Вівторок, 25 червня 2024
• Сергій Притула просить про донати на свій день народження • Помер лідер дисидентського руху з Тернополя Дем’ян Чернець • У Тернополі відбулася зустріч із родинами загиблих бійців бригади «Лють • Пережила трагедію операції “Вісла”: довгожителька з Тернопільщини святкує 100-літній ювілей • Смертельна аварія на Кременеччині: син і батько перекинулись на автомобілі • Із Заліщиків до Києва – на дивані! Винахідник вирушив у тур-збір на потреби ЗСУ • На “Рогатці” в Тернополі облаштували кільцевий рух • «Україна – наш дім»: переселенці знайшли прихисток в соціальному житлі в Чорткові • 1000 доларів хабара – за успішне закінчення навчання у виші Тернополя • Народному хору «Заграва» із Тернополя – 35 років • Замість весілля – похорон. Наречена захисника з Тернополя одягнула білу сукню… • Аварія у Тернополі: автобус врізався в стовп • Волонтери з Бережан зібрали 2,5 тонни макулатури задля донатів • 34 тисячі гривень видурили у пенсіонерки з Тернопільщини • “Пишаємось нашим татом!” Донька захисника з Тернопільщини зворушила привітанням • Шантажували подружжя і вимагали 4 тисячі доларів • “Тонко відчував своїх моделей”. Передчасно обірвалось життя відомого фотографа з Тернополя • “Пришвидшував” виготовлення паспортів: судитимуть чоловіка із Чорткова • Картину Івана Марчука продали за 300 тисяч доларів • Затримали тернополянина, який продав… гранату
Смачний Кошик: «Висит ябко, висит…»

Опубліковано: 23 Серпня о 9:22 58


«Нас чекають довгі святкові вихідні, а отже – треба мати щось смачненьке, якщо раптом гостина.


Печінка з яблуками

Та й без гостини треба мати щось смачненьке І мені видається, що печінка з яблуками – це добрий варіант, – радить відома українська кулінарна блогерка пані Стефа. – Добрий тим, що, хоча в переписі фігурує теляча печінка, насправді цей перепис можна приготувати з будь-якої. Лише є кілька нюансів: якщо печінка теляча – то я її майже ніколи не вимочую в молоці, а як свиняча – вимочую в молоці або в зимній воді з дрібкою соди, якщо куряча або індича – пильную, щоб не було невидалених жовчевих міхурців, бо гірчитиме, та й плівки в них тонші. А загалом – комбінація печінки і яблук є дуже вдалою».

500 г телячої печінки, 3-4 цибулі, 2-3 яблука, олія для смаження, 1-2 ложки борошна, сіль, перець, зеленина петрушки.

Печінку полити окропом, щоб легше було зняти плівку, вирізати жилки, якщо є, а тоді залити на 2 год. або краще на ніч молоком (тримати миску з печінкою в холодильнику!). Після цього нарізати плястерками, обкачати в борошні, не солити і смажити в до рум’яної шкірочки. Скласти в посуд. На жирі, який залишився після смаження печінки, протушкувати цибулю, нарізану пів плястерками до прозорості. Тоді додати почищені і розрізані на чвертки або натерті на грубій тертці яблука, влити 1-2 ложки води і тушкувати, допоки не приготується. Вимішати з печінкою, потім посолити, поперчити, полити сметаною і посипати зелениною петрушки. На гарнір подати картопляне пюре.

Є ще кілька моментів, які варто мати на увазі.

Я люблю трошки відбивати печінку, щоб була м’якша. Але це не стосується курячої чи індичої.

Якщо печінку покласти смажити в надто зимну олію – вона пустить сік і може затверднути, тому обсмажувати у гарячій олії. Я люблю порізати яблука на чвертки, але можна і натерти – тоді вони розваряться і утворять соус. І, до речі, про яблука: треба вибирати такі, що триматимуть форму і не розґвадзяються – квасніші і твердіші. Крім яблук також можна дати кілька родзинок – вони сюди пасуватимуть. А замість води – дати трошки білого сухого винця. І пильнуйте, щоб не переварити печінку, бо переварена печінка – тверда і несмачна.

Печінка тріски з яблуками

1 бляшанка печінки тріски, 2-3 яблука, пів цибулини, 2-3 варених на твердо яйця, винний оцет, цукор, сіль, чорний перець, зеленина петрушки.

Цибулю дрібно порізати та запарити окропом, потім посолити та скропити оцтом. Печінку тріски дрібно нарізати, додати нарізані на дрібні кубики яблука без шкірки, цибулю, досолити і приправити за смаком соусом із води, оцту, солі та цукру. Подавати на листочках капусти або салати, прикрасити чвертками яєць, посипати зелениною петрушки.
Ще один варіант подачі – з половинок яблук вибрати серединку так, щоб утворилися мисочки, в які скласти салатку. Викласти на полумиску та прикрасити зелениною.

Пляцушки з яблуками

«Взагалі, в книжках ходить назва цієї страви – «присканці», ніби вони «прискають», коли смажаться. Але направду наживо в побуті я ніколи цієї назви не чула. А оладки – це щось із шкільної «столовки». У нас вдома це називалося «пляцушки» або просто пляцочки. Зробити їх можна на молоці, на квасному молоці, дріжджові і без, солодкі чи солоні. Конкретно ці – на кефірі, з дрібкою соди для розпушення, і з тертими яблуками. Такі «дуже ліниві яблука в шляфрочках».

300 мл кефіру, 250-300 г борошна, 1-2 яйця (я люблю два, але достатньо і одного), 2 ложки цукру, дрібка солі, цедра з пів цитрини, дрібка ванільного цукру, 1/4 ч. л. цинамону, 0, 5 ч. л. соди або третина пачечки порошку до печива (розпушувача), 1-2 яблука (залежно, більше чи менше яблучними ви хочете мати пляцки).

Кефір влити в миску, вбити яйця, додати цукор і сіль, разом все розколотити. Борошно розмішати з содою (або розпушувачем) і всипати в миску з сумішшю, додати цедру, цинамон, розмішати. Має бути, як середньої густини сметана (не надто рідке).
Додати потерті на грубій тертці яблука. Можна додати будь-який наповнювач на ваш смак. Смажити з двох боків у невеликій кількості олії. Подавати – з чим хочеться: сметаною, медом, сиропом.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Особливості гральних автоматів в онлайн казино на гривні парік 24...


Рубрика: Опубліковано: о 15:49


Відомий телеведучий та волонтер Сергій Притула з Тернопільщини нині святкує день народження...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:21


Відійшов у вічність тернополянин Дем’ян Іванович Чернець - громадсько-політичний діяч, колишній політв’язень, що зазнав репресій за участь у боротьбі за незалежність України у XX столітті, заступник голови Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:12


Аби підтримати родини загиблих бійців об’єднаної штурмової бригади Національної поліції «Лють» на зустріч з ними прийшли заступник командира бригади «Лють» В’ячеслав Вусінський, начальник Головного управління Національної поліції Тернопільщини Сергій Зюбаненко та виконувач обов'язки голови Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Важинський...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:05


21 червня свій 100-річний ювілей святкує мешканка с.Долина Теребовлянської громади Пелагія Іванівна Козачок...


Рубрика: , , Опубліковано: о 8:54



Теми дня
22 Червня
21 Червня
20 Червня
19 Червня
17 Червня