промити, дрібно нарізати і припустити на сковороді з маслом протягом кількох хвилин. Це дозволить більше розкрити аромат зелені. Форму для запікання змастити тонким шаром вершкового масла. Половину тіста вилити у форму, потім викласти начинку, рівномірно розподіливши її по всій поверхні. Зверху вилити другу частину тіста.
Запікати пиріг в розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 35 хвилин. Готовність перевіряти за допомогою дерев’яної шпажки або зубочистки.
Джерело: НОВА Тернопільська газета