Салат із запеченою куркою, авокадо, помідорами і зеленню
250 г курячого філе, 150 г салатної суміші, 100 г помідорів чері, 1 авокадо, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. паприки, сіль, перець чорний мелений за смаком.
Для заправки: 1 ст. л. рідкого меду, 1 ст. л. олії.
Куряче філе вимити, обсушити. Змастити олією, посолити, поперчити і посипати паприкою. Загорнути філе в фольгу і запекти в духовці при 180 ° С близько 40 хвилин до готовності. Готове філе вийняти з фольги, остудити і нарізати невеликими скибочками.
Авокадо розрізати уздовж навпіл, видалити кісточку, потім очистити від шкірки. М’якоть нарізати невеликими скибочками і відразу збризнути лимонним соком, щоб не потемніла. Помідорки розрізати на четвертинки. Салатну суміш промити і обсушити. Якщо любите, можна додати трохи руколи. Для приготування мед змішати з оливковою олією і ретельно збити до однорідності.
На таріль викласти салатну суміш. У центрі розкласти скибочки запеченої курки. Додати четвертинки помідорів і скибочки авокадо. Посолити і поперчити за смаком. Полити салат оливково-медовою заправкою і відразу ж подавати до столу.
* Курку для салату можна не тільки запікати, а відварити в підсоленій воді з лавровим листочком і духмяним перцем. Можна також використовувати готову копчену курку.
* Заправити салат також можна бальзамічним соусом.
Овочевий салат з куркою і сухариками
250 г пекінської капусти, 200 г курки, 250 г помідорів, 100 г болгарського перцю, 1 цибулина, 40 г сухариків, 5 ст. л. оливкової олії, 1 зубчик часнику, 0,5 лимона, сіль, суміш мелених перців, зелень за смаком.
Куряче філе помити і обсушити паперовими серветками або кухонним рушником. Нарізати невеликими кубиками, приблизно 1,5 см х 1,5 см. На сковороді з товстим дном розігріти невелику кількість олії, викласти філе, злегка посолити і додати дрібку улюбленої приправи. Готувати, постійно помішуючи, до появи золотистого відтінку.
Пекінську капусту нарізати тонкими смужками, викласти в салатницю. Болгарський перець (можна взяти різних кольорів) і цибулю нарізати тонкою соломкою, помідори – невеликими шматочками або часточками. Дуже добре для салату підійдуть помідори чері. Додати в салатницю м’ясо і сухарики. Приготувати заправку для салату. У глибокій невеликій ємності змішати оливкову олію, сік вичавленого лимона і часник, пропущений через часникодавку. Полити рівномірно зверху салат. Посипати дрібно нарізаною свіжою зеленню, посолити за смаком і поперчити. Перемішати перед подачею.
* Якщо салат перемішати заздалегідь, то сухарики можуть розм’якнути, що зіпсує і смак, і вигляд салату. Як варіант сухарі в процесі приготування можна не додавати, а запропонувати їх кожному окремо перед подачею.
* М’ясо треба обов’язково обсушити паперовим рушником, інакше зайва волога не дасть йому обсмажитися, воно буде тушкуватися.
Овочевий салат з бринзою і помідорами
100 г салатної суміші, 140 г бринзи, 140 г консервованого зеленого горошку, 1 цибулина, 4 помідори,
1 огірок, 5 ст. л. масла, суміш мелених перців, сіль, зелень за смаком.
Листи салату порвати руками довільними шматочками. Викласти в глибоку салатницю. Цибулю нарізати півкільцями, огірок та помідори – тонкими часточками. Якщо ви використовуєте помідори чері, то їх можна нарізати половинками або четвертинками. Додати до салату горошок і подрібнену бринзу. Зелень дрібно посікти, додати в салат, посипати зверху сумішшю мелених перців. Полити оливковою або соняшниковою олією. Ретельно перемішати салат і спробувати на сіль. Якщо потрібно, то досолити за смаком. Дати салату настоятися 5-10 хвилин і знову перемішати.
* Салат можна запропонувати до будь-яких м’ясних або картопляних страв. Для тих, хто на дієті, салат цілком може замінити вечерю: він ситний завдяки сиру і легкий завдяки овочам.
* Салат матиме гарний і акуратний вигляд, якщо всі інгредієнти нарізати однаковими за розміром і формою шматочками (наприклад, кубиками).
Джерело: НОВА Тернопільська газета