Наразі стан хворих поліпшується, декого вже виписали, але люди досі з жахом згадують свій важкий стан. 29 вересня три компанії гостей святкували в закладі родинні свята — двоє хрестин і день народження дитини. Усі були в гарному настрої, веселились, але наступного дня швидко забули про позитивні емоції — багатьом із відвідувачів стало зле. Самопочуття було таким поганим, що вони, незволікаючи, викликали швидку допомогу. Симптоми в усіх однакові — висока температура, блювота, пронос. Більшість хворих були доправлені до Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги. Двоє відвідувачів «Аляски» — вагітна дружина і її чоловік зі Львова — звернулися за медичною допомогою в своєму місті. Саме за львів’янку чи не найбільше нині хвилюються рідні, бо в неї почалися певні ускладнення. Деякі відвідувачі ресторану перенесли недугу в легкій формі, тому не зверталися до лікарів. Про це «НОВІЙ…» розповіли їхні рідні.
ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» 4 жовтня повідомило про спалах сальмонельозу, пов’язаний із закладом громадського харчування «Аляска».
— Збудник, виділений від хворих, це Enteritidis Salmonella. У даному випадку можемо констатувати спалах сальмонельозу, враховуючи те, що є позитивні знахідки у хворих. Наразі тривають епідрозслідування і протиепідемічні заходи, — зазначила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва.
Майже у кожній палаті інфекційного відділення Тернопільської міської лікарні уже другий тиждень — відвідувачі «Аляски». Усі перезнайомились між собою, міркують, що могло стати причиною отруєння.
— 30 вересня до лікарні потрапили перші хворі, які харчувалися в одному закладі. 4 жовтня до нас привезли
12-ту пацієнтку, в якої виділили сальмонелу, жінка вже на стадії одужування. Стан більшості пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні, нині легкий, декого — середній. Люди потрапили до лікарні у середньому і важкому стані, — повідомила завідуюча інфекційним відділення Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги Оксана Кадубець. — Наразі маємо сім бактеріологічних підтверджених результатів, виділена сальмонела. У трьох хворих є скринінгові обстеження, які також підтвердили сальмонелу. Хворі вказували на деякі продукти, які споживали в закладі, але досліджувати продукти і обстежувати контакти — місія епідеміологів. Сальмонелою можна заразитися, якщо випорожнення хворої людини потрапляють до рота здорової. Яким чином? Через брудні руки, продукти харчування.
Родина тернополянки Ганни Луки святкувала в «Алясці» хрещення онука.
— Зал замовляв мій зять, своїх харчів ми не приносили, а власники ресторану нині говорять, що ми мали свої продукти, — обурюється пані Ганна. — Відверто брешуть, щоб не нести відповідальності. Ми заплатили чималі кошти за святкування, а тепер ще й мусимо платити за лікування. Власники ресторану не те щоби підійшли з розумінням і допомогли людям коштами, вони навіть не вибачилися. Якось я зателефонувала до власника, просила прийти і подивитися, скільки людей у лікарні. Жодного разу не навідався. Наступного дня набирала його номер сім разів — не піднімає слухавки. Якби мав хоч якесь співчуття, то так би не робив. Невже думає щось «повирішувати» із санепідстанцією? Ми звернулися із заявами до поліції, будемо добиватися правди. У ресторані тоді святкували близько 70 осіб, з нашої родини — 25. Припускають, що могли заразитися через куряче м’ясо. У лікарні не всі хворі, дуже багато лікуються вдома. Мені стало зле 30 вересня — сильно боліла голова, підшлункова, ввечері стало зовсім зле, піднялася температура. Наступного дня здала у санстанції мазок, лікар направляв у медзаклад, але я думала, що минеться — не пішла. А вночі було нестерпно… Забрала швидка. Моя донька не захворіла, бо годує маля, не споживала страв у ресторані, син теж мало їв — здоровий. У лікарні моя племінниця, брат зятя. Мій чоловік теж слабує, але лікується вдома, було погано й свасі, одна дитина рвала…
Інша тернопільська родина святкувала в ресторані хрестини онучки.
— На бенкеті було з десяток дітей, добре, що не потрапили до лікарні, мабуть, не споживали заражених страв, — каже Олександр Астряб. — Підозрілим було заливне — неприродного кольору, але не надав уваги, бо ж зараз додають різні желе. Мої племінники з жінками не їли заливного, то їм нічого. Їли ми, пили, розмовляли, а наступного дня в обід почалося… Боліли м’язи, піднялася температура до 40 градусів. Вранці пішов на роботу, стало зле. Сів в авто — не міг завести. Викликав швидку і — під крапельницю. Ми вже трохи оклигали, але досі хвилюємось за родичку зі Львова, яка на шостому місяці вагітності. У неї почалися проблеми з нирками. Чоловік завіз її до лікарні, а далі сам впав — забрала швидка. До нас у лікарню приходив власник ресторану, хотів «домовитись», але діалог не склався.
— Після святкування мені стало погано, — каже пацієнт Павло Штикля. — Наразі не знаємо, які продукти були заражені. Можливо, курятина. Були відбивні з курячого м’яса, салат і заливне. Зі своїх продуктів ми мали сир і м’ясне, нарізали нам у ресторані. Наші продукти брали на аналіз, у них не виявили збудника. Чекаємо завершення розслідування, підемо до суду.
«НОВА…» зателефонувала до власниці ресторану Анжеліки Барановської, щоб узяти коментар з приводу отруєння людей. Рестораторка відмовилася говорити через телефон, сказала лише, що в закладі не виявили сальмонели, що курятина добра, що її родина теж споживала. Пані Анжеліка сказала, що їй нині дуже важко через бруд, який виливають на неї. «Завжди прискіпливо вибираю продукти для закладу, вкладаю всю душу, а тут таке…» — зітхнула. Рестораторка погодилася на зустріч, обіцяла показати документи із санепідстанції, але не прийшла на домовлений час, її телефон був вимкнутий.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: "Аляска", отруєння, ресторан