Сирники з маком
«Цей рецепт – один з перших у моєму житті, який я взагалі навчився готувати, – пригадує відомий український кухар Євген Клопотенко. – Сирники готувала моя мама. Це одна з її улюблених страв. Правда, мама не додавала маку. Але я вирішив поекспериментувати і подивитися, що з цього вийде. І, мушу зізнатися, вийшло дуже круто. Хочу, щоб ви теж їли ці божественні сирники і насолоджувалися – ранком, сніданком, та й взагалі життям».
300 г сиру,1 яйце, 2 ст. л. маку, 60 г борошна (і додатково для формування кульок), 50-60 г цукру, 0,5 ч. л. розпушувача,10 г
ванільного цукру,1-2 ст. л. олії для смаження.
У мисці змішати сир з яйцем, маком, цукром і ванільним цукром. Додати борошно і розпушувач, перемішати до отримання однорідної маси. Насипати трохи борошна на кухонну дошку. Сформувати руками невеликі круглі кульки, сплюснути їх і обваляти в борошні. Розігріти пательню з олією і обсмажити сирники з обох боків до золотистої скоринки.
Сирна запіканка з полуницями
«Для мене сирна запіканка – це ідеальний десерт. Повітряна текстура і дивовижний смак, який подобається і дорослим, і малечі. Ну, а якщо додати до неї сезонні ягоди, вийде просто смакота. Чергова моя любов – сирна запіканка з полуницями. Мені здається, що нічого кращого просто бути не може. Звичайно, ви можете експериментувати і готувати її з іншими ягодами, але в будь-якому разі будьте готові, що цей десерт зникне з вашого столу, не встигнувши охолонути, і всі попросять ще».
550 г домашнього сиру, 500 г полуниць, 45 г манки, 120 г цукру, 20 г вершкового масла, 5 г ванільного цукру, 70 г родзинок, 5 яєць, 50 г сметани, 1 ст. л. меленої кориці.
Духовку розігріти до 180 градусів. Полуниці промити і очистити від хвостиків. У мисці збити з цукром 2 яйця, додати сир, манку, сметану і перемішати до однорідного стану. Ввести в масу по одному яйця, що залишились, додати ванільний цукор і родзинки, добре перемішати. Змастити форму для запікання вершковим маслом. На дно форми викласти полуниці, вилити зверху сирну суміш, посипати корицею і відправити в духовку на 30-40 хвилин, поки поверхня запіканки не почне покриватися коричневою скоринкою. Дістати з духовки і дати охолонути.
Ліниві вареники з йогуртовим соусом
«Ліниві вареники – це спогад з дитинства. Пам’ятаю, мама варила їх, коли часу не було зовсім. Мені здається, що така ж історія була у багатьох моїх однолітків. Та як би там не було, ці прості ліниві вареники дуже подобаються дітям, навіть тим, які не надто люблять сир. Я вирішив трохи освіжити рецепт з дитинства і приготувати ліниві вареники з лимонною цедрою та йогуртовим соусом. Загалом нічого складного, але стара знайома страва звучить вже по-новому».
300 г сиру, 1 яйце, 1-2 ст. л. цукру, 4 ст. л. борошна, дрібка солі, 3 г лимонної цедри (половини лимона).
Для соусу: 200 г натурального йогурту, 1 ч. л. цукрової пудри, 2 гілочки м’яти.
Сир перетерти через сито, щоб вареники вийшли без грудочок. Я рекомендую використовувати домашній сир. З лимона натріть цедру за допомогою тертки. Ви можете експериментувати, додаючи цедру до тіста або ж до соусу. У мисці змішати сир, цукор, сіль, лимонну цедру і яйце. Додати борошно і замісити тісто. Добре вимішати тісто до щільної однорідної маси. Ідеальна структура для тіста, коли воно щільне і легко розривається.
У каструлю налити достатню кількість води і довести до кипіння. Робочу поверхню засипати борошном. Скатати з тіста довгі трубочки і порізати їх на шматочки довільної форми. Трохи притиснути і обваляти в борошні.
Відварити ліниві вареники в киплячій воді протягом 2 хвилин після спливання.
Поки вони варяться, приготувати соус. Для цього змішати йогурт, цукрову пудру і подрібнені листочки м’яти. Я вибираю йогурт з кислинкою, а м’яту січу дуже дрібненько. Подавати вареники з соусом.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепти, смачні страви