Лінива лазанья
Улюблена страва мого чоловіка. Приготування такої лазаньї не потребує багато часу і продуктів, а чоловікові завжди до смаку.
Отож, потрібно: лаваш тонкий, 300 г м’ясного фаршу, 1 цибулина, помідор, півсклянки молока, 1 ст. л. борошна, сіль, сир твердий (тертий).
Злегка обсмажити на сковороді фарш (3-4 хв.), додати дрібно порізану цибулю і помідор, обсмажити, посолити, наприкінці можна покласти свіжу зелень.
Соус: 1 ст. ложку борошна розмішати у молоці, посолити і довести до кипіння, помішуючи, зняти з вогню. Соус має злегка загуснути.
У форму, змащену маслом, викласти шарами: лаваш, підсмажку з фаршем, лаваш, підсмажку, лаваш. Зверху залити молочним соусом. Варто провести ножем уздовж стінок форми, щоб соус “оточив” лазанью. Посипати тертим сиром і запікати в гарячій духовці близько 30-40 хвилин поки не зарум’яниться.
Теплий салат
Один кабачок, великий баклажан, болгарський перець, помідор, 50 г бринзи, 50 г оливкової олії, сіль, перець за смаком.
Овочі промити, нарізати кружальцями і обсмажити з обох боків. Ще теплими нарізати брусочками, заправити оливковою олією, спеціями, перемішати і викласти на тарілку. Зверху покласти нарізаний кубиками сир, прикрасити зеленню.
2-3 баклажани, 2-3 помідори, 300 г твердого сиру, 4 шматочки білого підсушеного хліба, 2 яйця, сіль, перець за смаком, олія для смаження.
Баклажани промити, нарізати кружальцями, посолити і через 10 хвилин злити сік, щоб зійшла гіркота. Хліб дуже дрібненько накришити, сир натерти на тертці, частину змішати з хлібними крихтами, додати сіль, перець. Збити яйця. Шматочки баклажанів обмочити в них, обкачати у суміші хліба та сиру і смажити “відбивні” на олії з обох боків до золотистої скоринки. Помідори нарізати часточками. Викласти їх на баклажани, посипати рештою сиру. Поставити у розігріту духовку і запікати, поки сир не розплавиться.
Салат «Ромашка»
100 г твердого сиру, 300 г помідорів, зелень за смаком, 2 зубці часнику, майонез, картопляні чіпси (чіпси повинні бути широкими), зелені і чорні оливки для прикраси.
Оскільки чіпси можуть розмокнути, раджу начинку викладати безпосередньо перед тим, як подати на стіл або ж у салатницю, а поряд покласти чіпси.
Помідори дрібно нарізати. Якщо помідори дуже соковиті, сік злити. Зелень дрібно нарізати. Сир натерти на дрібній тертці. Змішати сир, помідори, зелень. Додати пропущений через часникодавку часник, майонез, перемішати. Отриману масу викласти на чіпси. Прикрасити маслинами.
Млинці з яблуками
5 яблук, 2 склянки кефіру, 0,5 чайної ложки соди, 2 яйця, цукор за смаком, дрібка солі, борошно.
Яблука почистити й натерти на крупній тертці. У борошно додати кефір (брати борошна, скільки забере тісто), соду, яйця, цукор за смаком, дрібку солі. Масу розмішати (вона має нагадувати рідку сметану) і ложкою викладати на розігріту сковорідку. Подавати оладки зі сметаною чи медом.
Джерело: НОВА Тернопільська газета