Для тіста: 5 жовтків, 2 білки, 1,5 скл. борошна, 1,5 скл. цукру, 250 г масла, 7 ст. л. води, 4 ст. л. какао, 2 ч. л. розпушувача.
Для горіхового безе: 3 білки, 0,5 скл. цукру, 3 ст. л. перемелених волоських горіхів.
Для крему: 3 скл. молока, 6 ст. л. манки, 0,75 скл. цукрової пудри, 200 г масла, 1-2 скл. чорниць.
У каструлю покласти масло, какао, цукор, додати воду і поставити на вогонь. Прогріти, помішуючи, поки всі інгредієнти не з’єднаються. Залишити до повного охолодження.
Борошно змішати з розпушувачем, просіяти. До охолодженої шоколадної маси додати жовтки, добре збити міксером. Додати борошно з розпушувачем, збити до поєднання компонентів.
Окремо збити білки до стійкої піни, лопаткою акуратно вмішати їх у тісто. Викласти тісто у форму (25х35), застелену пергаментом, вирівняти. Випікати при температурі 180 градусів близько 40 хвилин (орієнтуйтесь на свою духовку) до «сухого сірника». Охолодити. Розрізати на два коржі.
Щоб приготувати безе з горіхами, треба збити білки до стійкої піни. Потім по ложці додавати цукор, добре збиваючи після кожної порції цукру.
Форму застелити пергаментом і акуратно викласти на неї безе, вирівняти. Посипати перемеленими горіхами. Випікати при температурі 140 градусів 30-40 хвилин. Охолодити.
Для приготування крему у холодне молоко додати манку. Поставити на вогонь, постійно помішуючи, доводячи манку до готовності. Перекласти готову манку у керамічний посуд, вкрити харчовою плівкою так, щоб вона торкалася усієї поверхні манки (це потрібно робити для того, аби манка не вкрилася характерною кірочкою). Залишити до повного охолодження.
Розм’якле масло збити з цукровою пудрою до світлої кремової маси. Порціями додавати охолоджену манку, збити до однорідності.
Тепер збираємо пляцок. У форму треба викласти нижню частину коржа, змастити половиною крему, на крем викласти половину ягід, злегка втискаючи їх у крем. Зверху викласти другий корж, на нього — решту крему і чорниць. Зверху покласти безе з горіхами і поставити пляцок до холодильника мінімум на 3-4 години.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера