Картопляні зрази з грибами
700 г картоплі, 500 г грибів, 2 цибулини, 4,5 ст. л. борошна, 1 ч. л. куркуми, сіль, перець за смаком.
Очищену картоплю відварити до готовності, наприкінці посолити і додати для кольору куркуму. Дрібними шматочками нарізати гриби і цибулю, посолити, поперчити і обсмажити до випаровування всієї рідини. Зварену картоплю збити на пюре. Потім підсипати 2 ст. ложки борошна і ретельно вимішати. З картопляної маси ліпити коржик, класти на нього грибну начинку, защипати краї, формувати зраз і панірувати в борошні. Обсмажити зрази на сковороді з гарячою олією по 2-3 хвилини з кожного боку до золотистого кольору. Подавати з улюбленим соусом.
Лобіо
1 склянка червоної квасолі, 1 цибулина, 1 морквина, 2-3 ст. ложки томатної пасти, 1 ст. ложка борошна, олія, сіль, перець, спеції за смаком, дрібка цукру (за бажанням), 1-3 зубці часнику, зелень (кріп, петрушка, кінза) за смаком.
Квасолю промити і залити холодною водою на кілька годин. Воду злити, залити свіжу. Варити квасолю в несолоній воді до готовності (щоб квасоля варилася швидше – підливати холодну воду). Варити треба близько 30-60 хвилин (залежно від квасолі). Коли квасоля готова – злити відвар в окрему посудину, а квасолю охолодити.
Цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на крупній тертці. Розігріти в пательні олію. Смажити овочі на середньому вогні, помішуючи, 3-4 хвилини. Додати борошно, перемішати. Додати томатну пасту, смажити, помішуючи, 1 хвилину. Додати спеції, сіль і цукор. Залити відваром від квасолі до стану рідкої сметани, щоб вийшов соус. Викласти в соус квасолю і тушкувати лобіо на маленькому вогні 10-15 хвилин. Зняти з вогню. Дрібно нарізати зелень і часник. Коли квасоля буде кімнатної температури, додати зелень і часник, добре перемішати.
Запечена риба з овочами
2 шт. рибного філе, 1 помідор, 1 болгарський перець, 1 цибулина, можна додати будь-які овочі, що любите: цвітну капусту, броколі, кабачок та ін., 200 г печериць, 2 зубці часнику, 2 ст. ложки оливкової олії, щіпка меленої паприки, чорний і білий мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Овочі та гриби нарізати довільно і скласти в деко. Посолити, поперчити, полити оливковою олією. Поставити овочі запікатися в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 30 хвилин. Рибне філе натерти сіллю і спеціями. На готові запечені овочі викласти рибу, полити овочевим соком і поставити в духовку на 10 хвилин. Потім перевернути і готувати ще 5 хвилин.
Часникова картопля по-італійськи
3 картоплини, 1 пучок петрушки, 2 зубці часнику, оливкова олія, сіль, мелений перець.
Картоплю відварити в кожушках у підсоленій воді до готовності. Зняти шкірку і розім’яти виделкою в окремій мисочці. Можна використовувати велику сковороду (26 см) і приготувати відразу всю картоплю, але можна і розділити на 2 порції. На сковороді нагріти оливкову олію і обсмажити посічений часник до золотистого кольору, щоб дав аромат. Потім часник дістати з олії. На сковороду викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Виделкою ще трохи прим’яти картоплю, формуючи один плоский млинець. Обсмажити на сильному вогні хвилин 5 до золотистого кольору. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії. Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка хрумка. Смакує зі сметанним або будь-яким вашим улюбленим соусом.
Паштет з квасолі та грибів
500 г квасолі, 300 г грибів, 2 цибулини, 4-5 ст. л. олії, 2 зубці часнику, сіль, перець, кріп, кінза за смаком.
Сиру квасолю замочити на ніч. Вранці злити воду, долити свіжої. Варити близько години. Бульйон не виливати!
Обсмажити на середньому вогні в олії гриби і цибулю протягом 8-10 хвилин.
Додати в сковорідку квасолю, перемішати, влити 100-200 мл квасолевого бульйону. Тушкувати під кришкою 15 хвилин.
Перекласти масу в блендер, додати подрібнені часник і зелень, перемішати до однорідності. Якщо квасолевий паштет вийшов дуже густим, долити трохи бульйону або олії і ще раз збити.
У рецепт квасолевого паштету з грибами можна додати моркви (обсмажити разом із цибулею) чи волоських горіхів. Смак буде більш насичений і ніжний.
Джерело: НОВА Тернопільська газета