Гарбузовий крем-суп з куркою
350 г очищеного гарбуза, 300 г курячого філе, 2-3 невеликі картоплини, 1 цибулина-порей, 1 морквина, 1 зубчик часнику,
50 г вершкового масла, 25 г твердого сиру, сіль, перець за смаком, свіжа зелень,
1 ст. л. лимонного соку,
2 скибочки білого хліба, сметана (для подачі, за бажанням), 1 л води.
Куряче філе вимити і нарізати шматочками. Викласти його в каструлю, залити водою і поставити на вогонь. Довести до кипіння, зняти піну і варити 25-30 хвилин. Картоплю, моркву і гарбуз очистити, нарізати кубиками. Цибулю нарізати кільцями (за бажанням можна використовувати не тільки білу частину).
Вершкове масло розтопити на сковороді, обсмажити цибулю впродовж 3 хвилин. Додати моркву, смажити ще 5 хвилин. Забрати овочі зі сковороди. Білий хліб нарізати шматочками і злегка обсмажити без масла.
Бульйон процідити, а потім повернути назад у каструлю. Додати гарбуз і картоплю, посолити, варити 10 хвилин. Покласти в каструлю моркву і цибулю, варити до м’якості картоплі.
Перебити масу блендером, твердий сир натерти на тертці, часник подрібнити і додати все це в суп. Поперчити, вичавити сік лимона (1 ст. л). Помішуючи, варити суп ще 5 хвилин. Подавати гарбузовий суп з куркою, додавши грінки і посипавши подрібненою зеленню. За бажанням можна додавати сметану.
Джерело: НОВА Тернопільська газета