Це був регулярний допис, розташований в нижньому лівому куті сторінки із коротким анонсом початку сезону італійських сливок.
Вісім компонентів, п’ять простих кроків – нічого особливого, тут друкували значно цікавіші рецепти. Але після публікації до редакції надійшло стільки вдячних відгуків, що наступного року його вирішили передрукувати ще раз. А потім наступного. І наступного. В 1989 році пані Бурос трішки зменшила кількість цукру, піддавшись загальній хвилі зменшення солодкого, і в примітці написала: «Виріжте цей рецепт і збережіть – це, мабуть, востаннє ми його друкуємо. Справді!»
Проте це ще не було востаннє, бо читачі обурювалися, вимагали, складали пляцку оди і вірші. Рецепт обріс купою видозмін – міняли основний компонент – сливки на вишні і яблука, міняли тип борошна, навіть є «сливовий пляцок без слив» – тісто те ж, але начинений сумішшю цукатів, горішків і прянощів.
Словом, простий пляцок із сливками став справжнім символом кулінарної колонки New York Times, ознакою закінчення літа та початком осені.
«НОВА…» ж пропонує вам перейти в осінь за допомогою ароматних сливових смаколиків від відомих українських кулінарів – пані Стефи (її рецепт практично ідентичний до «нью-йорк таймського») та Євгена Клопотенка. Оберіть, що вам більше до душі і – насолоджуйтеся!
Сливовий пляцок «250» від пані Стефи
«Цей пляцок пекла моя бабуся і називався він просто – зі сливками, – пригадує кулінарна блогерка пані Стефа. – Назву «250» йому дала я, коли сто років тому записувала перепис у записник. Бо так простіше запам’ятати: основних складників тіста треба брати по 250 грамів – масла, борошна, цукру, яєць.
Подаю скорочену навпіл порцію тіста, розраховану на круглу форму діаметром 22 см. Тобто це пляцок «250:2».
Якщо печете на прямокутну бритванку 17х25 чи подібну – а це дуже вигідно, бо пляцок потім ріжеться гарними квадратами – то подвойте кількість всього, а яєць візьміть 5 штук.
125 г масла, 125 г цукру (можна зменшити), 125 г борошна, 2 великі яйця, 1 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. ванільного цукру, цедра з половини цитрини, дрібка солі, 2 ст. л. сметани, 10-15 сливок «венґерок» (розділити навпіл, вийняти кісточки), 2 ст. л. соку цитрини.
Для посипки – 2 ст. л. цукру пудри, 1 ч.л. цинамону, на кінець ножа меленої гвоздики.
Для випікання: кругла нероз’ємна форма д 22 см.
Розтерти масло і цукор у піну. Додати яйця і сметану, цедру, сіль і ванільний цукор. Перемішати до однорідності. Додати по ложці усе борошно і розпушувач. Вимішати.
Викласти у змащену форму тісто (воно буде доволі густим, не тектиме). Викласти густо половинки сливок шкіркою донизу, скропити цитриновим соком, посипати ложкою цукру. Випікати при 180 С до години часу. Посипати цукровою пудрою і цинамоном.
Пляцок гарно виростає в формі, частково покриваючи тістом сливки. Охолодити, порізати, змести вмить. Найкраще смакує з червоним вином (ввечері) або чаєм чи кавою (вранці).
Сливовий пиріг від Євгена Клопотенка
«Сливовий пиріг — це любов з першого шматочка! – запевняє гуру кулінарії Євген Клопотенко. – І якщо у вас досі немає улюбленого рецепта сливового пирога, я пропоную це виправити. З моїм пирогом все просто — пісочне тісто й ароматна начинка. По суті це виходить тарт, але мені здається, що пиріг — набагато простіше і зрозуміліше. Хай там що, ви повинні обов’язково його скуштувати. Поєднання слив, кави, ароматних кардамону і кориці викличе у вас неймовірне захоплення. Я обіцяю».
Для начинки: 400 г слив, 200 г цукру, 100 мл води, 1 ст. л. кави (меленої), 3 зірочки кардамону, 2 палички кориці, цедра половини лимона, 3 гілочки м’яти.
Для тіста: 350 г борошна, 200 г вершкового масла, 1 яйце, 1 дрібка солі, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. молока (дивитися на консистенцію тіста).
Для приготування пісочного тіста змішати в мисці борошно з вершковим маслом кімнатної температури, додати яйце, дрібку солі та одну столову ложку цукру. Замісити однорідне тісто. Якщо тісто виходить дуже сухим, додати одну столову ложку молока і одну столову ложку води. Це дозволить отримати однорідне тісто.
Розкачати тісто між двома листами пергаменту за допомогою качалки. Акуратно викласти тісто у форму для тарта і трохи притиснути його по бортику руками. Залишки тіста, що будуть виходити за бортики форми, потрібно зрізати ножем. Зробити виделкою проколи в тісті, щоб воно рівномірно пропеклося і не здувалося. Поставити тісто в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин. Поки запікається тісто, приготувати начинку. Помити
400 г слив, розрізати їх навпіл і очистити від кісточок. Перекласти сливи в сотейник, додайте 200 г цукру, 100 г води, 3 зірочки кардамону, 1 столову ложку меленої кави і 2 палички кориці. Готувати сливи приблизно 15-20 хвилин на дуже маленькому вогні, постійно помішуючи, щоб суміш не пригоріла. Готову начинку відкинути на друшляк, щоб прибрати зайву рідину, і дістати корицю і кардамон.
Рівномірно розподілити начинку по всьому периметру тіста за допомогою ложки. Поставити пиріг у розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин. Дістати пиріг з духовки і дати йому трохи охолонути. Натерти на дрібній тертці трохи цедри (приблизно половини лимона) прямо на пиріг. Прикрасити готовий пиріг листочками м’яти, щоб надати йому приємну свіжу нотку.
Джерело: НОВА Тернопільська газета