Гучно було не лише через потужні музичні децибели (а на сцені «запалювали» гурти «Фа Мажор», «Фіра», «Амігурумі», «Perfect Boys» та зірковий гість, фронтмен гурту «МОТОР’РОЛЛА» Сергій Присяжний), а й через те, що упродовж трьох днів фестивалю — з 10 до 12 травня — було встановлено аж два рекорди! Для «розминки» розпочали із рекорду «Найдовший гостинний стіл з суцільної деревини» завдовжки понад 26 метрів.
«Щоразу Тернопіль дивує нас все дужче і дужче, — зазначила керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. Пані Лана — частий гість тернопільських фестивалів, що й не дивно, зважаючи на любов тернополян до встановлення рекордів. Так, разом із двома «новоприбулими» їх у «Книзі рекордів Тернополя» уже 44, а наша область займає 7-ме місце за кількістю встановлених рекордів. — Сьогодні заявили рекорд, якого ще в Україні не було. Ми маємо найдовший гостинний стіл із суцільної деревини – 26 метрів та 7 сантиметрів». До слова, стіл вирізали з 54-річної модрини, яка росла у Заліщицькому районі. Її вага — понад дві тонни! Організатори фестивалю зазна-
чають, що дерево було офіційно придбане у лісництва з усіма необхідними документами, відтак рекорд встановлено і зафіксовано офіційно та без шкоди для природи.
А раз найдовший стіл уже є, то потрібно його і наїдками заставляти! Тут організатори також не поскупилися: 300 кг м’яса, 250 кг картоплі, 40 кг моркви та 40 кг цибулі, а також спеціальні закарпатські приправи і… ось вам традиційний закарпатсько-угорський бограч. Два в одному — і смакота, і рекорд! Готували страву запрошені кухарі з Мукачевого — кому, як не їм, найкраще знати усі таємниці кухні? «Усю «погоду» в бограчі «роблять» спеції — тут таких немає, адже це угорська кухня, тому ми привезли їх з собою, — розповів представник ресторанного комплексу в Мукачевому Іван Пап. — А ще важливо, щоб страва довго «томилася» на вогні, аби усі інгредієнти могли сповна «розкритися»… Так, тернопільський бограч варили понад сім годин. А от з’їли… за дві! Бо ж їли його не мало — не багато, а дві з половиною тисячі «файномістян», яким частування роздавали безкоштовно.
А рекорд під назвою “Тисяча і одна літра бограчу “зафіксували у “Книзі рекордів Тернополя”. Сертифікат про встановлення рекорду «Найбільша кількість бограчу в одному казані в історії Тернополя і Тернопільщини» організаторам рекорду — ГО «Гільдія рестораторів Тернопільщини» — вручив заступник міського голови Тернополя, ініціатор створення «Книги рекордів Тернополя» Леонід Бицюра.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рекорд, фестиваль