Корисні властивості дикорослих трав унікальні і перевершують за користю городню зелень!
Дикороси, як бур’яни, що мають вижити в будь-яких умовах, виробили особливі механізми стійкості до несприятливих чинників середовища, шкідників і хвороб. Ця життєва сила і витривалість передаються і нашому організму, зміцнюючи і зцілюючи його. Дикороси — це природні м’які гіркоти, що є дуже корисними для шлунково-кишкового тракту:
— прекрасно очищають печінку і налагоджують детоксикацію, допомагають їй метаболізувати жир, холестерин, балансувати гормони;
— багаті вітамінами і біодоступними мінералами в десятки разів більше, ніж городня зелень;
— стимулюють виділення шлункового соку, стимулюють і підвищують ферментативну активність, покращують засвоєння їжі;
— зменшують тягу до солодкого;
— нормалізують роботу жовчного міхура, знижують ступінь і ризик бродіння.
Збирайте дикороси в чистих місцях, подалі від доріг, пилу і міста. Вимочуйте у холодній воді хоча б 30 хвилин і просто подрібнюйте до різноманітних овочевих салатів, додавайте до смузі, коктейлів, деякі дикороси можна навіть тушкувати з кокосовим молоком і овочами, додавати до супів.
Які дикорослі трави можна використовувати?
* Мокриця — дуже багато біодоступного заліза.
* Календула — багато марганцю і цинку, це особлива трава!
* Чорнобривці (краще сушити і робити чай) — дуже багаті на лютеїн — особлива користь для зору.
* Пирій — багатий на біодоступний кремній! Особливо корисний для кишечника. Його можна сушити і молоти в порошок — справжня біодобавка!
* Кульбаба — моя улюблена зелень, тут просто ВСЕ, що потрібно. Їсти можна і листя, і квіти, і з корінців робити мою улюблену каву з кульбаби.
* Грицики — багаті на бор, цинк, молібден — додавати до супів, салатів.
* Снить – тушкувати, як шпинат, можна готувати найрізноманітніші страви. Її дуже любив їсти Серафим Саровський.
* Кропива — в ній у 8 разів більше вітаміну С, ніж у хрестоцвітних! Ну, хто не любить зелений борщ з кропивою?
* Квіти настурції — краса і користь у вашій тарілці. Насіння настурції можна маринувати як каперси.
* Кислиця, заяча капуста — дуже смачно додавати до зеленого борщу.
* Бузина — дуже багато біодоступної сірки — найважливіший елемент молодості і здоров’я печінки, який нині у багатьох у дефіциті. Бузина — їжа довгожителів!
* Лобода — прекрасна основа для зелених смузі для тих, кому небажаний шпинат.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: корисна їжа, трави
