Салат з хурми, авокадо і сиру
1 хурма (сорту Шарон), 1 авокадо, 1 ст. л. гранатових зернят, 125 г моцарелли, 50 г блакитного сиру, ст. л. майонезу, 1 ст. л. нежирного йогурту або вершків, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. тертого пармезану, сіль і перець за смаком.
Приготувати заправку: з’єднати майонез, лимонний сік, йогурт, сіль і перець. Збити до однорідної консистенції.
Промити хурму, обсушити і порізати довільними шматками. Очистити авокадо і також порізати, скропивши лимонним соком. Додати гранатові зернята, порізані моцареллу і блакитний сир. З’єднати всі інгредієнти і полити заправкою. Посипати тертим пармезаном і подавати до столу.
Куряча печінка з хурмою у вині
2 хурми, 0,5 кг курячої печінки, 1 цибулина, 3 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. соняшникової олії, 2 ст. л. борошна, 50 мл білого сухого вина, сіль та перець за смаком, зелень для подачі.
Печінку очистити від прожилок, нарізати невеликими шматками, цибулю – кубиками, хурму – великими шматками. Печінку та цибулю обсмажте у розпеченій суміші олії та масла, додавши борошно, змішане з перцем і сіллю. Влити вино. Коли воно випарується, додати хурму і прогріти ще кілька хвилин. Подавати із зеленню.
Хурма-сендвіч
1 хурма, 4 шматочки цільнозернового хліба, 1 ст. л. вершкового масла (для смаження), 100 г сиру брі, 4 шматочки прошутто (якщо нема, можна шинку), 2 ст. л. зернової гірчиці, жменя руколи.
Скибки цільнозернового хліба змастити гірчицею. На половину шматочків зверху викласти по дві скибочки прошутто, кружальця хурми і трохи руколи. Хліб, що залишився, зверху щедро змастити сиром брі. Скласти бутерброди.
Обсмажити у вершковому маслі, виклавши на сковороду боком із сиром. Підрум’яниться – і відразу їсти.
Ніжна сирна запіканка з хурмою
2 хурми, 600 г сиру, 0,5 скл. манної крупи, 2 ст. л. цукру, 3-4 ст. л. меду, 1 пакетик ванільного цукру, 2 яйця, 2 ст. л. сметани, 1 ч. л. олії (для змащування форми), 2-3 ст. л. січених горіхів, цукатів (для прикраси).
Хурму вимити, зняти шкірку, нарізати м’якоть кубиками. Для рецепту можна брати будь-який сорт та плід будь-якої зрілості. Нагрівання робить хурму м’якою та усуває в’язкість.
Жовтки відокремити від білків. Білки збити з цукром та ванільним цукром на круту піну. Сир перетерти через сито. Додати манну крупу, жовтки, мед, сметану та ретельно збити до однорідної кремової маси за допомогою блендера. Потім акуратно вмішати білки. Залишити на 20-30 хвилин. Після цього додати хурму і ще раз перемішати. Духовку заздалегідь розігріти до 170 градусів, змастити форму олією, посипати манкою і заповнити сирною масою. 30-40 хвилин вистачить, щоб ніжний десерт до чаю спікся. Перед подачею охолодити і присмачити горішками та цукатами.
Помаранчевий смузі
4 хурми, 4 апельсини, 3-4 жмені обліпихи, 10 шт. кураги, 450 мл натурального йогурту, 4 ст. л. меду.
Витиснути апельсиновий сік. З хурми зняти шкірку, видалити кісточки. Курагу на годину замочити в окропі. Обліпиху ретельно промити та обсушити. Кісточки нехай залишаються. Збити всі інгредієнти, розлити смузі по склянках та смакувати. Для різноманітності спробуйте смузі збивати без йогурту, вливши його в склянки окремим шаром. А якщо хочете ще більше пікантності та користі — додайте трохи імбиру.
Джерело: НОВА Тернопільська газета