Понеділок, 17 червня 2024
• Народному хору «Заграва» із Тернополя – 35 років • Замість весілля – похорон. Наречена захисника з Тернополя одягнула білу сукню… • Аварія у Тернополі: автобус врізався в стовп • Волонтери з Бережан зібрали 2,5 тонни макулатури задля донатів • 34 тисячі гривень видурили у пенсіонерки з Тернопільщини • “Пишаємось нашим татом!” Донька захисника з Тернопільщини зворушила привітанням • Шантажували подружжя і вимагали 4 тисячі доларів • “Тонко відчував своїх моделей”. Передчасно обірвалось життя відомого фотографа з Тернополя • “Пришвидшував” виготовлення паспортів: судитимуть чоловіка із Чорткова • Картину Івана Марчука продали за 300 тисяч доларів • Затримали тернополянина, який продав… гранату • Мер із Тернопільщини зустрівся в Німеччині із Зеленським і Шольцом • У заповіднику на Тернопільщині виявили рідкісну орхідею • Лавандова клумба – біля Степана Бандери у Тернополі • Тернополянин Ілля Маршалок – бронзовий призер чемпіонату України з боротьби самбо • Діти захисників із Тернопільщини вирушили в літній табір у Нирків • Вбивство у Почаєві: дружина не прокинулась після побиття чоловіком… • Після зливи міст у Струсові… поплив. Яка причина? • Родинне дерево – на пів стіни! На Тернопільщині привітали 100-річну ювілярку • «Тиждень донорства крові»: тернополян запрошують здати кров для захисників
«Рецепт свого першого яблучного пирога шукаю й досі»

Опубліковано: 27 Серпня о 11:00 679


Секрет доброго пляцка від «солодкої» господині Марії Пташнік.


