Мигдальне печиво-сердечка
100 г мигдального борошна, 300 г пшеничного борошна, 2 жовтки, ванілін на кінчику ножа, 160 г вершкового масла, 80 г цукрової пудри, 0,5 банки вареного згущеного молока, 3 ст. л. кокосової стружки.
Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника. Змішати цукрову пудру, ванілін і мигдальне борошно. Додати розм’якшене вершкове масло та жовтки. Все добре перемішати.
До отриманої маси поступово підсипати борошно (його може знадобитися більше або менше) й замісити тісто. Воно має вийти дуже м’яке.
Викласти тісто на пергамент і розкачати його через плівку завтовшки близько 5-6 мм. З тіста вирізати фігурки. У половини із них вирізати серединку в формі сердечка. Обрізки зібрати, розкачати й знову вирізати.
Викласти заготовки на пергамент і випікати в розігрітій до 170°С духовці 15-17 хвилин. Печиво повинно стати злегка золотистим. Випічку охолодити на решітці. Як охолоне, почати збирати печиво. На одну частину печива нанести варене згущене молоко, накрити другою частиною, злегка притискаючи. Боки печива також обмазати згущеним молоком і обкачати у кокосовій стружці.
Десерт із груш і маскарпоне
5 груш, 400 г сиру маскарпоне, 180 г вершків жирністю 33%, 6 імбирних пряників, 130 г цукру, 80 г меду, мелена кориця.
Очистити груші й розрізати на 4 частини вздовж. Кожен шматок нарізати поперек на великі шматочки.
Приготувати сироп. Налити в каструлю 800 мл води, додати 80 г цукру та мед. Довести до кипіння. Покласти груші у киплячий сироп і варити 10 хвилин. Груші повинні зберегти форму, але стати м’якими. Відкинути їх на сито, сироп залишити. Остудити груші.
Змішати маскарпоне, вершки та цукор. Збити міксером на низькій швидкості або вручну, поки маса не загусне.
Зрізати з пряників глазур, якщо вона є. Нарізати їх невеликими шматочками.
Розкласти половину пряників у креманки або широкі склянки. Полити сиропом з-під груш. Викласти половину груш і половину крему. Повторити шари. Зверху посипати корицею.
Желейний тортик
Для тіста: 2 яйця, 50 г вершкового масла, 120 г борошна, 100 г цукрової пудри, 10 г розпушувача, 3 ст. ложки води, щіпка солі.
Для начинки: 400 г жирного домашнього сиру, 100 мл молока, 100 г вершків,
120 г цукрової пудри, 0,5 лимона, 10 г желатину, 0,5 пакета (45 г) фруктового желе, 200 мл води, желейні кондитерські прикраси.
Відокремити білки від жовтків і збити на круту піну. Жовтки розтерти з цукровою пудрою і вершковим маслом, додавши воду. Змішати просіяне борошно з розпушувачем і ввести в жовткову масу. Потім додати збиті білки і замісити тісто.
Викласти тісто в змащену маслом форму і випікати при температурі 180°С приблизно 20 хвилин. Готовий корж остудити, не дістаючи з форми.
Замочити желатин і розпустити в теплому молоці. З лимона зняти цедру і вичавити сік. Збити вершки. З’єднати домашній сир, цукрову пудру, цедру і сік лимона і збити блендером. Додати до маси молоко з желатином і перемішати. Потім ввести вершки і знову збити усе разом.
Навколо форми з готовим коржем встановити бортик. Викласти на корж сирний крем і поставити у холодильник на 3 години.
Приготувати заливку. У гарячу кип’ячену воду всипати фруктове желе, розмішати до повного розчинення і залити пиріг. Знову поставити желейний тортик у холодне місце для застигання.
Потім видалити бортики, а желейний пиріг прикрасити фігурками або ягодами на свій смак.
Джерело: НОВА Тернопільська газета