Здавалося б, все ж так корисно і за принципами здорового харчування. А ось і ні. Давайте розберемося.
Всі продукти, перелічені вище, мають у своєму складі багато фітинової кислоти. Вона міститься в більшій або меншій кількості в оболонці круп, бобових, насіння. Особливо багато її у вівсяній крупі. На жаль, у нас немає ферменту фітази, що нейтралізує фітин.
Фітинова кислота буквально КРАДЕ у нас мінерали: залізо, магній, цинк, мідь і особливо кальцій! Зв’язує їх і виводить.
Щоденне споживання вівсяної каші на сніданок – це гарантія дефіциту цих мінералів. А якщо ще до каші ви додасте молоко (казеїн) + фрукти / ягоди / сухофрукти або мед (фруктоза) + горішки (жир) – вам гарантоване бродіння в кишечнику на кілька годин як мінімум. Справжній бродильний апарат всередині!
А там, де бродіння – це рай для будь-якого роду патогенної флори і, звичайно, порушення засвоєння всіх мікроелементів, навіть якщо вівсяне зерно ними дуже багате.
Крім того, фітинова кислота блокує надважливі травні ферменти: трипсин і пепсин, які розщеплюють білки і частково відповідальні за рівень кислотності; фермент амілаза, який розщеплює крохмаль.
Ось і виходить така собі історія… Демінералізація, блокування засвоєння всіх найважливіших мінералів, бродіння, порушення моторики кишечника і травлення.
Тож як готувати вівсянку і з чим її їсти?
* Не можна щодня. Максимум — двічі на тиждень.
* Жодних пластівців і вівсянки миттєвого приготування. Обов’язково беріть цільне зерно, що довго вариться.
* Замочуйте мінімум на 12 годин. Бажано поміняти хоча б один раз воду, а краще два. Замочуйте в підкисленій теплій воді.
* Без молока! Можна з рослинним молоком.
* Без меду, цукру, фруктів, ягід і сухофруктів. Можна з журавлиною, обліпихою, червоною смородиною.
* Забудьте про вівсянку з бананом.
* Додавайте до каші вершкове масло.
* Вживайте як гарнір разом із салатом з тертої моркви, капусти і зелені — це НАЙКРАЩЕ поєднання для вівсяної каші, що блокує її антимінеральні властивості!
* Пророщуйте! Фітинова кислота деактивовується повністю в пророщеному зерні.
* Квас із вівсяного зерна —надкорисний для нашої мікрофлори продукт ферментації.
Христина Рзаєва, нутриціолог
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: корисна їжа