Салат капрезе з персиками
«Капрезе – це італійська класика. Дуже простий і зрозумілий смак, з яким я захотів трохи пограти і замінив звичний томат на персик, – ділиться кулінарними експериментами відомий український кухар Євген Клопотенко. – І знаєте що? Вийшло просто божественно! Ніжна моцарела чудово поєднується з яскраво вираженою солодкістю персика. Ви обов’язково повинні це спробувати!»
3 персики, 200 г м’якої моцарели, 1 гілочка базиліку, 1 ч. л. бальзамічного оцту, 1 ст. л. оливкової олії, сіль і перець за смаком.
Добре помити персики, розрізати навпіл і видалити кісточку. Нарізати персики невеликими шматочками.
Гілочку базиліку помити і відокремити листочки від стебел. Стебла базиліку я взагалі не раджу використовувати при приготуванні, оскільки вони можуть надати страві непотрібної гіркоти.
200 г моцарели нарізати кружальцями. Постарайтеся, щоб кружальця були приблизно однакової товщини, по 4-5 мм. На тарілку викласти по колу часточки персика і слайси моцарели, чергуючи їх між собою. Додати на тарілку листочки базиліку і полити салат однією чайною ложкою бальзамічного оцту. Потім полити салат столовою ложкою оливкової олії, посолити і поперчити за смаком.
Салат зі сливами і телятиною
«Майже жоден зелений салат не обходиться без томатів. Я подумав, що це не зовсім справедливо і вирішив зробити невеличкий кулінарний експеримент, приготувавши звичайний салат із зеленню, взявши замість томатів сливи. А ще я додав шматочки обсмаженої телятини, щоб підсилити смак. Це вийшло так свіжо і смачно, що ви повинні обов’язково приготувати цей салат».
150 г телячої вирізки,
200 г міксу салатів, 200 г слив, 2 ст. л. оливкової олії, сіль та перець за смаком.
150 г телячої вирізки порізати тонкими шматочками завтовшки не більше 5 мм. Ви можете використовувати також м’якоть з лопатки або із задньої частини. Головне, щоб м’ясо було досить м’яким і не жилавим.
Трохи відбити кожен шматочок м’яса за допомогою кулінарного молотка через харчову плівку. Обсмажити відбиті шматочки м’яса на пательні-гриль або звичайній пательні з невеликою кількістю оливкової олії до отримання золотистої скоринки. Не варто пересушувати м’ясо – досить 1-2 хвилин з кожного боку на добре розігрітій пательні.
Сливи помити, розрізати на дві частини і видалити кісточку, а потім порізати на дрібніші шматочки. Змішати в салатнику листя салату, сливи і шматочки обсмаженої телятини, перемішати, посолити, поперчити за смаком і заправити двома столовими ложками оливкової олії.
Персики, запечені з сиром
«Люблю запікати в духовці – м’ясо, овочі і навіть фрукти. Смак у всіх страв з духовки виходить якийсь особливий – насичений і глибокий. Персики, запечені з сиром, – чудовий варіант десерту для тих, хто не дружить з важкими кремовими тортами, але не хоче цілком відмовлятися від солодощів. Щоб приготувати цю смачну страву, вам не знадобиться ніяких спеціальних знань, адже тут все дуже просто».
3 персики, 150 г сиру, 1 ст. л. меду, 5 г ванільного цукру, 30 г ядер волоських горіхів,
2 гілочки м’яти (для подачі).
Розігріти духовку до 180 градусів. Сир перекласти в невелику миску і додати мед. Потім додати ванільний цукор і подрібнені ядра горіхів. Добре перемішати. Персики помити, розрізати на дві частини і видалити кісточку. Заповнити половинки персиків сирною сумішшю, викласти на деко, застелене пергаментом, і запікати 20 хвилин. При подачі прикрасити листочками м’яти.
Джерело: НОВА Тернопільська газета