П’ятниця, 28 березня 2025
• Поет Сергій Жадан провідав воїнів у лікарні в Тернополі • Понад 17 тисяч доларів взяв поліцейський на Тернопільщині за… “квиток” для ухилянта • Школяру із Кременця подарували гіроскутер за те, що не піддався вербуванню росією • Вдарила табуреткою, а потім зарізала ножем… Жахливе вбивство у Тернополі • Понад 160 писанок – доробок тернопільських майстрів Лесі та Юрія Цікалів • У Тернополі 14-річна школярка готувала теракт біля будівлі поліції • Після Маріуполя й полону нарешті — додому! • Три роки полону: додому повернувся Іван Романюк із Підволочиської громади • На Луганщині загинув 29-річний Микола Тимошик із Тернопільщини • На Тернопільщині знайшли мертвими двох чоловіків • На тренінгу від НСЗУ Тернопільщину представила заступниця генерального директора Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні Надія Фарійон • 35 років рятував людей. Пожежник Степан Кунцьо з Тернопільщини святкує 90-річчя • Теребовлянську громаду оштрафували майже на пів мільйона гривень через забрудненням земель • Посварився з дівчиною і почав надсилати незнайомкам інтимні фото • Лелек із лози виготовили студенти у Кременці • Листівки для поранених воїнів намалювали юні тернополяни • Згорів столітній храм. У селі на Тернопільщині моляться просто неба • З 15 березня у Тернополі відновлюється опалювальний сезон • Юний музикант Олександр Кайдаш із Тернополя підкорює міжнародні сцени • На підвіконні – вісім горщиків із коноплею. Тернополянину загрожує тюрма
Тернополянка Марічка Городецька про улюблену справу, сім’ю та мрії

Автор: Опубліковано: 13 Грудня о 12:00 225


«Пряники у зимовий період особливо цінні та неповторні, – вважає 34-річна тернополянка Марічка Городецька.


– Коли за вікном темно і холодно, а вдома запалюється свічечка, у горнятку заварюється улюблений чай і на всю хату пахне прянощами від пряника – корицею, кардамоном, ваніллю – у серці починає панувати дух казки. Коли я розписую ці пряники – красиві, духмяні, у мене є лише одне бажання: хочу, аби та любов до пряників, яку маю я, народилася в інших людях. Для мене це дуже важливо!»

Три роки тому Марічка Городецька залишила роботу в одній з поважних фірм нашого міста і почала… чаклувати над пряниками. Втім, це не просто пряники. Це неповторні кондитерські шедеври й справжні витвори мистецтва, що з’являються завдяки її майстерним рукам, вишуканому смаку й невичерпному натхненню. Хочете пряника-миколайчика від Марічки дитині під подушку чи набір ексклюзивних новорічних пряників для коханої під ялинку? Вибір вражає, адже фантазія талановитої кондитерки-художниці безмежна! Але зауважте: ці пряники для тих, хто любить не тільки смачно поїсти, а й отримати при цьому естетичну насолоду. Якщо ви саме такі естети-гурмани, то вам сюди – у цей неймовірно духмяний, смачний та красивий пряниковий світ, який творить уся родина Городецьких!

«Мрію про крамницю пряників у Тернополі»

– За фахом я – вчителька іноземних мов. Працювала вчителькою, але оскільки було мало годин, то пішла працювати на завод. Загалом робота мені подобалася, але те, що більшість свого часу я сиділа у закритому приміщенні, дуже тиснуло на мене. Адже я дуже творча людина: відколи себе пам’ятаю, обожнювала малювати – малювала завжди і всюди.

Якось в інтернеті побачила пряники, які розмалювала одна дівчина. Вони мені так сподобалися, що, довго не думаючи, я подзвонила до неї і сказала, що хочу теж навчитися творити таке диво. Відтак поїхала на три дні до Харкова, щоб запозичити досвід. Я була надзвичайно вражена! Сім’я біженців з Луганська, покинувши вдома все, змогла з нуля відкрити свій пряниковий бізнес і робили вони це так якісно, гарно та натхненно, що вплинули на мене дивовижним чином. Ось так три роки тому в одну мить я прийняла для себе рішення, що звільняюся з роботи і буду випікати пряники. Як відреагував чоловік? Підтримав мене, адже розумів, що робота, яка не приносить задоволення, рано чи пізно виснажить мене до краю.

Чому я не пішла в кондитерську? Тому що не хочу робити те, що мені кажуть. Не хочу виготовляти дешеві пряники, аби просто продати їх. Прагну робити продукт якісним, досконалим, практично ідеальним. Це стосується також і тортів, і печива, й різних десертів, які я паралельно виготовляю.

Поступово зрозуміла, що вдома на маленькій кухні і з двома дітьми дуже складно розмежовувати роботу й домашні обов’язки, тому часто це перетворювалося на
24 години безперервної метушні. Вирішила, що роботу краще залишати на роботі, саме тому нині працюю в орендованому  приміщенні. У перспективі планую займатися лише пряниками і дуже хотіла б відкрити свою крамницю пряників у Тернополі. Наразі все ще на етапі мрії, адже це складно – треба добре все обдумати і прорахувати. Але я дуже люблю те, чим займаюся, тож хочу, щоб моя справа розвивалася.

Краще з’їсти менше, але краще

– Мої пряники уже побували у багатьох містах України і навіть полетіли до США. Була б щаслива, якби вони поширювалися якнайдалі. А ще дуже хочу, щоб наші люди навчилися культури харчування: краще з’їсти трошки – але смачного і якісного. Не варто сприймати пряники як простенький продукт. Насправді пряник має дуже потужну енергетичну цінність – у нього вкладається дуже багато спецій і ще більше любові. Недаремно ж діти так люблять їсти пряники – навіть звичайні, без глазурі: їх аромат просто зачаровує!

