50 г копченої підчеревини, 250 г телятини, 250 г свинячих реберець, 2 мисливські ковбаски, 1 болгарська перчина, 2 картоплини, 1 морквина, 1 помідор, 1 ріпчаста цибулина, 4 зубці часнику, 1 ст. л. паприки, 1 перець чилі, 50 мл сухого червоного вина, чебрець, петрушка, кріп, сіль перець.
Для чипеток: 1 яйце, 4-5 ст. л. борошна.
Обсмажити дрібно нарізану підчеревину до рум’яної скоринки, додати дрібно нарізану цибулю і смажити її до прозорості. Потім додати паприку, свинячі ребра і яловичину, порізану великими шматками. Залити все водою – так, щоб вона повністю покрила м’ясо, накрити каструлю кришкою і тушкувати м’ясо на середньому вогні 40-45 хвилин. Потім додати до м’яса овочі: картоплю (нарізану невеликими кубиками), моркву (нарізану півкружальцями), помідор (нарізаний скибками), подрібнений часник, солодкий і гострий перці (нарізані кубиками). Добре перемішати, посолити (але не забувайте, що копчена підчеревина теж солона), поперчити (теж небагато) і варити ще 10 хвилин.
За той час приготувати чипетки (кльоцки): замісити круте тісто з яйця і борошна, в окремій каструлі скип’ятити воду, відщипувати невеликими шматочками тісто і кидати відразу в окріп. Після того, як чипетки спливуть, варити їх ще 3 хвилини.
Додати в бограч нарізані мисливські ковбаски, сухе червоне вино і готові чипетки. Коли з вина випарується алкоголь, додати подрібнену зелень – кріп, петрушку, чабрець – і знову довести до кипіння. Готовий бограч прикрасити перчиком чилі.
Джерело: НОВА Тернопільська газета
Позначки: рецепт номера