Тертий пиріг з яблуками
4-5 яблук, 3,5-4 склянки борошна, 200 г вершкового масла, 1 скл. цукру, 2 яйця, 2 ст. л. сметани, 0,25 ч. л. солі, 1 ч. л соди і 1 ст. л лимонного соку (або 1,5 ч. л розпушувача), за бажанням – дрібка ваніліну, кориці, імбиру, кардамону.
У миску просіяти борошно, змішавши з содою (або розпушувачем, тоді лимонний сік додавати не потрібно). Додати в борошно сіль, спеції, а зверху потерти на великій тертці охолоджене масло. Перетерти руками вміст миски, додати цукор і прянощі. Потім додати яйця, сметану й замісити тісто. Якщо воно липке, можна підсипати ще трохи борошна. Якщо розсипається – додати ложку сметани. Тісто має вийти не липке, м’яке. Розділити його на 2 частини: третина і дві третіх. Загорнути в пакетики. Більшу частину покласти в холодильник, а меншу – в морозилку на 30 хвилин. Ввімкнути духовку, розігріти до 180 градусів.
Більшу частину тіста викласти на лист пергаменту, посипаний борошном, зверху також посипати борошном і накрити другим листом пергаменту. Розкачати корж за розміром дека, перенести його туди разом із нижнім листом пергаменту. Яблука очистити від серцевини і шкірки. Потерти на крупній тертці прямо зверху на корж. Злегка посипати цукром (зважаючи на те, які яблука – кислі чи солодкі), посипати дрібкою кориці. Загнути наверх краї коржа.
Дістати меншу частину тіста з морозилки, потерти зверху на крупній тертці.
Поставити тертий пиріг у духовку на середньому рівні і випікати до золотистого кольору приблизно 35-45 хвилин. Орієнтуйтеся на свою духовку.
Гарячий пиріг трохи охолодити, потім нарізати квадратиками. Перекласти на тарілку і посипати цукровою пудрою.
Яблучний пиріг із корицею
2-3 яблука, 250 мл кефіру, 250 г борошна, 2 яйця, 200 г цукру, 1 ч. л. меленої кориці, 1 ч. л. ванільного цукру, 50 г вершкового масла, 1 ч. л розпушувача, 1 ст. л. цукрової пудри, дрібка солі. Розігріти духовку до 180 градусів. У глибокій мисці змішати яйця з цукром. Додати сіль та ванільний цукор і ретельно збити суміш вінчиком. Додати вершкове масло і перемішати масу до отримання однорідної консистенції. Влити у миску кефір і знову перемішати вінчиком. Додати до маси розпушувач, перемішати. Всипати просіяне борошно, постійно перемішуючи суміш, аби вона стала однорідної маси. Готове тісто має вийти таким, як дуже густа сметана.
Форму для випікання застелити пергаментом, змастити його невеликою кількістю вершкового масла. Яблука очистити від шкірки і нарізати скибочками завтовшки приблизно 0,5 см. Влити тісто у форму для випікання, щоб воно рівномірно по ній розподілилося. Якщо потрібно, можна акуратно розрівняти його по формі за допомогою столової ложки. Поверх тіста по всій його площі викласти віялом порізані яблука, посипати їх зверху меленою корицею. Випікати приблизно 30-40 хвилин. Варто перевіряти готовність дерев’яною паличкою або зубочисткою, а за необхідності трохи збільшити час випікання.Перед подачею посипати пиріг цукровою пудрою.
Баварський яблучний торт
1 кг яблук, 180 г цукру, 2 яйця, 200 г вершкового масла для тіста і 200 г для крему, 500 мл молока, 2 ст. л. сметани, 2 ст. л. борошна в крем, 390 г борошна в тісто, 0,5 ч. л. соди, 1 ст. л. 9% -го оцту, 1 пакетик ванілі, 1 ч. л. кориці, горіхи для прикраси.
Очистити і нарізати тонкими часточками яблука. Додати у каструлю з товстим дном 3-4 столових ложки води, нарізані яблука і 2-3 столових ложки цукру зверху. Накрити каструлю кришкою, поставити на сильний вогонь, довести до кипіння і тримати яблука ще 15 хвилин на дуже маленькому вогні. Після цього перекласти в іншу ємність і дати їм охолонути.
Приготувати крем. Збити яйця міксером, додати весь цукор і збивати ще 2 хвилини. Після цього додати 2 столові ложки борошна і все молоко, перемішати. Поставити ємність з масою на водяну баню. Час від часу помішувати, поки не загусне. На це піде приблизно 20 хвилин.
Дати масі охолонути, а після цього збивати вершкове масло, додаючи до нього по столовій ложці заварну масу. Так збити весь крем.
Злити із яблук зайву рідину. Додати корицю.
Перетерти борошно з половиною вершкового масла. Додати сметану і погашену оцтом соду. Замісити тісто, накрити його харчовою плівкою і дати полежати 5 хвилин. Розділити тісто на 9 рівних частин. Розкачати кожну частину в прямокутник 20 х 15 сантиметрів. Викласти на один бік тіста яблучну начинку, залишивши місце по краях. Накрити начинку іншим боком тіста. З’єднати пальцями краї. Перекласти всі заготовки на деко, застелене пергаментним папером, і випікати у розігрітій до 200 градусів духовці приблизно на 15 хвилин.
Дати готовим конвертам охолонути та перекласти їх на піднос, на якому будете збирати торт. Викласти перший шар із трьох конвертів, змастити зверху кремом, потім другий і, нарешті, третій шар. Нанести крем на боки та поставити у холодильник на 3-5 годин. Прикрасити меленими горіхами.
Джерело: НОВА Тернопільська газета