Середа, 10 грудня 2025
• Під завалами загинула працівниця видавництва “Богдан” Ірина Чорненька • Чоловік на фронті, а дружина з сином рятувались від ракети в Тернополі • Від ракетного удару загинула працівниця Тернопільської ОВА • Страшні наслідки російської атаки на Тернопіль: 33 загиблих, 6 зниклих безвісти • Віталій і синочок Давидко загинули через російську атаку на Тернопіль • Росія вдарила по двох житлових будинках у Тернополі • Школярка з Тернополя стала лауреаткою премії імені Павла Тичини • Нападав на людей і грабував, а потім втік в Іспанію: судитимуть тернополянина • У ресторані “Пролісок” невідомі побили скло і пошкодили майно • Лялька-мотанка має глибоке коріння в українській культурі • На Шумщині виділили город у… зоологічному заказнику «Людвище» • Сила не має статі: тернопільська нацгвардійка розповіла про власний шлях у війську • Які громади на Тернопільщині найбільше допомагають захисникам? • У Кременці чоловік мало не загинув через удар дерев’яною балкою • Чорнобривці — на чай для захисників • Кардинал із Тернополя з українцями в Австралії здійняли гігантський прапор України • Олександр Вовкотеча із Підволочиська очолив Службу військового капеланства ЗСУ • У Бережанах пенсіонер вчадів через замикання настільної лампи • Священник із Вишнівецької громади розробив мобільний додаток для покаяння • Тернопільська «Посмішка» — серед найкращих на всеукраїнському фестивалі мистецтв
Смакуй вересень! Три ідеї для осіннього перекусу

Опубліковано: 5 Вересня о 8:49 35


Смакуйте з родиною.


Рататуй
1 кг стиглих, м’ясистих помідорів,
1 середній баклажан, 1 середній кабачок,
3 солодкі перчини, 1 велика ріпчаста цибулина, 3 зубчики часнику, 70 мл оливкової олії, 2, 5 ч. л. солі, прованські трави.
Вимиті і обсушені перці запікати в розігрітій духовці при 200 °С протягом 40 хвилин. Половину помідорів обмити холодною водою, облити окропом і зняти шкірку. М’якоть порізати акуратними кубиками.
Цибулину порізати кубиками і злегка обсмажити (буквально 2-3 хвилини) у невеликій кількості (приблизно 1 ст. л.) оливкової олії. Цибуля не повинна добре просмажитися – вона має ввібрати в себе трохи олії, але залишитися твердою. Смажити до золотистої скоринки або до м’якості не потрібно.
Як тільки цибуля досягне потрібного стану, додати до неї порізані кубиками томати. На середньому вогні залишити овочі томитися хвилин 10. Не закривати їх кришкою і не перемішувати.
Вийняти з духовки запечені перці, відразу покласти в прозорий пакет, щільно закріпити кінці і залишити остуджуватися. Як тільки перці охолонуть, очистити їх від шкірки, видалити насіння і плодоніжку. Порізати перці кубиками і додати до овочів. Продовжувати тушкувати суміш ще 5 хвилин.
Далі вогонь вимкнути, овочеву масу посолити, приправити спеціями та ароматними травами. Додати всі, окрім часнику. Отримана суміш буде соусом до основної страви.
Баклажани, кабачки і залишки томатів порізати кружальцями середньої товщини. Баклажани покласти в окрему ємність і посолити (близько 1 ч. л. солі), потримати їх так 15-20 хвилин, щоб позбутися специфічної для цього овоча гіркоти.
Змішати оливкову олію, 0,5 ч. л. солі з подрібненим часником. У глибоку посудину для запікання вилити соус, зверху розкласти овочі, чергуючи їх одні з одними, і покропити оливковою олією з часником. Можна приправити невеликою кількістю спецій.
Посудину для запікання з овочами щільно обгорнути фольгою і поставити в духовку на 1,5-2 години (при температурі 180ºС). За 20 хвилин до завершення запікання зняти фольгу. До столу рататуй подавати гарячим.
Сливовий пиріг
1,5 склянки борошна, 2 ч. л. розпушувача, 0,75 скл. цукру, 0,25 скл. олії, 1 яйце, 0,5 скл. молока, дрібка солі.
Для начинки і посипки: 500 г слив,
2-3 ст. л. цукру, 1 ч. л. кориці, 2 ст. л. вершкового масла, цукрова пудра.
Змішати в мисці борошно, розпушувач і сіль. Окремо збити цукор, яйце, олію і молоко. З’єднати і перемішати інгредієнти. Викласти тісто на змащене олією і присипане борошном деко (діаметром 20-23 см). Викласти зверху сливи, розрізані навпіл, злегка вдавлюючи їх у тісто. Посипати цукром і корицею, розкласти зверху маленькі шматочки вершкового масла. Випікати при 180°С 40-45 хвилин. Готовий пиріг охолодити і посипати цукровою пудрою.
Яблучні млинці
3 яйця (жовтки відділити від білків), 250 мл вершків 20%, 125 мл молока,
30 г вершкового масла (розтопити), 160 г борошна, дрібка солі, 1 ст. л. цукру,
0,5 ч. л. соди, 0,25 ч. л. оцту (звичайного 9%), 2 середні яблука (почистити, натерти на крупній тертці), олія для змащування пательні для смаження.
Для подачі: 50 г цукрової пудри, 2 ч. л. меленої кориці, мед для поливання млинців.
У глибоку миску помістити: жовтки, вершки, молоко, масло, цукор та оцет. Збити все до однорідності. Додати борошно та соду й ще раз все збити. Білки окремо збити зі щіпкою солі. Додати до тіста терті яблука та збиті білки, обережно мішаючи. Пательню для млинців змастити тонким шаром олії. Ополоником налити тісто в сковорідку, нахиляючи її в різні боки, щоб тісто розтеклося рівномірно. Коли на поверхні яблучного млинця з’являться бульбашки, перевернути на інший бік. Смажити до готовності. Під час смаження час від часу злегка змащувати сковорідку олією.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

Внаслідок жахливого ракетного удару по Тернополю 19 листопада, загинула працівниця видавництва "Богдан" Ірина Чорненька...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:22


Трагічний ранок 19 листопада назавжди змінив життя родини Геляс у Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:11


Галина Мацьків загинула під завалами зруйнованого російською ракетою будинку в Тернополі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 9:00


22 листопада о 18:00 у Тернополі завершили пошуково-рятувальні роботи після масованого російського удару...


Рубрика: , , Опубліковано: о 20:16


Внаслідок ракетної атаки ворога на Тернопіль 19 листопада трагічно загинули Віталій Долиняк та його маленький син Давидко...


Рубрика: , , Опубліковано: о 11:52


Найпопулярніше цього тижня

Теми дня
23 Листопада
22 Листопада
19 Листопада
10 Листопада
24 Жовтня