Середа, 23 квітня 2025
• У Зарваниці вшанували пам’ять отця Василя Поточняка • Двоє жінок потрапили під колеса автомобіля у Теребовлі • У Тернополі запрацював інноваційний центр реабілітації для захисників і захисниць • У Тернопільському ставі знайшли тіло 79-річної жінки • Пластуни Тернополя відзначили 113-ту річницю першої присяги • Жінка з Теребовлянщини втратила майже на 50 тисяч гривень • 6-річний хлопчик вибіг на дорогу та потрапив під колеса авто • «Я і нині з вами»: у Тернополі відбулася урочиста академія з нагоди відзначення Року митрополита Андрея Шептицького • Нехай музика відтворює довкілля: в Тернополі оголосили Всеукраїнський музичний конкурс • Василіянський монастир у Бучачі — найкраще фото Тернопільщини у конкурсі «Вікі любить пам’ятки 2024» • «Тернопільщина вражає 2025» туристичний форум об’єднав експертів і крафтових виробників • 76 мільйонів на незаконному видобутку піску заробила відома будівельна фірма Тернополя • У Зарваниці відбудеться Хресна дорога за справедливий мир • Підприємець із Кременця самовільно будував кафе на… Замковій горі • Тернопільські танцівники – бронзові призери престижного світового чемпіонату • Діти з інвалідністю на Великдень водитимуть гаївки в етнопарку на Тернопільщині • На війні загинув працівник Західноукраїнського національного університету Андрій Луцик • «Чотири рази мене ледь не вбили». Гвардієць на псевдо Меч про бої на Донеччині, віру та гумор на війні (ВІДЕО) • Поет Сергій Жадан провідав воїнів у лікарні в Тернополі • Понад 17 тисяч доларів взяв поліцейський на Тернопільщині за… “квиток” для ухилянта
Їсти – і оздоровлюватися! Особливості літнього харчування

Опубліковано: 30 Липня о 10:00 93


 Окрім того – це унікальні можливості для «перезавантаження», оздоровлення організму, нормалізації обміну речовин і суттєвого зниження ризику розвитку багатьох захворювань.


Отож, влітку, аби отримати від сезону максимум користі, стараємося віддавати перевагу таким продуктам:

– листовій зелені (шпинат, бурячиння, різні сорти салату, капусти, городина);

– різнокольоровим овочам і фруктам (морква, буряк, помідори, абрикоси, часник, цибуля);

– ягодам, горіхам, насінню (льону та гарбуза).

Водночас треба звести до мінімуму або й зовсім виключити з раціону (і не тільки влітку):

* Цукор і всі продукти і напої, в яких він міститься (випічка, цукерки, солодкі напої), а також вироби з білого очищеного борошна.

Ці продукти перенасичують кров глюкозою, що вступає в реакцію з білками організму і призводить до утворення і накопичення в клітинах та міжклітинному просторі «молекулярного сміття! (так звана реакція глюкозування білків).

Наслідки глюкозування катастрофічні: крихкість судин, атеросклероз, хвороба Альцгеймера (відкладення токсичного білка амілоїда в нервових клітинах), катаракта, діабет 2-го типу, хвороби нирок, запалення та прискорене старіння шкіри.

Глюкозування може також пошкоджувати ДНК і дати поштовх розвитку онкологічним захворюванням.

В якості солодкої, але здорової альтернативи вибираємо ягоди, фрукти та чорний шоколад (декілька дольок в день).

* Смажену їжу. При смаженні утворюються шкідливі продукти, зокрема, акриламід, трансжири, що призводять до порушень роботи нервової та репродуктивної систем, запалень і послаблення імунітету.

Тому смаження доцільно замінити на тушкування з додаванням невеликої кількості оливкової олії.

На жаль, соняшникова олія взагалі не підходить, оскільки при нагріванні окислюється з утворенням токсичних речовин.

Взагалі термічна обробка має максимально забезпечувати збереженість біологічно активних компонентів: для цього потрібно класти овочі в окріп, супи варити у закритому посуді; компоти замінити настоями фруктів та ягід (заливати окропом); не переварювати, варити і тушкувати до ледь хрусткого стану (окрім картоплі).

* Ковбасно-сосисочні вироби. Консерванти, що не дають можливості зіпсуватися м’ясу, негативно впливають і на корисні мікроорганізми (мікробіом), які живуть у нашому тілі.

Наукові дані свідчать про зв’язок між порушенням мікробіому та аутоімунними хворобами (алергія, бронхіальна астма), аутизмом, ожирінням, цукровим діабетом 2-го типу та іншими.

Крім того, нітрит натрію, який є основним «ковбасним» консервантом, також належить і до потенційних канцерогенів.

Альтернативою є якісні джерела білка: кисломолочні продукти, яйця, птиця, риба та бобові.

Обов’язково звертайте увагу на розмір порцій.

Навіть найкорисніша їжа, спожита у великому об’ємі, не корисна, оскільки не буде якісно засвоєна і змусить органи травлення працювати у виснажливому режимі.

Розрахувати свою порцію можна, склавши докупи два кулаки.

Добре прожована і спокійно спожита у приємній обстановці їжа наситить і принесе задоволення.

Влаштовуйте розвантажувальні дні.

Під час еволюції у людини виробились певні механізми, які дають можливість організму покращувати своє здоров’я, очищувати клітини від «молекулярного сміття», що накопичується з роками і внаслідок нездорового харчування.

Цей процес самоочищення клітин або аутофагія (дослівно означає “сам себе поїдаю”) активується лише при обмеженні калорій.

Це може бути відмова від одного прийому їжі або вживання різноманітних овочів протягом дня раз або двічі на тиждень (за умови, що ви не маєте проблем зі здоров’ям, які вимагають дотримання певного режиму харчування).

Їжа є одним із засобів задоволення, антидепресантом. Тому важливо, щоб вона була смачною, давала відчуття насичення і при цьому була для організму ліками, як казав великий Гіпократ.

Підсумовуючи написане, принципи омолоджувального літнього харчування такі:

– звести до мінімуму всі харчові «шкідливості» та надмірності;

– перевагу віддавати продуктам, що позитивно впливають на організм;

– пам’ятати, що здорова їжа – проста, без «викрутасів»;

– не робити з їжі культу, бо фізична активність, гарний настрій, міцний сон, відсутність шкідливих звичок та любов до ближнього теж суттєво оздоровлюють наш організм на генетичному рівні.

Оксана Скиталінська, дієтолог


Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки:

Нещодавно опубліковане

Троянди з давніх часів вважаються символом кохання, краси та ніжності. Їхні пелюстки розповідають історії почуттів, їх аромат зачаровує і залишає слід у серці...


Рубрика: Опубліковано: о 17:48


У Марійський духовний центр "Зарваниця" вшанували пам’ять світлої постаті нашої Церкви — отця Василя Поточняка...


Рубрика: , , Опубліковано: о 21:00


Три дорожньо-транспортних пригоди на дорогах Тернопільщини трапилося 15 квітня...


Рубрика: , , Опубліковано: о 13:55


У Тернополі запрацював новий інноваційний реабілітаційний центр RECOVERY – простір відновлення і турботи для військових, які зазнали поранень під час бойових дій...


Рубрика: , Опубліковано: о 11:52


Бездиханне тіло жінки в Тернопільському ставі за три метри від берега 13 квітня побачили перехожі...


Рубрика: , , Опубліковано: о 18:00



Теми дня
16 Квітня
14 Квітня
10 Квітня
9 Квітня
5 Квітня