Її перша випічка – яблучний пиріг, рецепт якого… шукає й досі.
– Детально його не пам’ятаю, – зізнається 31-річна Марія Пташнік із с. Залужжя, що на Шумщині. – Пригадую тільки, що він на кефірі і в ньому було дуже багато яблук. Наче шарлотка, але ж ні – просто надзвичайно смачний і духмяний яблучний пиріг. То був мамин рецепт, втім, мама теж його не пам’ятає. Зошит з рецептами у неї… вкрали, уже досить давно. По пам’яті відразу ми трохи попереписували, але там було дуже багато рецептів, усі й не відновиш…
Чи підсолодили комусь життя крадені рецепти тортів та пляцків – питання риторичне, адже до переписів ще треба мати талант і любов до кулінарії. Пані Зоя, мати Марії, випікати просто обожнювала. Вона – знана місцева господиня, свого часу пекла на весілля, завжди мала багато замовлень. Тож Марія улюблену справу перейняла від мами.
– Часто люди, коли дізнаються, чия я донька, відразу схвально зауважують: «О, мама добре пече, отже, й ти добре печеш!» Репутація – це дуже важливо, – з усмішкою зауважує Марія.
За маминими рецептами жінка випікає «Спартак», «П’яну вишню», бісквітні торти.
– Усе це – класика, що десятиліттями подобається людям і, я впевнена, ще довго буде популярною, адже ці пляцки – надзвичайна смакота! – каже вона.
Марія зізнається, що любить солодке і випікати, і смакувати. Як при цьому їй вдається залишатися стрункою, коли вдома завжди стільки солодкої спокуси? А іноді за день вона випікає три різних пляцки. Це ж тільки кожен по шматочку спробувати!
– Так, солодке я люблю, але їм у міру. Який з власних тортів мій улюблений? Найбільше мені смакує «Вишнева фантазія» – у ньому листкові коржі, вишеньки, він кисленький і дуже смачненький, – усміхається Марія. – А замовляють у мене найбільше торти «Світлана» і «Снікерс» – це мій авторський рецепт, який я скомбінувала з кількох різних рецептів і вибрала найкращий варіант. Дуже смачний вдався!
Випікає Марія з 15 років, тож за цей час у її кулінарному доробку назбиралося багатенько рецептів, деякі – авторські. Ними жінка охоче ділиться з іншими господинями у соцмережах, зокрема, у дуже популярній групі у Фейсбуці «Пляцки. Рецепти від Лілії Цвіт».
– У цю групу я потрапила абсолютно випадково, – зізнається Марія. – Хотіла виграти у конкурсі. На сторінці групи оголосили конкурс, у якому можна було виграти блендер. Я його побачила і подумала: «Мені потрібен саме такий блендер!» Кинула один рецепт, другий, бачу – о, пішло! В підсумку виграла у конкурсі, а потім мене взяли модератором у групу. Якогось матеріального зиску я від цього не маю. Але спілкування з однодумцями надихає, крім того, популяризую свої тортики. Можна сказати, що завдяки цій групі одноманітні будні стали яскравішими. Дуже рада, якщо мої рецепти подобаються людям, вони пишуть задоволені відгуки, печуть, розповідають, як їм все вдалося, кидають фото. Звичайно, трапляється й таке, коли хтось іноді не задоволений і каже мені, що, мовляв, «так не робиться». Ну, як не робиться, якщо я роками саме так роблю і мені все завжди вдається! – сміється вона. – Негативні відгуки мене не засмучують, швидше, дивують.
Але ж не солодким єдиним… Тим паче, коли вдома чоловік і двоє діток – 10-річний Сергійко і 4-річна Наталочка. Чим їх тішить матуся, що готує для сім’ї?
– Син насправді дуже любить солодке, обожнює, без солодощів й дня не може, а ось донька – «м’ясна» дівчинка, найбільше любить котлетки. Взагалі ж найосновніша страва у нас – вареники. Вони у мене завжди на «чорний» день є, – з усмішкою каже Марія. – Коли маю багато замовлень, на кілька днів наперед нароблю багато вареників, щоб потім не перейматися, що на вечерю готувати, і приділяю час тільки випіканню. Вареники з сиром, борщ, голубці, холодець – ці страви для рідних готую часто. Люблю цю справу! Взагалі, нема у господарстві такої справи, що б я робила через силу. Я все люблю! І прибирати, і в городі поратися. Коли все встигаю? Якщо правильно час розподілити, то його на все вистачає. Навіть на Фейсбук!
Жінка зізнається, що скільки б у неї не було замовлень, вона ніколи не пече ночами.
– Якщо в мене більше замовлень, я краще прокинуся о четвертій-п’ятій ранку і спокійно собі працюю. Діти мені ніколи не заважають: син постійно на футболі та риболовлі – це його величезні захоплення, а донечка вже береться допомагати. Коли йдемо у магазин і купуємо цукерки чи шоколадку для оформлення, то любить примовляти: «То на тортик, не їжте!» Коли оформляю торт, завжди поруч стоїть і теж намагається прикрашати: то печиво якесь притулить, то цукерку. Помічниця росте!
Своєму чоловікові Миколі Марія надзвичайно вдячна за підтримку:
– Він мене дуже підтримує! Знає, де купувати продукти, в яких «точках» вони якісні і дешевші. Іноді допомагає у доставці, коли маю багато замовлень.
І насамкінець: який же секрет доброго пляцка від «солодкої» господині Марії Пташнік? Він простий.
– Найголовніше – щоб було бажання його готувати, інакше навіть нема чого починати, – переконана Марія. – Якщо є бажання, то можна всього навчитися!


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Цими вихідними народний аматорський хор національно-патріотичної пісні «Заграва» Палацу культури «Березіль» ім. Леся Курбаса відзначив свій 35-річний ювілей благодійним концертом «Герої не вмирають, вони в серцях живуть» ...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:09


Ольга Ганношина була нареченою бійця 24-ї окремої механізованої бригади Віталія Малюка...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:49


16 червня на вулиці Текстильнiй у Тернополі сталася аварія з травмованими...


Рубрика: , , Опубліковано: о 10:14


Волонтери ГО “Вплив мрій” із Бережан провели акцію зі збору макулатури, щоб виручити кошти на потреби ЗСУ. Зібрали 2,5 тонни, отримали понад 12 тисяч гривень...


Автор: Рубрика: , , Опубліковано: о 9:52


Мешканка Чортківського району довірилася аферисту і перерахувала на його карту понад 34 тисячі гривень...


Рубрика: , , Опубліковано: о 23:31



Теми дня
17 Червня
16 Червня
14 Червня
13 Червня