Я перепробувала багато рецептів пряничного тіста. Зупинилася на трьох: безмедовому, медовому і шоколадному. Мій фаворит – медове тісто, адже воно таке пахуче і смачне, що його ні з чим не зрівняти! Обожнюю «оживляти» пряники – наносити на них об’ємні малюнки. Ось тут моїм творчим прагненням є де розігнатися! Інколи люди дивуються: чому пряник менший, але дорожчий? Річ не у розмірі. Адже якщо в декорі багато кольорів – кожен з них треба підсушувати, відповідно часу витрачається більше.

Де черпаю сили, натхнення, коли багато працюю і втомлююся? Мені достатньо кілька годин, щоб відновитися і зранку стати бадьорою. Я люблю працювати, бути в постійному русі. Коли ж є ідея, справа, якою гориш, – вона завжди тримає. І, звісно, дуже важлива підтримка сім’ї.

Підтримка родини – найважливіше

– Мене дуже підтримують – з самого початку і досі – мої батьки, чоловік, діти, друзі. Синові Павлику сім років, він навчається у другому класі. Часто підходить до мене з проханням: «Мамо, дай пряника, я помалюю». І йому досить добре це вдається. Старша Яринка навчається у сьомому класі в Українській гімназії, окрім того, займається танцями. Попри шкільну завантаженість, донька мені дуже допомагає: пакує пряники в коробки, зав’язує стрічки, декорує. Їй завжди цікаво, що і як я роблю. Яринка – моя найперша порадниця та експерт, який завжди скаже правду. Я часто з нею раджуся: «Оціни і скажи, що цьому прянику потрібно».

Мене також дуже підтримує чоловік, хоча його праця до моєї зовсім не дотична, він – лікар. Як справжній чоловік, завжди вирішує стратегічні питання. Потрібно перевезти холодильник в інше місце? Без проблем. Привезти ящик вершків? Він без зайвих запитань це зробить. У дрібні деталі не втручається. Йому дуже шкода, що я так багато працюю і сильно втомлююся. Але насправді я від цього отримую задоволення. Я краще цілу ніч буду розмальовувати пряники, аніж піду в якийсь нічний клуб (сміється – авт.).

Дуже допомагають й мої батьки. На вихідні Павлика забирають до себе, щоб і я мала можливість спокійно працювати, і дитина отримала належну увагу. Мама часто розкатує тісто, а тато, як тільки потрібно щось купити, приїхати, змайструвати, спакувати, посортувати – завжди відгукується із задоволенням. Можна сказати, що усі гарні думки, любов і турбота моєї родини – у цих пряниках.

Спільна молитва єднає

– З Володею ми у шлюбі вже 14 років. Познайомилися у спілці українських студентів-католиків «Обнова», через пів року одружилися. Я завжди впевнена, що мій чоловік знайде вихід у тій чи іншій ситуації, у цьому я спокійна. Дуже ціную у ньому те, що він дає це відчуття надійності, захищеності, яке, гадаю, кожна жінка шукає у своєму чоловікові. Сподіваюся, що так буде й далі.

Звісно, випробувань вистачає. Буває, що й сваримося. Головне, завжди миритися і обов’язково розмовляти між собою. Коли збираємося всі вдома, стараємося помолитися разом. Спільна вечеря, спільна молитва дуже зближують сім’ю, оберігають, дозволяють долати негаразди.

Святкова атмосфера – назавжди!

– З дитинства свято Миколая для мене – це аромат мандаринів. Пригадую, як ми  з братом прокидалися о 5-ій ранку, починали їх їсти, і мандариновий запах заповнював усю хату. Подарунки не дуже запам’яталися, бо насправді це не так важливо, а ось ця святкова атмосфера – назавжди!

 

У це свято Господь дає можливість нам робити одне одному сюрпризи. Насправді ми є тими «миколаями». А Миколай справжній на Небесах творить ті дива, які ми не бачимо і які самі зробити не можемо. Чого чекаю від святого Миколая? Я дякую Богу за все, що маю. Якщо стаються якісь неприємності – то це не випадково, це уроки для нас. Хочу святого Миколая попросити наче небагато і так багато водночас: щоб ми були здорові і вміли насолоджуватися тими маленькими моментами щастя, які часто не помічаємо.

 


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: , ,

Нещодавно опубліковане

Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня вже вкотре перетворилася на осередок мистецького гарту, у простір, наповнений творчим натхненням та позитивною енергетикою, аже в стінах медичного закладу відбулася знакова, навіть історична подія — лікарню відвідав відомий український письменник, поет, перекладач, музикант, волонтер і військовослужбовець Сергій Жадан, а з ним — його творчий побратим, (а тепер ще й побратим по зброї), музикант і композитор, учасник гурту «Жадан і собаки» — Євген Турчинов...


Рубрика: , Опубліковано: о 15:26


Одержав 17 500 доларів США за документи, що дають змогу виїхати за кордон під час воєнного стану - у зловживанні впливом підозрюють поліцейського на Тернопільщині...


Рубрика: , , Опубліковано: о 15:13


Тернопільські поліцейські подякували та вручили подарунок школяреві, який повідомив про спробу вербування ворогом...


Рубрика: , , , Опубліковано: о 14:50


Бездиханне тіло 39-річної тернополянки знайшла матір у квартирі свого колишнього чоловіка...


Рубрика: , , Опубліковано: о 14:39


Понад 160 писанок на курячих, гусячих і страусиних яйцях представили подружжя майстрів Леся та Юрій Цікало у Тернопільському обласному художньому музеї ...


Рубрика: , , Опубліковано: о 15:43



Теми дня
24 Березня
21 Березня
20 Березня
18 Березня