Вівторок, 01 квітня 2025
• На війні загинув працівник Західноукраїнського національного університету Андрій Луцик • «Чотири рази мене ледь не вбили». Гвардієць на псевдо Меч про бої на Донеччині, віру та гумор на війні (ВІДЕО) • Поет Сергій Жадан провідав воїнів у лікарні в Тернополі • Понад 17 тисяч доларів взяв поліцейський на Тернопільщині за… “квиток” для ухилянта • Школяру із Кременця подарували гіроскутер за те, що не піддався вербуванню росією • Вдарила табуреткою, а потім зарізала ножем… Жахливе вбивство у Тернополі • Понад 160 писанок – доробок тернопільських майстрів Лесі та Юрія Цікалів • У Тернополі 14-річна школярка готувала теракт біля будівлі поліції • Після Маріуполя й полону нарешті — додому! • Три роки полону: додому повернувся Іван Романюк із Підволочиської громади • На Луганщині загинув 29-річний Микола Тимошик із Тернопільщини • На Тернопільщині знайшли мертвими двох чоловіків • На тренінгу від НСЗУ Тернопільщину представила заступниця генерального директора Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні Надія Фарійон • 35 років рятував людей. Пожежник Степан Кунцьо з Тернопільщини святкує 90-річчя • Теребовлянську громаду оштрафували майже на пів мільйона гривень через забрудненням земель • Посварився з дівчиною і почав надсилати незнайомкам інтимні фото • Лелек із лози виготовили студенти у Кременці • Листівки для поранених воїнів намалювали юні тернополяни • Згорів столітній храм. У селі на Тернопільщині моляться просто неба • З 15 березня у Тернополі відновлюється опалювальний сезон
Страви до посту – смачно і просто!

Опубліковано: 21 Березня о 9:00 82


Готувати потрібно з гарними думками і чистим серцем.


Картопляні зрази з грибами
700 г картоплі, 500 г грибів, 2 цибулини, 4,5 ст. л. борошна, 1 ч. л. куркуми, сіль, перець за смаком.
Очищену картоплю відварити до готовності, наприкінці посолити і додати для кольору куркуму. Дрібними шматочками нарізати гриби і цибулю, посолити, поперчити і обсмажити до випаровування всієї рідини. Зварену картоплю збити на пюре. Потім підсипати 2 ст. ложки борошна і ретельно вимішати. З картопляної маси ліпити коржик, класти на нього грибну начинку, защипати краї, формувати зраз і панірувати в борошні. Обсмажити зрази на сковороді з гарячою олією по 2-3 хвилини з кожного боку до золотистого кольору. Подавати з улюбленим соусом.

Лобіо 
1 склянка червоної квасолі, 1 цибулина, 1 морквина, 2-3 ст. ложки томатної пасти, 1 ст. ложка борошна, олія, сіль, перець, спеції за смаком, дрібка цукру (за бажанням), 1-3 зубці часнику, зелень (кріп, петрушка, кінза) за смаком.
Квасолю промити і залити холодною водою на кілька годин. Воду злити, залити свіжу. Варити квасолю в несолоній воді до готовності (щоб квасоля варилася швидше – підливати холодну воду). Варити треба близько 30-60 хвилин (залежно від квасолі). Коли квасоля готова – злити відвар в окрему посудину, а квасолю охолодити.
Цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на крупній тертці. Розігріти в пательні олію. Смажити овочі на середньому вогні, помішуючи, 3-4 хвилини. Додати борошно, перемішати. Додати томатну пасту, смажити, помішуючи, 1 хвилину. Додати спеції, сіль і цукор. Залити відваром від квасолі до стану рідкої сметани, щоб вийшов соус. Викласти в соус квасолю і тушкувати лобіо на маленькому вогні 10-15 хвилин. Зняти з вогню. Дрібно нарізати зелень і часник. Коли квасоля буде кімнатної температури, додати зелень і часник, добре перемішати.

Запечена риба з овочами
2 шт. рибного філе, 1 помідор, 1 болгарський перець, 1 цибулина, можна додати будь-які овочі, що любите: цвітну капусту, броколі, кабачок та ін., 200 г печериць, 2 зубці часнику, 2 ст. ложки оливкової олії, щіпка меленої паприки, чорний і білий мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Овочі та гриби нарізати довільно і скласти в деко. Посолити, поперчити, полити оливковою олією. Поставити овочі запікатися в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 30 хвилин. Рибне філе натерти сіллю і спеціями. На готові запечені овочі викласти рибу, полити овочевим соком і поставити в духовку на 10 хвилин. Потім перевернути і готувати ще 5 хвилин.

Часникова картопля по-італійськи
3 картоплини, 1 пучок петрушки, 2 зубці часнику, оливкова олія, сіль, мелений перець.
Картоплю відварити в кожушках у підсоленій воді до готовності. Зняти шкірку і розім’яти виделкою в окремій мисочці. Можна використовувати велику сковороду (26 см) і приготувати відразу всю картоплю, але можна і розділити на 2 порції. На сковороді нагріти оливкову олію і обсмажити посічений часник до золотистого кольору, щоб дав аромат. Потім часник дістати з олії. На сковороду викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Виделкою ще трохи прим’яти картоплю, формуючи один плоский млинець. Обсмажити на сильному вогні хвилин 5 до золотистого кольору. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії. Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка хрумка. Смакує зі сметанним або будь-яким вашим улюбленим соусом.

Паштет з квасолі та грибів
500 г квасолі, 300 г грибів, 2 цибулини, 4-5 ст. л. олії, 2 зубці часнику, сіль, перець, кріп, кінза за смаком.
Сиру квасолю замочити на ніч. Вранці злити воду, долити свіжої. Варити близько години. Бульйон не виливати!
Обсмажити на середньому вогні в олії гриби і цибулю протягом 8-10 хвилин.
Додати в сковорідку квасолю, перемішати, влити 100-200 мл квасолевого бульйону. Тушкувати під кришкою 15 хвилин.
Перекласти масу в блендер, додати подрібнені часник і зелень, перемішати до однорідності. Якщо квасолевий паштет вийшов дуже густим, долити трохи бульйону або олії і ще раз збити.
У рецепт квасолевого паштету з грибами можна додати моркви (обсмажити разом із цибулею) чи волоських горіхів. Смак буде більш насичений і ніжний.


Джерело: НОВА Тернопільська газета

Нещодавно опубліковане

З 18 березня 2025 року набуло чинності рішення Уряду щодо розширення можливостей для працевлаштування людей з інвалідністю...


Рубрика: , , Опубліковано: о 0:22


На війні загинув випускник і працівник Західноукраїнського національного університету Андрій Луцик...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:20


Володимир Мамедов на псевдо Меч – гвардієць тернопільського підрозділу 2 Галицької бригади Нацгвардії...


Рубрика: , Опубліковано: о 9:34


Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня вже вкотре перетворилася на осередок мистецького гарту, у простір, наповнений творчим натхненням та позитивною енергетикою, аже в стінах медичного закладу відбулася знакова, навіть історична подія — лікарню відвідав відомий український письменник, поет, перекладач, музикант, волонтер і військовослужбовець Сергій Жадан, а з ним — його творчий побратим, (а тепер ще й побратим по зброї), музикант і композитор, учасник гурту «Жадан і собаки» — Євген Турчинов...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:26


Одержав 17 500 доларів США за документи, що дають змогу виїхати за кордон під час воєнного стану - у зловживанні впливом підозрюють поліцейського на Тернопільщині...


Рубрика: , , Опубліковано: о 15:13



Теми дня
30 Березня
24 Березня
21 Березня
20 Березня