Субота, 25 січня 2025
• Усе село прощалося з Героєм. На Тернопільщині поховали воїна Андрія Рижкова • Смертельна аварія на Зборівщині: одна людина загинула, інша – в лікарні • 100-літній ювілей святкує колишній директор маслосирзаводу з Тернопільщини • “Соборність нині доводиться затверджувати в “гарячих” точках”, – захисник Денис Лучка • “Свою історію пишемо кров’ю по святій землі”, — єпископ Володимир Фірман • Сім’я з п’ятьма дітьми на Тернопільщині жила взимку в халабуді • На подвір’ї дитсадка в Тернополі виявили гранату • “Роботодавець” із Кременця займався торгівлею людьми • Загинув у російському полоні. На Тернопільщині вшанують пам’ять Павла Дмитраша • Командир взводу нараховував підлеглому «бойові» за ремонт будинку своєї доньки • Аварія на Бучаччині: зіткнулися три автомобілі • На Тернопільщині встановили понад 600 кнопок «Терміновий виклик поліції» • Товк молотком знайомого… Тернопільські правоохоронці затримали нападника • Три роки без справжньої зими: як змінився клімат в Україні • “Пташки” з Тернополя знищують ворогів на фронті (ВІДЕО) • Трагедія в Кременці: бус придавив водія… • До війни займався дезінфекцією, а нині – розвідник. Розповідь про воїна з Тернополя • У Великій Березовиці створили спільноту родин зниклих безвісти воїнів • У Тернополі засуджено начальника російської катівні, в якій утримували полонених захисників Азовсталі • Двом працівникам одного із районних ТЦК та СП Тернопільщини інкримінують корупційні та насильницькі злочини
Просимо нам осінь та й підсолодити

Опубліковано: 3 Жовтня о 8:00 20


Три ідеї для осіннього чаювання.


Яблучний кекс
450 г яблук, 350 г борошна,
150 мл олії, 170 г цукру, 120 г родзинок, 2 яйця, 1 лимон, 1 пакетик розпушувача для тіста (має бути зазначено на пакуванні «На 500 г борошна»), 1 пакетик ванільного цукру.
Замочити родзинки в теплій воді на 10 хвилин, злити воду. Очищені яблука порізати. Натерти шкірку з лимона на середній тертці, додати її до яблук. До яблук також додати родзинки, скропити соком з половини лимона, перемішати. Міксером добре збити олію з цукром і ванільним цукром, по одному ввести яйця і ще раз добре збити.
Дерев’яною лопаткою вмішати борошно і розпушувач, додати яблука і знову добре вимішати. Тісто виходить дуже густе, важко вимішується, – так має бути.
Перекласти у застелену пергаментом форму і випікати в добре розігрітій духовці 40-45 хвилин при температурі 170°. Розмір і форма на вибір: висока кругла 20-25 см (вийде один високий кекс), прямокутна для кексів 25×11 см (вийде два кекси).
Прикрасити можна за бажанням цукровою пудрою або шоколадною поливкою.

Яблучний пиріг з кремом
360 г борошна, дрібка солі,
0,5 ч. л. розпушувача, 180 г вершкового масла, 1 яйце, 150 г цукру,
2 ст. л. сметани.
Для крему: 350 мл молока, 1 яйце, 2 ст. л. крохмалю, 4 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 4 яблука.
У глибоку миску просіяти борошно, додати сіль і розпушувач. Додати розм’якшене масло і перетерти з борошном у крихту. Додати яйце, цукор, сметану і замісити тісто. Скотити його в кулю і покласти у холодильник на 30 хвилин.
Приготувати крем. У каструльку збити яйце, додати цукор, ванільний цукор, крохмаль. Вилити туди холодне молоко, перемішати і поставити на вогонь. Довести до кипіння, постійно помішуючи, і зняти з вогню.
Розділити тісто на дві нерівні частини – одна третя і дві третіх. Більшу частину розгорнути і викласти в роз’ємну форму, формуючи бортики.
Очищені яблука нарізати шматочками. Викласти на тісто, втискаючи їх у нього. Залити яблука гарячим кремом (дуже смачно виходить, якщо крем змішати з подрібненими в крихту горіхами). Частину тіста, що залишилася, розгорнути і нарізати смужками. Викласти смужки у вигляді решітки поверх крему. Розігріти духовку до 180 С і випікати 40-50 хвилин. Готовий пиріг посипати цукровою пудрою.

Мафіни з грушами
200 г борошна,100 г вершкового масла, 2 яйця, 6 ст. л. цукру,
15 г розпушувача, 2 груші, чверть чайної ложки меленого імбиру, третина чайної ложки меленої кориці.
Для приготування такого варіанту мафінів найкраще підійдуть щільні і не дуже соковиті груші. Можна випікати їх також з яблуками.
Розтопити в мисці вершкове масло, трохи охолодити, додати яйця і цукор, ретельно перемішати. Додати борошно, розпушувач, мелену корицю, імбир, перемішати тісто до однорідної консистенції. М’якоть груш нарізати дрібними кубиками, акуратно вмішати їх у тісто.
У силіконову форму вкласти паперові формочки для запікання мафінів і залити тісто приблизно на три чверті, оскільки воно підніметься в процесі випікання. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. Готові мафіни дістати з форми і залишити охолонути.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

22 січня в селі Обич Шумської громади відбувся чин поховання та віддання військових почестей 49-річному захиснику Андрію Рижкову, який загинув 13 січня 2025 року на території Курської області (рф)...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:10


Смертельна автопригода трапилася на Тернопільщині: на місці ДТП працюють працівники поліції...


Рубрика: , , Опубліковано: о 14:01


Довгожитель із села Білокриниця Кременецької громади на Тернопільщині Станіслав Щирба відзначив столітній ювілей...


Рубрика: , Опубліковано: о 13:17


Урочистий захід із нагоди відзначення 106-ої річниці проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР — День Соборності України сьогодні відбувся на межі Тернопільської і Хмельницької областей...


Рубрика: , Опубліковано: о 10:14



Теми дня
23 Січня
21 Січня
Відео